Nie ste prihlásený login

Ďalšie marcové „mangoldovanie“

Zoznámte sa, prosím

22. 03. 2011


Minulý týždeň som mala doma zásobu biozeleniny, každý deň som z nej niečo navarila. Biozelenina nie je vhodná na dlhé skladovanie, preto som musela naplánovať jedálny lístok na celý týždeň tak, aby nič nevyšlo nazmar. Najväčšiu radosť som mala z kila mangoldu, takže som sa mohla opäť realizovať. Vzhľadom na to, že sa mi v chladničke nakopila zelenina, rozhodla som sa pre jednoduché zeleninové jedlo z jedného hrnca. K tomu uz len bageta a stratené vajce, na ktorých som dosť „fičala“ posledné dva týždne. Stopkový mangold ma stopku hrubú aj 5 cm. Je veľmi vhodná na úpravu, v akej sa zvyčajne podáva špargľa. Čiže opäť jednoduchý a rýchly recept. Hrubé stopky som pozdĺžne rozkrojila na 3 – 4 pásy hrubé asi 1,5 cm a krátko som ich povarila v osolenej vode s citrónom, aby skrehli, ale zachovali si svoj tvar a samozrejme istý stupeň chrumkavosti. Jednoducho povedané, nesmieme ich rozvariť. Na tanieri som ich len posypala opraženou čerstvou strúhankou a preliala maslom. Jednoduché, ale delikátne a veru, pripomenulo mi to špargľu, ktorej sa už neviem dočkať. Na tejto úprave sa mi páči aj to, že sa zachová čistá chuť mangoldu, ktorú nič iné neprekrýva.
Z listov, ktoré mi ostali som pripravila rybie balíčky varené na pare. Bolo by to aj celkom diétne, keby som k nim nepripravila aj lahodnú holandskú omáčku s estragónom. Ale tieto zelené balíčky si holandskú omáčku jednoducho pýtali. Po roku som sa teda vrátila k príprave tejto omáčky. Postup som si čítala vo viacerých knihách, aj v knihe Julie Childovej, ale nakoniec som sa rozhodla neriskovať a stavila som opäť na môj overený rýchly recept, ktorý ma ešte nesklamal. Ak ste si na holandskú omáčku ešte netrúfli, vyskúšajte ju podľa tohto receptu. Ak dodržíte všetky zásady, podarí sa vám krásna, krémová a neskutočne lahodná omáčka.

Dusený mangold so šampiňónmi a bielou fazuľou

1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
1 mangold, pokrájaný
150 g šampiňónov, pokrájaných na štvrtiny
1 väčšia mrkva, pokrájaná
1 konzerva krájaných paradajok
1 konzerva bielej fazule, scedenej a prepláchnutej
soľ
čierne korenie, čerstvo namleté
tymian
olivový olej

Na oleji speníme cibuľu a keď začne mäknúť, pridáme šampiňóny, mrkvu a nakrájané mangoldové stopky. Chvíľu opekáme, potom prilejeme konzervu paradajok, osolíme, okoreníme a ochutíme tymianom. Prikryjeme a dusíme skoro domäkka. Potom pridáme nakrájané mangoldové listy a dusíme ďalšie 2 – 3 minúty, kým nezmäknú. Na záver primiešame scedenú a prepláchnutú fazuľu. Prehrejeme, podľa potreby dochutíme a odstavíme.
Podávame ako samostatné zeleninové jedlo s čerstvou bagetou a strateným vajíčkom (prípadne uvareným štandardným spôsobom), ale poslúži aj ako výdatnejšia zeleninová príloha k mäsu.

Mangoldové stopky na spôsob špargle

mangoldové stopky, pokrájané pozdĺžne na cca 1,5 cm kúsky
1 staršia žemľa, nastrúhaná na strúhadle
20 g masla
citrónová šťava
soľ

Do hrnca nalejeme vodu, osolíme ju a pridáme šťavu z jedného citróna, aby si mangold zachoval peknú bielu farbu. Privedieme k varu.
Medzitým si pripravíme čerstvú strúhanku. Na strúhadle postrúhame žemľu a opražíme ju na suchej panvici dozlatista. V malom hrnci na slabom plameni rozpustíme maslo.
Do vriacej vody nasypeme mangoldové stopky a varíme len tak dlho, kým nezačnú mäknúť. Mali by byť uvarené na skus, nesmú byť ani príliš tvrdé, ale uvarené úplne domäkka. Uvarený mangold necháme odkvapkať, potom preložíme na taniere, kde ho úhľadne uložíme. Posypeme ho opečenou strúhankou a prelejeme rozpusteným maslom. Podávame najlepšie s varenými zemiakmi.

Mangoldovo-rybacie balíčky varené v pare

veľké, neporušené mangoldové listy
soľ
500 g bieleho rybacieho mäsa, bez kostí
1 vajce
trochu sladkej smotany
čerstvo namleté biele korenie
trošku čili korenia
postrúhaná kôra z ½ citróna
rybací alebo zeleninový vývar

Mangoldové listy postupne blanšírujeme v osolenej vriacej vode, schladíme v ľadovej a rozprestrieme na utierku.
Rybacie mäso rozmixujeme najemno, pridáme vajce a toľko smotany, aby vznikla tvarovateľná hmota. Ochutíme soľou, bielym korením, čili a citrónovou kôrou. Z tejto hmoty pomocou dvoch lyžíc tvarujeme veľké halušky, ktoré položíme na mangoldové listy a zabalíme. Balíčky poukladáme na parnú vložku a nad mierne vriacim vývarom paríme asi 8 minút. Podávame s holandskou estragónovou omáčkou.

Jednoduchá holandská omáčka s estragónom

2 žĺtky z veľkých a extra čerstvých vajec
50 g masla
70 ml bieleho vína
2 PL citrónovej šťavy
soľ
biele korenie, čerstvo mleté
1 ČL sušeného estragónu, alebo vetvička čerstvého, nasekaného

Maslo rozpustíme na slabom plameni a potom z neho pomocou sitka pozbierame bielu penu – vyzrážanú srvátku. Žĺtka dáme do ohňovzdornej misy a s metličkou rozšľaháme. Pridáme k nim víno a citrónovú šťavu. Misu položíme na hrniec s trochou vody na dne, ktorú veľmi pomaly zohrievame na slabom plameni. Obsah misky ustavične miešame s metličkou. Teraz treba dodržať tri dôležité zásady:
1. Vody v hrnci musí byť naozaj iba trocha a dno misky musí byť od nej dostatočne ďaleko.
2. Voda v hrnci nesmie v žiadnom prípade prudko zovrieť. Maximálne môže perliť.
3. Omáčku varíme na úplne slabom plameni. Pozvoľna, pomaly, trpezlivo. Neustále miešame a sledujeme, ako sa postupne začne meniť konzistencia žĺtkovej hmoty v miske.

Ak by sme nedodržali uvedené zásady, hmota by sa zrazila a namiesto krémovej omáčky by sme mali praženicu. Misa sa musí ohrievať veľmi pozvoľne. Ak by bolo v hrnci príliš veľa vody, tvorilo by sa veľa horúcej pary, ktorá by misku ohrievala veľmi rýchlo a následkom toho sa žĺtka zrazia, jednoducho by sa uvarili a vzniklo by niečo ako praženica. Z rovnakého dôvodu je dôležité aj to, aby ani malé množstvo vody v hrnci nevrelo príliš silno. Voda nesmie vytvárať obrovské bubliny pary, mala by len zľahka perliť. Pre dokonalý výsledok je dôležité aj ustavičné miešanie. Hneď ako zbadáme, že hmota začína hustnúť, pomaly prilievame pripravené maslo. Dôkladne premiešame a rýchlo odstavíme z pary. Osolíme, okoreníme a primiešame estragón. Ihneď podávame.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené