Nie ste prihlásený login

Päť ingrediencií

Doma v kuchyni

25. 02. 2018



TV Papriku nesledujem nejako programovo, a všeobecne televízor zapínam zriedka. Ale ak v rámci prepínania programov synom či manželom zaregistrujem TV Papriku, spozorniem či nebeží niečo zaujímavé. A tak sa nám tento týždeň podarilo natrafiť na Jamieho Olivera, ako piekol jednoduché kura spoločne so zemiakmi a karfiolom. Neviem, čo ma zaujalo viac, či použitý karfiol - moja obľúbená zelenina, alebo šťavnaté kuriatko, ktoré sa pieklo na rošte nad plechom so zeleninou, do ktorej pekne odkvapkávala chutná šťava z neho. Programovo sa nám pustili sliny, ako to už pri Jamiem býva, a ja som vedela, že varenie na víkend mám vymyslené.
Všetky použité suroviny som si zapamätala, tak som ani nemala potrebu hľadať tento recept s jednoduchým postupom na internete. Ale nakoniec som to skúsila a tak som aspoň zistila, že ide o recept z jeho knihy (a TV relácie) 5 ingrediencií - rýchle a jednoduché jedlo. Kniha vyšla v lete 2017,  takže to bude asi jeho najnovší počin. Myšlienka 5 ingrediencií sa mi aktuálne veľmi hodí, priznávam, že aktuálne preferujem naozaj jednoduchšie a rýchlejšie varenie.
Jamieho recept som si nakoniec v jednej surovine musela upraviť. Jamie použil ako hlavné ochucovadlo tikka pastu, ktorú som však nezohnala. Použila som preto thajskú massaman karí pastu, ale myslím si, že do tohto receptu sa hodí hocijaká ázijská ochucujúca pasta. Pokiaľ si nechcete prácu ušetriť a preferujete čerstvé či doma pripravené suroviny, ochucujúcu pastu si viete pripraviť aj doma, receptov na internete je množstvo.

Pečené karí kurča s pečenými zemiakmi a karfiolom

(zdroj inšpirácie: Jamie Oliver)

700 g zemiakov
1 menší karfiol
zväzok čerstvého koriandru
1,2 kg kurča
2 PL thajskej massaman karí pasty (prípadne inej karí pasty, alebo tikka pasty)
+
olivový olej, červený vínny ocot (nemusí byť), soľ, čierne korenie

Poznámka: Jednotlivé karí pasty sa rozlišujú štipľavosťou, vyberajte si takú, ktorá vám bude vyhovovať. Použitá massaman karí pasta patrí k tým jemnejším.



1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si veľký plech na zeleninu a čistý rošt do rúry, na ktorom budeme piecť kurča.
2. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na osminky. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, stonky ako aj vnútorné pekné listy rovnako pokrájame na kúsky. Koriandrové stonky (listy si odložíme) pokrájame nadrobno a pridáme k zelenine. Zeleninu dáme na plech vystlaný papierom, osolíme, okoreníme, pokvapkáme lyžicou červeného octu a lyžicou olivového oleja a dôkladne rukami premiešame.
3. Kurča položíme na zeleninu a celé dôkladne potrieme karí pastou. Zvyšnú karí pastu votrieme rukami aj do zeleniny.
4. Plech so zeleninou dáme do najnižšej časti rúry, kura položíme na čistý rošt do strednej časti rúry tak, aby šťava z neho kvapkala do plechu so zeleninou. Pečieme približne hodinu a pol, v polovicu času premiešame zeleninu na plechu a otočíme kurča na rošte.
5. Kurča servírujeme spolu s upečenou zeleninou posypané koriandrovou vňaťou.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené