Nie ste prihlásený login

Špargľové hody pokračujú

Sezónne suroviny

21. 05. 2011


Špargľová sezóna je veľmi krátka, preto sa ju snažím využiť čo najintenzívnejšie. Posledné týždne som skúšala viacero nových receptov, a ešte stále mám zopár v zálohe. Zajtra sa opäť chystám na nákup čerstvej špargle priamo z poľa, a mám pocit, že to už bude posledná tohtoročná dávka. Ja by som síce dokázala špargľu jesť aj denne, ale žiaľ, nevarím len pre seba. No a mojej polovičke sa už veru špargľa začína trošku protiviť. Zajtrajšiu kombináciu mi však snáď odpustí, keďže sa chystám špargľu podávať ako prílohu k rozbífu. Už len nepokaziť mäsko (na čo som ja odborník) a všetko bude fajn.

Špargľa v prosciutte

 

zelená špargľa
plátky prosciutta alebo inej sušenej šunky

Rúru predhrejeme na 190 °C. Špargľu umyjeme, tvrdé konce odlomíme a spodnú tretinu stoniek olúpeme. Pripravené stonky špargle špirálovito zavinieme do plátkov šunky. Ak sú plátky príliš široké, pozdĺžne ich rozkrojíme. Obalenú špargľu uložíme na plech a v horúcej rúre pečieme približne 15 minút.

Špargľová polievka s údeným lososom

  (zdroj inšpirácie: Spargelküche, Österreich kulinarisch)

250 g zemiakov
500 g bielej špargle
150 ml smotany na šľahanie
60 g údeného lososa
čerstvá bazalka
soľ
biele korenie, čerstvo mleté
cukor

Zemiaky olúpeme a v osolenej vode uvaríme domäkka. Špargľu olúpeme, tvrdé konce odlomíme a v osolenej vode s lyžičkou cukru tiež uvaríme domäkka. Scedíme a vývar zachytíme. Uvarené zemiaky, špargľu a vývar dáme do hrnca a nahrubo roztlačíme. Krátko povaríme, pridáme smotanu a ochutíme soľou a korením. Polievku rozmixujeme v mixéri a prepasírujeme cez sitko, aby sa zachytili prípadné vlákna zo špargle. Polievku naberieme do misiek a ozdobíme kúskami údeného lososa a bazalkovými lístkami.

Quiche s mladou karotkou a špargľou

 

Na cesto:
200 g hladkej múky
80 g masla
1 žĺtok
1 lyžička soli
3 lyžice studenej vody

Na plnku:
drobná mladá karotka
zelená špargľa
200 ml smotany na varenie
3 vajíčka
100 g mäkkého kozieho syra
soľ a korenie
muškátový oriešok, čerstvo mletý

Uvedené ingrediencie zmiesime do cesta. Ak je cesto suché a drobí sa, pridáme trochu masla. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 30 minút. Medzitým v osolenej vode predvaríme karotku a špargľu. Pokiaľ máme karotku hrubšiu, pozdĺžne ju rozkrájame na polovice alebo štvrtinky.
Formu na quiche zľahka vytrieme tukom. Cesto rozvaľkáme do kruhu a vyložíme ním formu. Popicháme vidličkou a posypeme rozdrobeným kozím syrom. Smotanu prešľaháme s vajíčkami, ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Nalejeme do formy. Na vrch koláča striedavo rozložíme karotku a špargľu.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 25 minút, alebo dovtedy, kým náplň nestuhne a cesto nezíska zlatistý odtieň.

Špargľa zapečená so šunkou a syrom

 

zelená a biela špargľa
plátky šunky a syra
150 ml kyslej smotany
1 vajíčko
soľ a čierne korenie
muškátový kvet
pažítka
parmezán

Špargľu olúpeme podľa druhu a uvaríme do polomäkka. Rozdelíme ju do menších zväzkov, ktoré zabalíme do plátku syra a šunky. Uložíme do zapekacej formy, striedavo biele a zelené zväzky. V miske premiešame smotanu s vajíčkom, primiešame nasekanú pažítku a ochutíme soľou, korením a muškátovým kvetom. Smotanou prelejeme špargľu, posypeme syrom a v rúre vyhriatej na 190 °C zapekáme približne 20 minút dozlatista. Najlepšie chutí so šalátom.

Chrumkavý jarný šalát

 

Toto je výborný zdravý šalát pre všetkých milovníkov čerstvej jarnej zeleniny. Pokojne môžete použiť aj surovú špargľu, ktorá chuťou pripomína cukrový hrášok. Ak surovú špargľu jesť nechcete, krátko je blanšírujte, schlaďte, nechajte odkvapkať a až potom použite do šalátu.

rukola
zelená špargľa
reďkovky
kaleráb
karotka
fenikel

Na zálievku:
extra panenský olivový olej
citrónová šťava
soľ a korenie

Špargľu pokrájame na cca 3 cm kúsky, reďkovky na štvrtinky, karotku na kolieska, kaleráb a fenikel na drobné kúsky. Vložíme do misy, pridáme rukolu, zalejeme zálievkou a zľahka premiešame.
Zálievku pripravíme tak, že uvedené ingrediencie vyšľaháme metličkou do svetlej peny.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené