Nie ste prihlásený login

Sneh & mak

Doma v kuchyni

08. 01. 2016



Nadviažem na koniec predošlého príspevku a ostanem pri maku. Tento zákusok bola jedna z posledných vecí, ktoré som stihla upiecť v "starej kuchyni" a zároveň prvou vecou upečenej v novej forme. Kuchynských pomôcok, foriem a všakovakých drobností sa mi za posledné roky nazbieralo požehnane, preto sa snažím držať na uzde a aktívne nevyhľadávať nič nové. Niet už na to miesta. Tejto hranatej štvorcovej forme s odnímateľným dnom sa však nedalo odolať, pretože bola na zozname "musím mať/musím zohnať". Pamätám si, koľko radosti som mala, keď som pár rokov dozadu na jednej českej gastrostránke objavila formu s vlnitým okrajom a výklopným dnom v rozmere cca 10 x 40 cm. Objednala som si vtedy z Čiech viacero vecí, ale keďže stránka neriešila predaj a dovoz na Slovensko, stál ma nákup sakra mastné poštovné. Už sa teda vytešujem z dvoch hranatých foriem s vlnitým okrajom, ale do zbierky by bodol ešte obdĺžnik veľkosti klasického plechu. Hľadať ho však aktívne nebudem, musí si ma nájsť sám, podobne ako tento štvorec.


Makové rezy so snehom

(na plech 20 x 30 cm, resp. 23 x 23 cm)

Na cesto potrebujeme:
250 g hladkej múky
štipka soli
60 g práškového cukru
citrónová kôra z polovice citróna
150 g studeného masla
2 žĺtky
tuk a hrubá múka na formu

Na makovú plnku potrebujeme:
250 - 280 ml mlieka
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
300 g mletého maku

Sneh:
3 veľké bielky
120 g krupicového cukru



Múku preosejeme a zmiešame so soľou, cukrom a citrónovou kôrou.  Na pracovnej doske k nej pridáme nakrájané maslo a žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a v chladničke necháme odležať aspoň 30 minút.
Mlieko prevaríme s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme mletý mak a chvíľu povaríme. Necháme chvíľu chladnúť.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú formu. Popicháme vidličkou a navrstvíme makovú plnku. Uhladíme a v rúre vyhriatej na 180 °C necháme piecť asi 20 minút. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Koláč potrieme snehom a pomocou stierky doň urobíme ozdobné vlny.Vrátime do rúry a pečieme ešte asi 15 minút, resp. kým sa sneh zľahka nesfarbí dozlatista.
Necháme vychladnúť a pokrájame na úhľadné rezy. Nech nám mak stále (š)makuje! :-)

Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 10. 01. 2016 19:49:20
Koláčik vyzerá parádne, musím dokúpiť mak a vyskúšam. Tú štvorcovú formu som tiež musela hneď mať, obdĺžnikovú sa mi žiaľ tu na sk ešte nepodarilo zohnať. Skrinky mám takisto preplnené rôznymi pomôckami, miskami, rôznymi tanierikmi po jednom kuse a to nie som ani foodbloger. O knihách a časopisoch ani nehovorím, už sa v nich strácam :)))

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené