Nie ste prihlásený login

Neznámy mangold

Zoznámte sa, prosím

05. 03. 2011



Mangold nepatrí k rozšíreným druhom zeleniny a priznám sa, na Slovensku som ho predávať ešte nevidela. Teda, presnejšie, balený malý „baby“ mangold áno, mávajú ho občas v jednej extra obchodnej sieti, ale veľký mangold ešte nie. Ten si chodievam kupovať do Rakúska. Niežeby som chodila k južným susedom cielene len kvôli tejto zelenine, ale keď sa tam vyskytnem a natrafím naň, nikdy neodolám a doveziem si ho domov.
Mangold je príbuzný s červenou repou, i keď sa jej nepodobá. Existujú dva základné varianty mangoldu, listový a stopkový. Listový ma tenké dlhé stonky a oválne listy, stopkový má stopky ako aj rebrá na listoch hrubé, mäsité. Mangoldové listy sa upravujú podobne ako špenát, dajú sa dusiť, ale vďaka tomu, že sú pevnejšie a dostatočne hrubé, sú vhodné aj na blanšírovanie a následne plnenie. Keď sa nabudúce dostanem k mangoldu, určite vyskúšam nejaké plnené závitky – napríklad balíčky s rybím mäsom udusené na pare. Zo stopkového mangoldu sú výborné predovšetkým hrubé dužinaté stopky, ktoré sa upravujú podobne ako špargľa, ale výborné sú aj vyprážané alebo pečené s parmezánom. Keď som naposledy piekla parmezánové stopky, len sa za nimi zaprášilo. Bola to neskutočná lahôdka.
Mangold je obľúbený predovšetkým v Taliansku, Nemecku a Rakúsku. Škoda, že k nám sa ešte nedostal. A škoda, že nemám vlastnú záhradu, určite by som si ho nasadila. Existuje totiž vo viacerých farebných variantoch (stopky môžu byť biele, žlté, ružové aj červené), takže v záhrade môže plniť nielen úžitkovú, ale aj okrasnú funkciu.

Zimná minestrone s krutónmi

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Táto zimná podoba obľúbenej talianskej polievky je božská. Množstvo zeleniny, trošku slaninky, nejaký ten krutón s parmezánom a výsledok je úžasná plná chuť.

2 PL olivového oleja
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
100 g anglickej slaniny, nakrájanej na drobné kocky
2 mrkvy, nakrájané na „štvrťplátky“
2 stopky zeleru, nakrájané
1 stredne veľký zemiak, na kocky
300 g maslovej tekvice, na kocky
2 strúčiky cesnaku, pretlačeného
400 g konzerva krájaných paradajok
zeleninový vývar
2 ČL čerstvých šalviových lístkov, sekaných
1 mangold, nakrájaný na rezančeky
400 g konzerva bielych fazúľ cannellini
soľ
krutóny pripravené z bieleho chleba
parmezán alebo bazalkové pesto


V hrnci zohrejeme olej a asi 5 minút na ňom opekáme cibuľu, slaninu a zeler. Prisypeme mrkvu, zemiaky, tekvicu a cesnak. Dobre premiešame a spoločne opekáme pár minút. Potom pridáme paradajky, šalviu a zalejeme vývarom. Privedieme k varu a občas zamiešame. Stiahneme plyn a čiastočne prikryté varíme asi 20 minút, kým zelenina nie je polomäkká. Potom prisypeme nakrájané stonky z mangoldu a varíme, kým nezmäknú. Na záver prisypeme nakrájané mangoldové listy a ešte 2 minúty povaríme, aby zmäkli. Primiešame scedenú a prepláchnutú fazuľu a dosolíme.
Podávame s krutónmi posypanými parmezánom, alebo pokvapkanými bazalkovým pestom.

Zimný zelený gratin z mangoldu a ružičkového kelu

2 PL masla
½ pohára čerstvej strúhanky
soľ a čierne korenie
1 pohár smotany na šľahanie
2 strúčiky cesnaku, olúpané
50 g slaniny, na tenké rezančeky
ružičkový kel, rozpolené ružičky
mangold
1/3 pohára strúhaného parmezánu


Najprv si predvaríme zeleninu. V horúcej vode varíme mangold asi 2 minúty a ružičkový kel 8 minút.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Zapekaciu nádobu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. V kastróle zohrejeme smotanu s celým cesnakom a zredukujeme na ¾ pôvodného objemu, trvá to 4 – 8 minút. Cesnak vyberieme. Necháme ochladnúť, osolíme a okoreníme. Slaninu opečieme dochrumkava a vyberieme na papierové utierky, aby sa osušila od vytopeného tuku. Panvicu, v ktorej sa opekala slanina, vrátime na oheň, pridáme 1 lyžicu masla a predvarenú zeleninu. Opekáme 1 minútu a preložíme do zapekacej nádoby. Posypeme opečenou slaninou, syrom a zalejeme smotanou. Vrch posypeme strúhankou a obložíme plátkami masla. Pečieme asi 25 minút dozlatista. Necháme odstáť 10 – 15 minút a podávame buď ako prílohu, alebo samostatné hlavné jedlo.

Pikantný mangoldový šalát s cícerom a chrumkavými toastami z ciabatty

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Pre 4 osoby:
1 kg baby mangoldu (alebo čínskej kapusty – pak choi)
1 konzerva cíceru, scedený a prepláchnutý
1 čerstvá čili paprička
100 g syra pecorino (prípadne grana padano alebo parmezán), nastrúhaného na hobliny
hrubo mleté čierne alebo farebné korenie
ciabatta (alebo bageta)
olivový olej
1 malý strúčik cesnaku, roztlačený
soľ


Mangold rozoberieme na listy, opláchneme a dáme variť do vriacej osolenej vody. Asi po 3 minútach opatrne vyberieme a necháme odkvapkať. Pri manipulácii dávame pozor, aby sme listy príliš nepoškodili.
Rúru vyhrejeme na 220 °C. Ciabattu nakrájame na tenké plátky a potrieme olejom zmiešaným s roztlačeným cesnakom. V rúre upečieme dozlatista.
V nepriľnavej panvici zohrejeme olej s pokrájanou čili papričkou. Pridáme listy mangoldu a opatrne premiešame. Necháme chvíľu prehriať. Prisypeme cícer, osolíme a ešte chvíľu ohrievame. Zmes rozdelíme na taniere, posypeme hoblinkami syra, obložíme opečenou ciabattou a okoreníme. Ihneď podávame.

Pečené mangoldové stopky s maslom a parmezánom

mangoldové stopky, pokrájané na cca 10 cm kúsky (závisí od veľkosti stopiek)
1 PL masla
2 PL strúhaného parmezánu


Rúru predhrejeme na 200 °C. V hrnci zohrejeme osolenú vodu a mangold v nej varíme, kým nezmäkne. Necháme ho odkvapkať a potom ho preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Mangoldové stopky potrieme rozpusteným maslom a posypeme parmezánom. Obrátime, potrieme a posypeme aj z druhej strany. Pečieme v horúcej rúre cca 20 minút dozlatista.

Mangold s hrozienkami a píniovými orieškami

mangoldové listy
2 PL olivového oleja
1/3 pohára zlatých hrozienok
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
1 PL balzamikového octu
2 PL opečených píniových orieškov
soľ
čierne korenie


Mangold umyjeme, osušíme a pokrájame. Vo veľkej panvici zohrejeme olej, pridáme mangold, hrozienka a cesnak. Zľahka opražíme, stiahneme plameň, prikryjeme a dusíme, kým mangold nezmäkne. Trvá to približne 6 minút. Potom pridáme ocot a píniové oriešky a premiešame. Na záver ochutíme zľahka soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Podávame s kuskusom, ale chutí aj samostatne.

Opekané bravčové s mangoldom, hráškom a brokolicou

1 lyžica arašidového oleja alebo oleja do woku
300 g bravčového mäsa, ideálne panenky, nakrájanej na pásiky
2 strúčiky cesnaku, na plátky
1 čerstvá čili paprička, nakrájaná bez semien
1 malá hlavička brokolice
200 g cukrového hrášku
4 jarné cibuľky, na silnejšie kolieska
4 malé baby mangoldy, rozobrané na listy
omáčka hoisin, alebo iná ázijská omáčka na dochutenie


V hrnci necháme zovrieť vodu a potom v nej uvaríme brokolicové ružičky do polomäkka. Necháme odkvapkať. Vo woku poriadne zohrejeme olej, pridáme mäso a opečieme ho dozlatista. Vyberieme a odložíme do tepla. Do panvice dáme cesnak, čili a cukrový hrášok. Zastriekame vodou a za stáleho miešania varíme, kým nezačne hrášok mäknúť. Pridáme cibuľku, mangold a brokolicu a opekáme ďalšie 3 minúty. Na záver ochutíme omáčkou hoisin a primiešame mäso. Ak je zmes príliš suchá, môžeme zriediť trochou vody. Podávame s ryžou alebo ázijskými rezancami.

Tip: Pokiaľ nemáte omáčku hoisin, môžete na ochutenie použiť hocijakú inú ázijskú omáčku, prípadne zmes ochutiť sójovou omáčkou, ustricovou omáčkou, čili a podobne.


Komentáre k článku


Meno: magdalena Dátum: 12. 06. 2012 21:15:30
Tak Adush, už si si možno všimla, že som robila aj bravčové s cukrovým hráškom :) no bola som očarená tým jedlom. Mangold semiačka som žiaľ nestihla kúpiť, tak to bolo bez neho, ale i tak bolo jedlo skvelé. Neviem, či je to \"kosher\", prílohu som robila ryžu s petržlenovou vňaťou a mätou, čo ma tiež veľmi milo prekvapilo.


Meno: Adusha Dátum: 12. 06. 2012 21:30:53
Ano ano, vsimla som si, MAgdalenka ja sa tesim z kazdej tvojej fotky a najma z tohom ze ti podla mojich receptov chutí :-)


Meno: don_pedro Dátum: 09. 09. 2013 21:28:56
no na tom prvom obrázku sa určite na repu ani podobať nemôže, lebo to nie je mangold, ale bok choy, čiže čínska kapusta.


Meno: Adusha Dátum: 10. 09. 2013 09:43:16
Na 1.obr. je stopkatý/špargľový mangold. Vľavo bejby verzia, vpravo veľký. Poznáme listový a stopkatý mangold. Ten bejby sa možno podobá na pok choy, ale - pok choy nemá také hrubé a bublinaté listy, jeho stopky tvoria na báze akoby srdiečko a smerom hore sa stopky zužujú a listy majú tvar akoby nie úplne roztiahnutého vejára. Naopak, listy mangoldu sú oválne.


Meno: Adusha Dátum: 10. 09. 2013 09:52:04
Tu je link na pak choi resp. bok choy /: http://www.semenaonline.sk/asijska-zelenina/3762-pak-choi-cinske-zeli-asijska-zelenina-prodej-semen-asijske-zeleniny-02-gr.html. Bok choy má stonky buď biele, ale častejšie ho vidávam so svetlozelenými. Obidva druhy zeleniny som kupovala, varila z nich (poznám ich chuť) ba mám skúsenosti aj s vlastným pestovaním v záhrade, rozdiel preto určite poznám ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené