Nie ste prihlásený login

Mrkva v torte, mrkvy na torte

Doma v kuchyni

11. 06. 2015



Minulý víkend sme na záhrade oslavovali synove narodeniny. Bola grilovačka, balóny, sviečky a samozrejme torta. Danko si síce vysníval, resp. vybral inú (ach tie pohodené foodie časopisy), ale tá bola bez šance. Bolo by s ňou práce na dva dni, ale to by nebol hlavný problém. Problém je chladnička. Moja mini malá vidiecka chladnička s dvoma poličkami. Nedomysleli sme to veľmi, keď sme zariaďovali našu drobnú kuchyňu. Väčšinu roka nám kapacitne stačí, ale v lete, najmä keď chystáme pre známych či rodinu grilovačku, prípadne nejakú oslavu je to za trest. Dvojposchodová torta bola utópia, mrkvová torta mi za to prišla ako milá alternatíva. Nielen veľkosťou, rýchlosťou prípravy, ale najmä ako zdravšia, sviežejšia a chutnejšia než krémová poschodová torta, ktorá mu padla do oka v najnovšom Apetite.



Múčniky s mrkvou v ceste sú podľa mňa skvelé. Mám pár obľúbených mrkvových receptov (pozri SEM), ale keďže verzií na mrkvový koláč je celá kopa, chcela som skúsiť nejaký iný. Na tento som natrafila čírou náhodou len dva dni pred minulým víkendom. Príprava je rýchla, cesto šťavnaté, ale nižšie. Piecť ho treba v menšej forme ako 26 cm (ideálne 22 až 24 cm), ak chcete pripraviť peknú vysokú tortu, upečte dva korpusy. Ja som bola rada, že sa mi do chladničky zmestila táto nižšia verzia, takže o upečení ďalšieho korpusu som ani neuvažovala.



Mrkvový koláč môžete dokončiť ľubovoľne. Stačí potrieť iba vrch a dozdobiť - či už mrkvičkami, sekanými orechmi, citrónovou kôrou, prípadne hoblinami z čerstvej mrkvy. Moja verzia však mala byť slávnostná a tváriť sa "tortoidne", preto som korpus naplnila, celý potrela plnkou a dozdobila ako vidíte.
Môj nevďačný synátor celé dopoludnie netušil, čo som nakoniec upiekla. V prvom momente bol prekvapený a vysmiaty, ale keď zbadal sekané pistácie na bokoch torty, začal frflať. Nuž, ja sa nezavďačím (z torty si samozrejme nakoniec dal, ale lyžičkou nezabudol pistácie z boku pekne zoškrabať). Je to taký môj trest, alebo zákon schválnosti, že moji chlapci sú ufrflaní a prieberčiví, čo sa jedla týka, a že moje výtvory veľakrát ostanú nepochopené, resp. odmietnuté. Nuž, otvorene priznávam, variť a piecť doma nemám jednoduché. Existuje väčší trest pre foodblogera?




Mrkvová torta s citrónovým krémom

(zdroj inšpirácie: Trickitine)

Na 24 cm korpus potrebujeme:
4 veľké vajíčka
200 g hnedého cukru
štipka soli
250 ml rastlinného oleja
200 g celozrnnej špaldovej múky
2 ČL kypriaceho prášku
1 ČL škorice
štipka muškátového orieška
malý kúsok čerstvého nastrúhaného zázvoru
kôra z 1 citróna
80 g vlašských orechov (opečených), nahrubo nasekaných
350 g najemno nastrúhanej mrkvy
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie tortovej formy

Na krém:
400 g krémového syra
250 g mascarpone
práškový cukor podľa chuti (cca 6 lyžíc)
kôra z 2 citrónov + šťava z jedného, resp. podľa chuti

Na dozdobenie:
sekané orechy (vlašské alebo pistácie)
oranžový a zelený marcipán na mrkvičky



1. Rúru predhrejeme na 170 °C, formu vystelieme papierom na pečenie, resp. vymastíme a vysypeme múkou.
2. Múku preosejeme spolu s kypriacim práškom a korením.
3. Mrkvu zmiešame s nastrúhaným zázvorom a citrónovou kôrou.
4. Vajíčka s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do svetlej peny. Potom do nej striedavo zapracujeme múku s korením a kypriacim práškom a rastlinný olej. Na záver pridáme do cesta mrkvu a nasekané orechy, zľahka ale dôkladne premiešame a vylejeme do pripravenej formy.
5. Pečieme 35 až 40 minút. Upečené cesto necháme chladnúť asi 15 minút vo forme, potom ho vyberieme a pred plnením necháme úplne vychladnúť.



6. Kým korpus chladne, pripravíme si marcipánové mrkvičky. Pokiaľ zoženieme farbený marcipán, máme o prácu menej. Základný marcipán si zafarbíme potravinárskou farbou zelenej a oranžovej farby a dôkladne zhnietime, aby sa rovnomerne zafarbil. Následne formujeme malé mrkvičky a zelenú vňaťku. Vňať môžeme pripraviť rôznym spôsobom, ja som si pomohla lisom na cesnak.
7. Pripravíme krém. Všetky suroviny dáme do misy a zľahka prešľaháme ručným mixérom. Podľa potreby dochutíme cukrom, alebo naopak, citrónovou šťavou a kôrou.
8. Vychladnutý korpus rozkrojíme, naplníme krémom vo vnútri, potrieme aj boky a vrch. Boky dozdobíme sekanými orechmi a vrch torty marcipánovými mrkvičkami.
9. Dobrú chuť!




Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené