Nie ste prihlásený login

Ríbezle, marhule, maliny

Doma v kuchyni

26. 07. 2010



Leto je úžasné. Nie sme odkázaní na zavárané alebo mrazené ovocie, pretože obchody a trhy, a v najideálnejšom prípade vlastné záhrady sú plné čerstvého, zrelého, voňavého ovocia od výmyslu sveta. Ríbezle, marhule, neskôr maliny, broskyne, nektárinky, iné druhy ovocia a samozrejme aj najchutnejšia letná zelenina – voňavé, sladké a šťavnaté melóny.
V lete sa nežiada človeku až tak jesť ako v chladnejších mesiacoch, veľakrát nám na zasýtenie postačí ovocie. A keď sa nám zažiada niečo skutočne sladké, môžeme si pripraviť napríklad jeden z nasledujúcich koláčov.

Priznám sa, v detstve som kysnuté koláče veľmi neobľubovala. Všetci ich piekli strašne hrubé, vysoké, takže sa v nich plnka vždy stratila a výsledok bol často suchý a nezaujímavý. Tieto koláče sa dali jesť tak maximálne na raňajky, či olovrant k čaju alebo káve. Odkedy mám doma pekárničku, už nemám problém s kysnutým cestom - pekárnička urobí všetko za mňa. Z uvedeného množstva surovín v nasledujúcom recepte sa upečú dva plechy úžasného starodávneho koláča - ale s krásnym tenkým cestom a s hromadou šťavnatej, kyselkavo-sladkastej plnky. Odporúčam! Ja som bola milo prekvapená výsledkom.

Ríbezľová klasika

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

500 g polohrubej múky
75 g kryštálového cukru
75 g zmäknutého masla + trochu na potretie plechu
2 žĺtky
1 vajíčko na potretie
25 g čerstvého droždia
250 ml mlieka
citrónová kôra z 1 citróna
1 ČL soli
500 g červených ríbezlí

Na tvarohový základ:
400 g tvarohu
1 vajce
2 PL krupicového cukru
prípadne trošku mlieka na rozriedenie

Na mrveničku:
140 g hrubej múky
100 g masla
100 g krupicového cukru - bieleho alebo hnedého


Pripravíme si cesto. Buď ho urobíme ručne, alebo s pomocou robota, či v domácej pekárničke. Múku preosejeme a dáme do misy (pekárničky). V strede urobíme jamku, vlejeme do nej trošku vlažného mlieka, prisypeme polovicu cukru a nadrobíme droždie. Asi 10 minút necháme stáť, aby vznikol kvások. Potom pridáme žĺtky, maslo, zvyšok cukru, citrónovú kôru, soľ a postupne aj zvyšné mlieko. Nastavíme program cesto a necháme približne dve hodiny kysnúť. Cesto má zdvojnásobiť objem. Kým cesto kysne, pripravíme si ríbezle - umyjeme ich a odstopkujeme. Pripravíme si aj mrveničku. Do misky dáme múku, cukor a nakrájané maslo a prstami rýchlo vypracujeme mrveničku. Ja som použila hnedý cukor, ale môžeme použiť aj obyčajný biely. Odložíme do chladničky.



Rúru predhrejeme na 170 °C. Plechy vystelieme papierom a vymažeme maslom. Vykysnuté cesto premiesime, rozdelíme na dve časti a každú rukami roztiahneme na celú veľkosť plechu. Nezľaknite sa, že je cesta málo! Aj ja som si to myslela, ale nakoniec sa na vymastenom papieri dá cesto krásne roztiahnuť, je veľmi elastické. Tvaroh vymiešame s vajíčkom a cukrom dohladka. Keď sa nám zmes vidí príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou mlieka. Pomocou lyžičky nanesieme na cesto 3 cm široké pruhy tvarohovej plnky - medzi pruhmi nechávame cca 3 cm voľné pásy pre ríbezle. Do voľných pásov navrstvíme ríbezle. Mrveničkou posypeme ríbezľové pruhy, tvarohové necháme neprikryté. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút, kým okraje koláčov nezozlátnu.

Ríbezľovo-mandľový koláč

(zdroj inšpirácie: Basic Baking, Ikar)

Cesto:
300 g múky
70 g cukru
štipka soli
100 g studeného masla
1 vajce

Obloženie:
500 g červených ríbezlí
80 g masla
200 g pomletých mandlí
200 g cukru
40 g maizeny
2 oblátky potrebnej veľkosti
3 bielky
štipka soli
práškový cukor na poprášenie hotového koláča


Cesto si pripravíme zmiesením múky, cukru, soli, studeného masla a vajíčka. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke hodinu odpočívať. Ríbezle umyjeme a bobuľky poodtŕhame od stopiek. Maslo roztopíme a pri nízkej teplote na ňom opražíme polovicu mandlí a 100 g cukru. Zmiešame s maizenou a ríbezľami.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto rozvaľkáme do kruhu a vyložíme ním koláčovú alebo tortovú formu. Vytvarujeme zvýšený kraj. Cesto popicháme vidličkou a obložíme tortovými oblátkami.
Bielky so soľou vyšľaháme dotuha. Potom postupne zašľaháme zvyšný cukor. Hotový sneh zmiešame s ríbezľovou masou a zvyšnými mandľami. Plnku navrstvíme na cesto. Pečieme v strede vyhriatej rúry asi 60 minút, kým plnka nestuhne. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a 20 minút necháme dôjsť vo forme. Potom koláč opatrne vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť.

Obrátené marhuľové koláčiky

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

100 g mletých mandlí
100 g zmäknutého masla
1 vajce
50 g krupicového cukru
250 g hotového vyvaľkaného lístkového cesta
marhule, pokrájané na mesiačiky


Mandle, maslo, vajce a polovicu cukru premiešame v miske. Z cesta vykrojíme 6 kruhov s priemerom cca 8 až 10 cm. Prenesieme ich na plech a tenko potrieme mandľovou zmesou. Koláčiky obložíme plátkami marhúľ a dáme i s plechom na 10 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 220 °C.



Pečieme 10 minút na hornej koľajničke, potom plech vyberieme a koláčiky posypeme zvyšným cukrom. Prekryjeme papierom na pečenie a naň položíme ďalší plech. Plechy potom otočíme, aby boli koláčiky spodkom hore. Pečieme ešte asi 10 minút, až bude cesto chrumkavé a ovocie ľahko skaramelizované.

Tvarohový koláč z mrveničky

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit 5/2010)

1 hrnček polohrubej múky
½ hrnčeka práškového cukru
100 g masla
½ vrecúška kypriaceho prášku

Na plnku:
500 g mäkkého tvarohu
200 ml kyslej smotany
200 ml mlieka
½ hrnčeka práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 vanilkový pudingový prášok
150 g malín (alebo zmesi lesného ovocia)


Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú otváraciu formu vyložíme papierom na pečenie. Z múky, cukru, masla a kypriaceho prášku vypracujeme mrveničku a asi tri štvrtiny nasypeme na dno formy.
Zmiešame všetky ingrediencie na plnku, natrieme na mrveničku vo forme a posypeme zvyšnou mrveničkou. Pečieme 45 minút, kým koláč nezíska svetlozlatú farbu.

Ricottový koláč s nektárinkami a malinami

(zdroj inšpirácie: Basic Baking, Ikar)

4 nektárinky
2 PL citrónovej šťavy
postrúhaná kôra z 1 biocitróna
4 vajcia
2 žĺtky
150 g cukru
1 vanilkový cukor
500 g ricotty
150 g mletých mandlí
400 g malín
1 vrecúško číreho tortového želé
¼ l šťavy z červených ríbezlí alebo malín


Nektárinky umyjeme, rozpolíme a pokrájame na plátky hrubé 1 cm. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu vystelieme papierom.
Oddelíme žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Potom 6 žĺtkov vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou dopenista. Do svetlého žĺtkového krému po lyžiciach vmiešame ricottu a mleté mandle. Navrch nakopíme sneh a zľahka premiešame. Polovicu tejto masy dáme do formy a uhladíme. Navrch poukladáme nektárinky a zakryjeme zvyškom cesta. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na prostrednej koľajničke takmer hodinu do zlatohneda. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme.
Maliny preberieme a poukladáme ich na vychladnutý koláč vo forme. Z ovocnej šťavy pripravíme podľa návodu na obale želé a rovnomerne nalejeme na maliny. Necháme stuhnúť. Potom koláč opatrne vyberieme z formy a preložíme na podnos.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené