Nie ste prihlásený login

Citrónovo-pistáciové pripomenutie londýnskej (gastro)slasti

Doma v kuchyni

15. 02. 2014



Už piaty mesiac ma drží posadnutosť Ottolenghim a netuším, kedy ma to prejde. V októbri, počas môjho londýnskeho výletu, som okrem iných dobrôt z jeho kuchyne, ochutnala aj citrónovo-pistáciový koláčik z polenty. Vybrala som si ho zo širokej ponuky dezertov v jeho lahôdkach v Notting Hill a po ochutnaní, ležiac v tráve Holland parku som vedela, že toto musím upiecť aj doma. Našťastie, nie som jediná, koho tento polentový koláčik očaril, a preto som nemala problém na internete nájsť viacero pokusov o rekonštrukciu receptu.



V lahôdkach tento koláč predávali samozrejme v podobe malých indivindi bochníčkoch (jeho fotografiu nájdete v tomto mojom príspevku), ja som sa na prvý raz rozhodla pre veľký chlebíček. Musím povedať, že rekonštrukcia receptu dopadla na výbornú. Šťavnatý a svieži koláč, ktorý ma zaujal v Londýne leží zrazu v mojej kuchyni. A drahý opäť slová chvály, tak nevídané, ale posledné týždne, čo varím a pečiem podľa Ottolenghiho, veľmi časté. No čo viac povzbudí?



Koláč zrovna nie je lacný, do cesta idú mleté pistácie, ktoré žiaľ, nepatria k práve najdostupnejších surovinám. Síce dotvárajú chuť aj farbu cesta, ale myslím, že koláč by pokojne mohol fungovať aj s chuťovo neutrálnymi mandľami. Cesto by malo svetlejšiu farbu, žltú vďaka polente a bez zelenkavého nádychu po pistáciách. Chuť koláča určuje predovšetkým citrónová šťava, takže pokiaľ dáte do cesta mandle a pistácie ušetríte len na ozdobu, nič sa nestane.

Citrónovo-pistáciový chlebíček z polenty

(zdroj inšpirácie: Thom & Aimee)

Na jeden chlebíček štandardnej veľkosti:
150 g mäkkého masla
105 g krupicového cukru
2 veľké vajíčka, zľahka prešľahané
kôra z jedného citróna
6 čajových lyžiciek citrónovej šťavy
90 g instantnej polenty
180 g mletých pistácií (prípadne bielených mandlí)
40 g hladkej múky
3/4 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
1/3 lyžičky soli

Na sirup:
šťava z jedného citróna
3 lyžice krupicového cukru

Na polevu:
šťava z 1/2 citróna
150 g práškového cukru
hrsť posekaných pistácií



Rúru predhrejeme na 170 °C. Zmäknuté maslo utrieme s cukrom do peny, potom pomaly pridáme vajíčka a dôkladne zapracujeme do hmoty. Pridáme citrónovú kôru a šťavu, polentu a mleté pistácie a zapracujeme mixérom do hmoty. Nakoniec preosejeme do cesta múku s kypriacim práškom a soľou a dôkladne mixérom vymiešame. Hustejšie cesto dáme do chlebíčkovej formy, ktorú sme so vopred vymastili maslom a dlhšiu časť vyložili papierom na pečenie. Cesto uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 40 - 45 minút, alebo dovtedy, kým sa cesto nechytá na špajľu. Necháme chladnúť v rúre 5 minút, potom ho vyberieme na mriežku, ale nechávame vo forme.
Kým cesto chladne, pripravíme sirup tak, že v panvici spolu zvaríme citrónovú šťavu s cukrom dovtedy, kým sa cukor nerozpustí.
Cesto po vytiahnutí z rúry popicháme dreveným špáradlom a potierame sirupom, kým sa všetok nevstrebe do cesta. Necháme úplne vychladnúť a potom vyklopíme.
Pripravíme si citrónovú polevu. Cukor preosejeme, pridáme citrónovú šťavu a metličkou vyšľaháme do bielej polevy takej hustoty, aby sa ňou dal potrieť koláč. Ak je príliš hustá, zriedime citrónovou šťavou. Hotovou polevou prelejeme koláč a posypeme nasekanými pistáciami. Necháme stuhnúť, potom pokrájame na rezy a podávame na dezertnom tanieriku - koláč je kvôli nízkemu obsahu lepku dosť drobivý, ale na príťažlivosti mu to neuberá.

Komentáre k článku


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 16. 02. 2014 16:09:25
Ahoj Adi. Podarilo sa ti zohnať nesolené nepražené pistácie? S týmto mám vždy problém (keď sa niekedy rozhodnem pre recept s pistáciami) zohnať ich v tejto podobe. Minule som myslím videla, v bio obchode v Centrále, v nebio potravinách som nenašla. Inak, odkedy si písala o pekanoch v Lidli, hľadám ako divá - ale nemala som šťastie.


Meno: Adusha Dátum: 16. 02. 2014 20:17:32
Katka, pekany boli zjavne vianočná záležitosť iba... keby som tu tušila, zásobím sa :-( Tiež po nich pozerám a nič, ani cez americký týždeň ich nemali, smola... Čo sa pistácií týka, kúpila som ich v metre sa nekresťanské peniaze... ale keďže ma mátalo viacero pist. receptov, zainvestovala som. Krásne čisté, lúpané a sýto zelené, len tá cena des.


Meno: Katarinka Dátum: 06. 03. 2014 18:58:23
Ahoj, tvoja stranka je skvela, krasne obrazky a super obkec receptikov :) Mohla by si mi prezradiť v akej veľkej forme si piekla pistaciový chlebík, žiadnu zatial nemam tak aku si zaobstarať.


Meno: Adusha Dátum: 06. 03. 2014 21:45:14
Ahoj Katka, ďakujem za milý komentár :-) Chlebík som piekla v klasickej forme na biskupský chlebíček, rozmer cca 27 x 10 x 10 cm, mám len takú obyčajnú plechovú, ak budeš kupovať, určite siahni po teflónovej.


Meno: mariannnka Dátum: 14. 03. 2014 21:56:52
Dobry den, kolacik vyzera vynikajuco :) chcela by som sa ale opytat ci sa da urobit aj v bezlepkovej forme, teda bez 40g muky ? (ak by som ju nedala doplnim o tolko viac pistaciami alebo polentou?) dakujem za info ;)


Meno: Adusha Dátum: 15. 03. 2014 08:10:49
Myslím, že by sa dal aj úplne bez tých 40 g múky :-) Koláčik je dosť drobivý, ale neverím, že keď sa vynechá to malé množstvo múky, že to bude horšie ;) Držím palce, nech sa podarí. Po upečení ho nezabudnite nechať poriadne nasiaknuť sirupom, myslím, že ten dosť pomáha tomu, že koláč drží pokope.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign