Nie ste prihlásený login

Kiš ako maľovaný

Doma v kuchyni

01. 10. 2014



O svojej láske k cvikle som sa tu už vyznala veľakrát. Mám ju rada pre jej všestrannosť, uvaríte z nej polievku, pripravíte ako prílohu (varenú, pečenú, grilovanú), spravíte z nej gnocchi, ofarbíte ňou cestoviny, pridáte do šalátu, zavaríte, upečiete koláč či tortu. Cvikla je úžasná zelenina, a v záhrade ju dopestuje hocikto, je ideálna pre záhradkárov-začiatočníkov.
Cvikla, alebo ak chcete, červená repa, mi nielen chutí, ale aj fascinuje, a to svojou dokonalou farbou. V kombinácii s inými prirodzenými farbami pôsobí farba cvikly príťažlivo, zaujímavo, ba až luxusne. A práve preto ma nasledujúci recept dostal pri zhliadnutí fotografie k nemu v júnovom BBC Good Food. Celé leto som ho mala v merku, ale až včera k nemu došlo. Pôvodný recept som musela upraviť, pretože pomer surovín v ňom bol taký uletený, že by som si pripravila plnku aj na tri kiše, nie na jeden. No  a podľa svojho uváženia a štandardných surovín, ktoré v mojej chladničke nesmú chýbať, som pôvodne uvedený krémový syr nahradila kozím syrom, rovnako krémovým a čerstvým.



Kiše nepekávam často, ale tejto cviklovo-zeleno-bielej kombinácii sa jednoducho nedalo odolať. A na svoje si neprišli iba oči, veď v tomto slanom koláči sa s cviklou stretli samé dobré veci - vlašské orechy, kozí syr, rukola.

Kiš s červenou repou a rukolou


Na cesto potrebujeme:
250 g hladkej múky
150 g studeného masla
štipku soli
1 veľké vajíčko

Na cviklové pyré:
3 surové cvikly veľkosti tenisovej loptičky
100 g vlašských orechov
200 g čerstvého kozieho syra (môžete nahradiť krémovým syrom z kravského  mlieka)
čerstvý kôpor
2 PL balzamikového octu
25 g strúhanky na zahustenie (možno vynechať)

Okrem toho na plnku ešte potrebujeme:
dve hrste rukoly
250 ml smotany na šľahanie
2 veľké vajíčka
soľ a čierne korenie
čerstvý kôpor



1. Najprv si uvaríme červenú repu, môžeme tak urobiť aj deň vopred. Umyté ale neošúpané buľvy dáme do hrnca s vodou a uvaríme domäkka. Necháme vychladnúť a potom ošúpeme.
2. Aj cesto si môžeme pripraviť v predstihu. Do kuchynského robota dáme múku, štipku soli a studené, na kocky pokrájané maslo. Mixujeme, kým sa z múky a masla nevytvorí mrvenička, potom pridáme vajíčko a mixujeme, kým sa nám hmota nevyformujeme do hrudy cesta. Hotové cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky minimálne na 30 minút, môžeme ho v nej skladovať max 48 hodín.
3. Z uvarenej a vychladnutej cvikly si pripravíme pyré. Vlašské orechy dáme na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 5 až 10 minút, aby sa rozvoňali. Dáme do kuchynského robota spolu s pokrájanou cviklou, kozím syrom, balzamikom a kôprom a rozmixujeme na pyré. Ak je riedke, zahustíme trochou strúhanky.
4. Rúru necháme nastavenú na 180 °C. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vyložíme ním tartovú formu s priemerom 26 - 28 cm. Cesto prekryjeme hárkom papiera na pečenie, zaťažíme fazuľou či inou strukovinou a naslepo pečieme v rúre 20 - 25 minút.



5. Predpečený korpus vyberieme z rúry, odstránime papier s fazuľou. Cesto potrieme vrstvou cviklového pyré, trochu si odložíme na dokončenie a posypeme rukolou. V mise rozmixujeme vajíčka so smotanou, osolíme a okoreníme a opatrne nalejeme na pyré s rukolou. Zvyšným cviklovým pyré ozdobíme povrch koláča, a to tak, že v nepravidelných rozostupoch poukladáme kôpky pyré, ktoré zľahka vtlačíme do smotanovej vrstvy tak, aby sa ostali viditeľné a v smotane sa nestratili. To isté urobíme aj s rukolou, pár pekných lístkov poukladáme na vrch kišu a zľahka vtlačíme do plnky. Posypeme aj trochou nasekanej kôprovej vňate.



6. Pripravený kiš vložíme do rúry a pečieme asi 45 minút dozlatista. Dobrú chuť!

Poznámka: Cviklové pyré sa vám pravdepodobne zvýši, môžete ho použiť ako nátierku či ako dip k zelenine.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené