Nie ste prihlásený login

Nedocenený paštrnák

Zoznámte sa, prosím

07. 03. 2011



Na prvý pohľad vyzerá ako petržlen, vonia tiež podobne, ale chuťou sa podobá skôr mrkve. Táto sladkastá koreňová zelenina so žltkastou šupkou a bielou dužinou patrí medzi tradičné, ale nedocenené plodiny. Pritom je však výživovo hodnotnejší ako jeho spomínaní koreňoví súrodenci. Obsahuje viac sacharidov ako mrkva (tie môžu za jeho sladkú chuť), a viac vitamínu C ako petržlen, až 30 mg na 100 g koreňa. Významný je aj vysoký obsah minerálnych látok (napríklad draslíka, horčíka, či vápnika) a éterických olejov, ktoré majú priaznivý vplyv na trávenie a nervovú sústavu.
Paštrnák je typická zimná zelenina, ktorej sezóna začína na jeseň a pri dobrom uskladnení trvá až do jari. Keďže je paštrnák odolný voči mrazom, môže sa ponechať aj v zemi na záhradke a zbierať podľa potreby.
V kuchyni má paštrnák podobné využitie ako mrkva, či petržlen, ale chutný je predovšetkým v samostatnej príprave, keď môže vyniknúť jeho sladká chuť. Paštrnák sa skvelo dopĺňa so zemiakmi, ale vie ich aj plne nahradiť. Rovnako ako zemiaky sa dá piecť, a aj paštrnákové pyré je veľmi chutné. V minulosti sa paštrnák dokonca sušil a mlel na múku, z ktorej sa piekol chlieb medovníkovej chuti.
Môj najobľúbenejší recept na prípravu tejto chutnej zeleniny, je paštrnák pečený s medom, prípadne s javorovým sirupom. Ak máte radi netradičné chute, určite vyskúšajte, budete milo prekvapení tým, ako sa paštrnák a med (javorový sirup) k sebe hodia.


Paštrnák pečený s medom a tymianom

paštrnák
med
tymian
soľ


Rúru predhrejeme na 220 °C, plech na pečenie vystelieme papierom. Paštrnák uvaríme do polomäkka, necháme odkvapkať a preložíme do misy, v ktorej ho premiešame s medom a s tymianom. Rozložíme na plech, zľahka osolíme a pečieme dozlatista.
Je to výborná príloha k pečenému a grilovanému mäsu.

Polievka z karamelizovanej cibule a paštrnáku

(zdroj inšpirácie: Soups, Bay Books 2009)

30 g masla
3 veľké cibule, rozpolené a pokrájané natenko
2 PL hnedého trstinového cukru (muscovado)
250 ml suchého bieleho vína
3 veľké paštrnáky, ošúpané a pokrájané
1,25 litra zeleninového vývaru
3 PL smotany na šľahanie
tymian na ozdobu


V panvici rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a cukor a pomaly varíme asi 15 minút, kým cibuľa nezmäkne a neskaramelizuje. Pridáme víno a paštrnák, privedieme k varu, prikryjeme a varíme 20 minút domäkka. Prilejeme vývar, opäť privedieme k varu, stiahneme oheň a varíme ešte 10 minút. Necháme trochu ochladnúť a rozmixujeme na hladký krém. Podávame ozdobené lyžicou smotany a tymianovými lístočkami.

Buble a škvrčí

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Názov pochádza z angličtiny a ma vraj vyjadrovať zvuky, ktoré vydáva kel pri príprave. Je to staré anglické jedlo a má množstvo variácií.

800 g paštrnáku, pokrájaného
1 lyžička kurkumy
soľ
½ hlavičky kelu, pokrájanej na rezance
dve hrste mrazeného hrášku
šťava z ½ citrónu
50 g masla
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička korenia garam masala
1 zväzok koriandru (prípadne petržlenovej vňate)
1 červená čili paprička, pokrájaná bez semiačok


Paštrnák dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, pridáme kurkumu, osolíme a varíme asi 12 minút, takmer domäkka. Uvarený paštrnák scedíme. V inom hrnci zalejeme nakrájaný kel vriacou vodou a povaríme 3 minúty. Na poslednú minútu pridáme hrášok, povaríme a tiež scedíme.
Paštrnák nahrubo roztlačíme s citrónovou šťavou a s polovicou masla. Primiešame zvyšné prísady okrem masla, osolíme a premiešame. Zvyšné maslo zohrejeme na nepriľnavej panvici a zeleninovú zmes do nej rovnomerne natlačíme. Opekáme 10 minút, kým nie je zmes zospodu zlatá a chrumkavá. Opatrne ju zosunieme na veľký tanier a obrátime. Opečieme aj z druhej strany. Opäť otočíme a ešte chvíľu opekáme, aby všetko spevnelo. Podávame ako prílohu ku grilovanému mäsu, či klobáskam, alebo ako samostatné vegetariánske jedlo.

Čili pod paštrnákom

2 ČL olivového oleja
1 veľká, nasekaná cibuľa
2 ČL rímskej rasce
500 g chudého hovädzieho mäsa, mletého
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
400 g konzerva fazule v čili omáčke
400 g konzerva sekaných paradajok
1 kg paštrnáku, olúpaného a pokrájaného na kusy
soľ a korenie


Olej zohrejeme vo veľkej panvici a necháme na ňom zmäknúť cibuľu spolu s jednou lyžičkou rímskej rasce. Potom zhrnieme cibuľu na kraj a do panvice dáme mäso, ktoré z každej strany opečieme do hneda, pričom varechou rozbíjame hrudky mäsa. Pridáme cesnak, fazuľu, paradajky a polovicu plechovky vody. Osolíme, okoreníme a prikryté dusíme na miernom ohni približne 20 minút.
Kým sa varí čili omáčka, pripravíme si paštrnák. Uvaríme ho v osolenej vode domäkka, zlejeme a roztlačíme na pyré. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. V rúre rozpálime gril na 230 °C. Mäsovú zmes nalejeme do zapekacej formy, prikryjeme vrstvou paštrnákového pyré, posypeme lyžičkou rímskej rasce a grilujeme dozlata, trvá to približne 5 minút.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené