Nie ste prihlásený login

Ovocná koža

Doma v kuchyni

22. 06. 2015



Ovocná koža je fasa vec. Registrujem ju už dlho - samozrejme zo zahraničia, i keď pred pár rokmi ju pár ľudí začalo "propagovať" aj u nás. Svoju prvú ovocnú kožu som vyrábala vlani. Najprv ma zasypala nadúroda marhúľ, neskôr, v auguste, aj poriadna úroda černíc. A tak popri vypekaniu koláčov, vareniu džemu, mrazeniu, prišlo aj na ovocnú kožu.
Ovocná koža je zdravá mlska, ovocie pretranformované do nezvyčajnej podoby. Môžete ju mať vždy so sebou ako prvú pomoc v prípade, keď vás nečakane prepadne chuť na sladké. Alebo si ju môžete vziať do prírody, na výlety, ako zdravý zdroj rýchlej energie a určite ju skúste pribaliť deťom do školy ako zdravú alternatívu k sladkostiam.
Tento rok prišlo na kožu už skôr, a to v podstate pri plodine, ktorá otvára zaváraciu sezónu - pri jahodách. Naše dvojročné jahody zarodili veľmi slušne, vyšlo aj na vypekanie, aj na džemovanie, a posledné už drobnejšie jahôdky som si vyčlenila aj na túto nezvyčajnú a zdravú dobrotu.



Na výrobu ovocnej kože sa odporúča skôr ovocie s menším obsahom vody, prípadne vodnatejšie ovocie môžeme zahustiť pyré z banánu. Ovocnú šťavu môžeme pred samotnou prípravou kože zahustiť varením - pomalou redukciou objemu. Ja však preferujem čo najšetrnejší prístup k čerstvému ovociu, čiže žiadne predváranie, žiadne pridávanie cukru, iba pomalé sušenie.



Samozrejme, ak použijete kyslejšie ovocie, môžete zmes osladiť cukrom či medom, prípadne naopak, chuť doladiť citrónovou šťavou. Ja som však chcela, aby bola ovocná koža čo najprirodzenejšia, a aby jedinou položkou medzi použitými surovina bolo: OVOCIE.

Ovocná koža


ovocie (jahody, banány, mango, marhule, bobuľoviny...)

Poznámka: ovocie môžeme použiť jednodruhovo, v dvojkombinácii (napr. jahody/mango, ríbezle/čučoriedky, černice/maliny), alebo v zmesi



Ovocie umyjeme, osušíme a rozmixujeme na jemné pyré. Pokiaľ sme použili ovocie s drobnými jadierkami, môžeme ho prepasírovať cez jemné sito. Ovocnú zmes podľa potreby dosladíme, resp. dochutíme citrónovou šťavou.
Plech na pečenie vystelieme papierom, môžeme ho zľahka potrieť rastlinným olejom neutrálnej chute. Pripravené pyré vylejeme na plech a rozotrieme do tenkej vrstvy. Zmes sušíme v rúre pri nízkej teplote (80 °C) niekoľko hodín (podľa potreby až 9), dĺžka sušenia závisí od hustoty/vlhkosti pyré. Pyré sušíme dovtedy, kým zmes na dotyk prestane byť vlhká.
Usušenú kožu opatrne odlepíme z papiera a potom pokrájame alebo postriháme na pásiky. Tie zrolujeme a zabalíme do papiera, alebo uskladníme v uzatvárateľnej dóze. Koža má trvanlivosť 3 mesiace.


Marhuľová koža


Černicová koža


Černicová koža

Ak pozabudnete, že v rúre sušíte ovocnú kožu, môže to dopadnúť tak, že ju presušíte. Stratí síce svoju elasticitu, ale chuť nie. Mne sa takto pred rokom podarilo presušiť černicovú kožu - vyrobila som z nej ovocné "chipsy" a ovocné vankúšiky.


Ovocné vankúšiky z ovocnej kože, ktorá pobudla "trošku dlhšie" v rúre.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené