Nie ste prihlásený login

Červený frajer z mojej kuchyne a domáca zmrzlina

Zo zákulisia

11. 03. 2012



Mixér americkej značky Kitchen Aid Artisan je snom asi mnohých foodblogerov, kuchárov a pekárov, milovníkov kvalitných výrobkov s históriou alebo výrobkov s nádherným dizajnom. Nezainteresovaní asi o tejto značke nikdy nepočuli a jej výrobky nikde nevideli, pretože to nie je tovar, ktorý sa komerčne predáva v každom elektre. Predtým ako som začala blogovať som o tomto nádhernom mixéri netušila ani ja. Postupne ma opantal jeho krásny dizajn, široká paleta farebných prevedení, ale hlavne povesť o jeho kvalite, nezničiteľnosti a fakte, že tento stroj sa dedí z generácie na generáciu. Začala som o ňom platonicky snívať, ale že sa raz ocitne v mojej kuchyni som najbližších 5 rokov nepredpokladala.



Na jeseň odišiel na večný odpočinok nezničiteľný mixér a robot mojich svokrovcov značky Eta. Drahý hneď vedel, že majú postarané o predčasný vianočný darček. Kúpili sme im mixér Kenwood kmix s bohatým príslušenstvom. Mixér slúži, svokrovci sú spokojní. Pred Vianocami sa snažil drahý namotať na Kenwood aj mňa. Samozrejme, dala som mu najavo, že srdce mi piští po KA, ale nie až tak, že ho musím mať tieto Vianoce doma. Neponáhľalo to, a preto som bola v riadnom šoku, keď som si krásny červený mixér Kitchen Aid Artisan našla pod vianočným stromčekom.



Nuž, drahý vie šokovať. Aj keď jeho sympatie mal skôr anglický Kenwood, splnil môj sen. Samozrejme, nezdržal sa poznámok o tom, že aby som raz neoľutovala, že som sa nerozhodla pre Kenwood, a že svokrovci za nižšiu cenu majú hromadu príslušenstva, kým ja nemám nič, iba misu a tri metličky. Presnejšie, ako bonus, som dostala aj druhú, sklenenú misu.



Najprv som sa čudovala, že hm, aká blbosť, druhá misa, že zaujímavejšie by bolo iné príslušenstvo. Ale zistila som, že dve misy sú paráda! Veď si len vezmite takú piškótu – v jednej mise vyšľaháte sneh, v druhej žĺtky s cukrom, potom to spojíte a postupujete ďalej. S jednou misou by to nešlo, museli by ste vyšľahaný obsah presúvať do inej misy.



S KA sa ešte len zoznamujem. Od januára mám podstatne menej voľného času a aj moja záľuba vo varení a v pečení musela ísť trošku bokom. Cez víkendy si to snažím vynahradiť a vtedy sa zavriem do kuchyne a užívam si svojho červeného kamaráta. Priznám sa, ešte som jeho čaru neprepadla. Je to fakt krásny kúsok, v mojej bielej kuchyni je stredobodom pozornosti. Po Vianociach mi dokonca tak zašibalo, že som presadila všetky kuchynské kvetinky do nových červených kvetináčov, aby spolu ladili.
No, nespomenula som ešte jednu, smutnú vec. Na Vianoce som dostala chybný kúsok. Nuž, nákup cez internet. Hneď sme hľadali servis, resp. firmu, ktorá by nám zabezpečila opravu. A o čo išlo? Mixér mal zle nastavenú aretáciu, rovnako ako aj vysoké dno podstavca pre aretáciu misy na šľahanie. Metlička na šľahanie sa trela o misu, takže ak by sme to nechali tak, celá misa by sa doškrabala, ale čo by bolo horšie, metlička by sa mohla zodrať a drôty sa polámať. Výška metličky sa dá samozrejme regulovať, ale, ak sme ju dali vyššie, hlava mixéra sa nezaaretovala a pri šľahaní hustejšej suroviny jednoducho skákala a lietala, čo nie je bezpečné. Takže pár dní po Novom roku prišlo rozčarovanie, smútok, hnev. Nechceli sme tomu veriť, že by výrobok KA mohol byť vadný. Je pre nás nepochopiteľné, že takto zle nastavený výrobok mohol vôbec opustiť továreň, kde bol vyrobený. Zrazu sa naše videnie KA diametrálne zmenilo. Ja som bola smutná, Peťo mi nenápadne naznačoval, že s Kenwoodom by sme určite žiadny problém nemali. No, pri našej smole (už si konkrétne nespomeniem, ale často sa nám stáva, že máme problém s nejakým novým výrobkom) by sa to isté pokojne stalo aj s Kenwoodom.
Mixér bol v servise skoro mesiac, a keďže sme ho kúpili cez internet a nie cez autorizovanú predajňu, záručný list nám bol na nič. Našťastie, mixér opravili a suma za opravu nebola až taká hrozná.
Zjavne kvôli tejto nepríjemnej skúsenosti som sa na Kitchen Aid až tak veľmi nenamotala a nejdem sa z neho rozpakovať. Pred mojimi nedávnymi narodeninami začal drahý zisťovať, aký doplnok k mixéru by som chcela ako darček. Keďže som bola stále nahnevaná na celý KA, bola som presvedčená, že už nič iné od tejto firmy nechcem. Na druhej strane, ani som nič urgentne nepotrebovala. Neskôr som však začala rozmýšľať nad tým, či by sa mi predsa len niečo nehodilo.



Ešte keď som len o KA snívala, vedela som, že budem chcieť misu na výrobu zmrzliny. Zmrzlinovač ma celkom lákal už pár rokov, ale asi by mi doma neprešiel. A na druhej strane, ani neviem, kam by sme ho dali. No a keď sa ma drahý vo februári opakovane pýtal, či teda predsa len nechcem niečo k mixéru, povedala som, že chcem misu na výrobu zmrzliny. Čakal, že si vypýtam niečo praktickejšie, mlynček na mäso alebo strojček na cestoviny, a ja takto. Návštevu obchodu sme z rôznych dôvodov odkladali viac ako mesiac, ale včera sme sa tam konečne zastavili. Peter bol samozrejme opäť skeptický a zvedavý, ako dopadne moja prvá výroba zmrzliny. Včera som naštudovala návod, misu strčila do mrazničky, večer uvarila vanilkovú zmes na zmrzlinu, odložila do chladničky a dnes prišiel deň D.







Na prvé testovanie som si vybrala prvý recept z pribalenej knižky – francúzsku vanilkovú zmrzlinu, ale v polovičnej dávke. Zo spomínanej knižky som sa dozvedela aj zaujímavé fakty o sladkej smotane v anglickej terminológii, a teda:

Heavy Cream –  36 % a viac tuku
Whipping Cream – 30 % tuku
Light Cream – 18 % tuku
Half and Half – 10 % tuku



V pribalenej knižke/brožúrke sa okrem receptu na francúzsku vanilkovú zmrzlinu, ktorý uvádzam nižšie, nachádzajú aj ďalšie zaujímavé recepty. Ešte zaujímavejšie recepty sú však v Kitchen Aid kuchárskej knižke, ktorá mi prišla pred pár dňami z európskej centrály KA v Belgicku, na základe mojej, poštou poslanej, prihlášky do KA klubu. Väčšina receptov v tejto knihe, a nielen recepty na zmrzliny, je viac ako zaujímavá. Už sa teším, ako sa pustím do ich testovania. Na úvod recept na spomínanú zmrzlinu.

Francúzska vanilková zmrzlina


300 ml smotany s 10 % podielom tuku (smotana na varenie)
4 veľké žĺtky
115 g cukru (1/2 pohára)
300 ml smotany na šľahanie (30 – 33 % tuku, ale pokojne aj viac, ak zoženiete)
dreň z polovice vanilkového struku
1 ČL vanilkového extraktu
štipka soli



Smotanu na varenie dáme do hrnca spolu s vanilkovou dreňou a ohrejeme tesne k bodu varu, občas premiešame. Smotana musí byť horúca, ale nesmie vrieť. Odstavíme. Žĺtky s cukrom dáme do mixéra a na pomalej rýchlosti (pri KA rýchlosť 2) šľaháme do svetlej peny. Potom veľmi pomaly (aby sa nezrazili žĺtky) prilievame horúcu smotanu. Šľaháme, kým sa žĺtky nespoja so smotanou. Zmes prelejeme späť do hrnca a na slabom plameni zohrievame dovtedy, kým sa po okrajoch hrnca nezačnú tvoriť malé bublinky. Odstavíme, primiešame smotanu na šľahanie, štipku soli a lyžičku vanilkového extraktu. Zakryjeme a odložíme do chladničky na približne 8 hodín.



Vychladenú misu na výrobu čokolády (minimálne 15 hodín v mrazničke) postavíme na mixér a namontujeme metličku na miešanie zmrzliny. Zapneme na rýchlosť 1. Pomaly prilejeme vychladenú zmrzlinovú zmes. Necháme miešať 20 až 30 minút. Hmota začne pomaly hustnúť až sa zmení na krémovú zmrzlinu.



Preložíme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do mrazničky na 2 – 3 hodiny. Po tomto čase je zmrzlina krásne krémová. Ak ostane v mrazničke dlhšie, stuhne, preto ju pred podávaním treba nechať trochu povoliť. Chuti to však neuberie, zmrzlina je hladká, bez drsných kryštálikov ľadu.



Poznámka: Ak máte doma zmrzlinovač, postupujte podľa návodu. Zmrzlina sa dá doma pripraviť aj bez zmrzlinovača, nebude však taká hladká a krémová. Vychladenú zmrzlinovú zmes vložíme do mrazničky, ale každú hodinu ju vyberieme a rozmixujeme v mixéri. Tento proces zopakujeme aspoň 3-krát, zabránime tým tvorbe veľkých kryštálov ľadu a ukladaním ťažších zložiek zmesi na dne nádoby.


Komentáre k článku


Meno: Dulce de leche Dátum: 12. 03. 2012 18:20:56
Adka,to je ale paradna zmrzlina z este paradnejsieho stroja :)radost pozerat:)


Meno: Iveta Dátum: 12. 03. 2012 19:36:44
Zmrzlina vyzerá fantasticky a ten stroj len tíško závidím.


Meno: bif Dátum: 13. 03. 2012 09:53:09
my mame kenwood ale viem pochopit caro tohto stroja :) a nepoznam sice okolnosti nakupu, ale nemala by si mat standardnu zakonnu zaruku 2 roky na kazdy novy kupeny vyrobok? nerozumiem celkom preco ste novy mixer nereklamovali tam kde ste ho kupili....


Meno: JankaŠípka Dátum: 13. 03. 2012 11:19:26
Ahoj Adka, tá reklamácia by zaujímala aj mňa. Tiež pasiem, že keď jedného dňa dostaviame náš domček, chcem tohto pomocníka. Len sa obávam toho, že finančne sa už toho nedočkám, lebo už teraz horko ťažko z hypotéky dofinancujeme stavbu. Nuž čo, len aby sme boli zdraví. Robotík by som chcela, lebo po mojom posobení v Anglicku ho proste chcem!


Meno: JankaŠípka Dátum: 13. 03. 2012 11:20:33
U mňa je tiež hlavným \"obmedzením\" pomer ceny a príslušenstva, v tomto by som si rozumela asi s tvojím manželom :-). Ale je fakt, že robotík je kus historie v domove.


Meno: Shira313 Dátum: 13. 03. 2012 15:47:54
O červenom KA sa mi sníva dlhší čas a tento rok sa snáď aj dočkám ;o). Len najskôr musí byť naň pripravená kuchyňa. Manžela som napodiv ľahko presvedčila o prednostiach KA popísaných na stránke Kláry \"co nového na kopci\" a sme rozhodnutí siahnuť hlboko do vrecka kvôli profi robotu s prevodovkou (ja síce iba tuším na čo to slúži, ale každému mužovi to znie dobre). Tvoje skúsenosti mi prídu vhod,dík


Meno: Ivana Dátum: 13. 03. 2012 17:26:03
Normálne sa mi slinky zbiehajú na tú zmrzlinku. Mixér, i napriek počiatočným problémom, závidím, ale v dobrom.


Meno: jaroslav Dátum: 13. 03. 2012 18:34:04
http://www.youtube.com/watch?v=Ft1IIyf8D88&feature=player_embedded#!


Meno: Adusha Dátum: 13. 03. 2012 22:24:34
Jaro, dakujem za link na video, niekedy davnejsie som to videla v nemcine ;)


Meno: Adusha Dátum: 13. 03. 2012 22:27:09
Bif, Janka Sipka - internetova predajna, kde moj nestastny muz nakupoval v nevedomosti o jej zlej povesti ma tak potmehutsky nastavene podmienky reklamacie, ze by som mozno nakoniec bola bez penazi aj bez mixeru. Zabalit 15 kg stroj a posielat ho niekam do francuzska, ci kde maju centrum pre reklamacie... cakat mesiac dva kym by sa nieco s tym poriesilo, cesta mixera naspat domov a jedno s druhym,


Meno: Adusha Dátum: 13. 03. 2012 22:28:39
to by bolo riadne komplikovane, a ak by sa zavadu nepodarilo odstranit, tak bohuzial smola, ten nemenovany predajca to neberie na vedomie. Cena ktoru sme zaplatili za opravy mozno ani neprevisila naklady na opakovane postovne 15 kg balika s poistenim do cudziny... a najma mali sme to rychlo, v odbornom servise a nadviazali sme dobre vztahy s autorizovanym predajcom na slovensku.


Meno: Adriana Dátum: 14. 03. 2012 07:23:37
Adka, velmi sa mi paci tento tvoj prispevok. Zmrzlinka vyzera tak nadychane, smotanovo. No a cerveny KA je aj mojho srdca sampion:)


Meno: bif Dátum: 14. 03. 2012 09:38:19
ad reklamacia: chapem ze to asi nestalo za to.. tak sprav aspon reklamu tomu obchodu, nech ostatni nespravia podobnu chybu...


Meno: Adusha Dátum: 14. 03. 2012 11:37:16
Adrianka dakujem ;) Cez vikend sa chystam na dalsiu, chcem skusit kokosovu ;)


Meno: Adusha Dátum: 14. 03. 2012 11:39:03
Bif, v indiciach som naznacila o aky internetovy obchod ide, ale mas pravdu - ide o Pixmaniu. Ak si das do googlu - nazory na pixmaniu, objavia sa ti viacere diskusie o zlych skusenostiach, zlej komunikacii, poskodenom tovare, dlhej cakacej dobe na tovar atd atd...


Meno: Adusha Dátum: 14. 03. 2012 11:41:28
Môj muž žiaľ o tejto zlej povesti obchodu netušil a najma, ja som netušila, že chce kupovať KA, inak by som ho určite odkazala na spoľahlivejši zdroj nakupovania...:( no, uz len dufam, ze viacej problemov s mixerom mat nebudeme.


Meno: holly Dátum: 16. 03. 2012 08:40:48
Adka, o robotu Kitchen Aid sním už pár měsíců. Moji rodiče (hlavně otec) uvažoval původně o koupi Kenwoodu, ale když jsem mu ukázala nádherný KA, nemusela jsem ho dlouho přesvědčovat a po vánocích koupil světlého KA :-) Jaké bylo moje překvápko, když mi pak po Skypu ukázal jeho černého brášku, kterého mám dostat v dubnu k narozeninám. Juchúúúúúúúú


Meno: holly Dátum: 16. 03. 2012 08:52:15
Jakmile ho budu mít doma, chci si k němu pořídit taky nějaké to příslušenství, uvažuji o stronku na těstoviny, mlýnku na maso a o nádobě na zmrzlinu. Bojím se ale, že nádoba bude větší než je polička v mé mrazničce. Mohla by jsi mi prosím napsat rozměry té tvojí naádoby na zmrzlinu, nikde na netu jsem na ně nenarazila. Potřebovala bych vědět celkovou výšku a šířku. Děkuji


Meno: Adusha Dátum: 16. 03. 2012 08:53:03
Jejha, no super, a brasko bude food procesor alebo blender? Tesim sa s tebou a nech bráškovia slúžia k tvojej spokojnosti ;)


Meno: Adusha Dátum: 16. 03. 2012 08:55:16
Holly, doma odmeriam a dam ti vediet. A veru, na toto treba mysliet, lebo priznam sa, ked som misu davala prvykrat do mrazaku, som sa zapotila, lebo som myslela, že tam nevojde. Ale ked som ju tam davala v naklonenej polohe, tak nastastie vosla, ale je to fakt na chlp. My spadol kamen zo srdca, lebo pri mojom \"stasti\" som sa uz zacala bat.


Meno: holly Dátum: 16. 03. 2012 10:31:35
Bráška je tenhle krasavec http://www.kitchenaid.cz/kitchenaid/kuchynske_roboty/robot_artisan_5KSM150PS/robot_artisan_5KSM150PS_cerna.php je koupen přímo od českého distributora, tak snad s ním problémy nebudou. Taťka si ho nejdřív prohlížel v jejich podnikové prodejně ve Vyškově a tam mu paní prodavačka vše ochotně ukázala.


Meno: holly Dátum: 16. 03. 2012 10:36:21
Adusha, moc moc díky. Taky se bojím, aby se mi do mražáku vešel, mám lednici s mražákem se 3 šuplíky. Dva jsou nízké tak se určitě nevejde, ale spodní je vyšší, ale je užší. Případně mě napadlo ho vytáhnout.


Meno: Adusha Dátum: 18. 03. 2012 21:53:26
Holly, takze rozmery su taketo: vyska misy je 16,5 cm, širka samotnej misy (vonkajsi rozmer) je 21, ale na mise su dva take plastove drziaky (urcene pre profi mixer), takze na sirku musis ratat az s cca 28 cm.


Meno: holly Dátum: 19. 03. 2012 08:52:00
Adusha, ještě jednou moc díky. Beru metr a jdu měřit mražáček :-)


Meno: maturin Dátum: 06. 08. 2012 20:42:25
A ako Kenwood KMIX, svokrovci sú stále spokojní? Ja nad ním práve uvažujem, KitchenAid sa mi zdá naozaj už veľmi drahý...


Meno: Adusha Dátum: 13. 08. 2012 12:01:26
Svokrovci sú stále spokojní ;) pečú vo veľkom, takže Kmix maká ;)


Meno: nora.tornosova Dátum: 16. 12. 2013 08:45:45
včera som bola na nákupoch v Budapešti a konečne som ho videla naživo...ti poviem Adi, skoro som sa rozplakala...ja viem, názory sú rôzne, zbytočne predražený, sú aj lepšie atď, ale aj tak...sľubujem, že raz, keď budem \"veľká\" určite si ho kúpim...dokonca tak, že si ho môžem domov odniesť po vlastných : )))


Meno: Adusha Dátum: 16. 12. 2013 09:17:28
Nori, áno, je nádherný, je to láska na prvý pohľad :-) ja keď budem veľká, tak si kúpim ešte jeden do maďarskej kuchyne ;) uz si vyberám farbu, len si neviem vybrať, lebo čo farba, to nádhera :-)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign