Nie ste prihlásený login

Keď v Bratislave figy dozrievali...

Sezónne suroviny

26. 08. 2014



Už mesiac, a možno aj o niečo dlhšie mám figovú sezónu. Figovníky v záhrade u svokrovcov sú tento rok naozaj bohato osýpané plodmi. Každý rok je iný. Niektoré roky stihlo dozrieť len pár plodov, pamätám si roky, keď figa bohato zarodila, ale skôr, ako začali figy dozrievať, prišla jeseň, zima, dážď a plody nestihli dozrieť. Vtedy to človeku býva ľúto.



Minulý rok figovník pekne zarodil, zopár čerstvých plodov som stihla zjesť, zvyšok svokor pravidelne sušil a odkladal na zimu. Tento rok však figa zarodila ešte viac. Ako sa tak teraz nad tým zamýšľam, je to pravdepodobne aj vďaka miernej teplej zime. Drobné plody, ktoré napučali, v zime nezmrzli a neopadali, a tak mohli dozrieť tento rok naozaj skoro, už na konci júla a v bohatom počte.



Veru tak, kým po minulé roky si človek pravidelne zo stromu odtrhol jednu-dve-tri figy, teraz som pokojne nazbierala naraz aj kilo. Naposledy pred minulým víkendom, a to dokonca necelé kilo a pol! No, vec veru nevídaná, za to však veľmi potešujúca. A tak, s touto úrodou, u mňa nastali figové týždne.



Figy - tie neprezreté do maxima sú najlepšie len tak, rovno zjedené po odtrhnutí zo stromu. Inak sa s figami dá pekne čarovať a kreovať - šaláty, koláče, dezerty... A v tomto duchu čarujem aj ja. Veľkou inšpiráciou mi bol opäť, už klasicky, Yotam Ottolenghi. Na jeho stránke nájdete viacero figových receptov, z toho dva som stihla vyskúšať a bolo to čisté blaho.
Tri figovníky v svokrovej záhrade rodia tento rok tak, akoby to malo byť naposledy. Rodia tak, akoby sa chceli rozlúčiť, akoby cítili, že o rok ich už bude oberať niekto iný :-( V záhrade sú aktuálne už len dva figovníky, jeden sa presťahoval o niečo južnejšie, do našej maďarskej záhrady. Uvidíme, či sa chytí a prežije. Počasie by mu malo priať, musí však zabojovať. V každom prípade si pre istotu, ak by to nevyšlo, musím ešte pripraviť sadenice z mladých výhonkov. Figa sa rozmnožuje veľmi ľahko, tak verím, že nám to vyjde, v záhrade sme jej rezervovali najteplejší kút.
Bratislavské figy spod Devínskej kobyly budú pomaly minulosťou, dúfam však a verím, že o rok, či o pár rokov neskôr budem môcť zbierať úrodu v inej záhrade, a to v tej mojej.

Figy s granátovou melasou a pomarančovou kôrou

(zdroj inšpirácie: Ottolenghi)

3 PL granátovej melasy
1 PL citrónovej šťavy
3 PL tmavého trstinového cukru (muscovado)
2 rozmarínové vetvičky, jedna v celku, druhá nasekaná
pomarančová kôra - 3 dlhé plátky + postrúhaná na finálne ozdobenie
8 zrelých fíg, rozkrojených na polovice
100 g mascarpone
100 g gréckeho jogurtu
1 PL práškového cukru
soľ






1. V miske zmiešame granátovú melasu spolu s 1 lyžicou citrónovej šťavy, 2 lyžicami cukru a lyžicou vody. Pridáme nasekaný rozmarín, plátky pomarančovej kôry a štipku soli. Dôkladne premiešame a počkáme, kým sa v zmesi rozpustí cukor. Do tejto marinády vložíme prekrojené  figy a necháme 30 minút odpočívať.
2. Medzitým vymiešame mascarpone so smotanou a práškovým cukrom a necháme odpočívať.
3. Figy vyberieme z marinády a do zapekacej misy (20 x 20 cm) poukladáme reznou ranou hore.
4. Figy posypeme zvyškom cukru, vložíme pod horúci gril a grilujeme 15 minút, resp. domäkka a dozlatista.
5. Medzitým zvyšnú marinádu dáme do rajnice, privedieme k varu a varíme asi 4 minúty, kým sa omáčka nezredukuje a nezíska lesklý odtieň.
6. Upečené figy rozdelíme na taniere, prelejeme sirupom, ktorý sa vypiekol, následne pokvapkáme pripravenou redukciou a posypeme nasekaným rozmarínom. K figám stranou pridáme pripravené mascarpone s jogurtom a na záver posypeme strúhanou pomarančovou kôrou.

Figy s bazalkou, čerstvým kozím syrom a vinaigrette z granátovej melasy

(zdroj inšpirácie: Ottolenghi: Plenty)

Na vinaigrette potrebujeme:
1 šalotku
1/2 čajovej lyžičky dijonskej horčice
2 lyžičky melasy z granátového jablka
3 PL olivového oleja + na dokončenie

K tomu:
zmes zelenej a bordovej bazalky (prípadne len zelenú)
rukolu
zrelé figy
čerstvý kozí syr
soľ a čierne korenie



1. Šalotku pokrájame čo najjemnejšie a zmiešame spolu s horčicou a melasou. Osolíme a okoreníme a potom pomaly prilievame olivový olej a zároveň šľaháme metličkou, kým nezískame homogénny dresing.
2. Väčšiu časť rukoly a bazalky dáme do misy s dresingom a zľahka rukami premiešame. Takto v dresingu obalenú "zeleň" preložíme na veľký servírovací tanier. Figy pokrájame na štvrtinky a poukladáme na šalát. Čerstvý kozí syr nadrobíme rukami, prípadne (ak je úplne mäkký) ho lyžičkou rozložíme na šalát. Posypeme zvyšnými rukolovými listami a bazalkou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.

Poznámka: Melasu z granátových jabĺk zoženiete v arabských potravinách, ja som svoju kúpila na Živnostenskej pri Novej scéne, ale videla som ju aj na Vysokej v orientálnom obchode s potravinami. Melasa sa dá aj vyrobiť, ale asi by to bol trošku drahý špás. Ak nezoženiete, použite do dresingu niečo sladkokyslé, napr. nejaký ovocný ocot, prípadne ovocné balzamico.

Figový šalát s melónom, šunkou Serrano a syrom Manchego


zrelé figy
zmes alebo jednodruhovo jemné šalátové listy (použila som mizunu z mojej záhrady a rukolu)
španielska sušená šunka Jamón Serrano
španielsky ovčí syr Manchego
melón cantaloupe

Na dresing:
1/2 PL figového džemu (alebo dulového)
1 PL malinového octu
3 PL olivového oleja
soľ a čierne korenie



Melón prekrojíme a očistíme a pokrájame na menšie kúsky, alebo vykrajovačom na melón na guľôčky. Syr Manchego pokrájame na menšie úhľadné klinovité kúsky. Suroviny na dresing spolu vymiešame. Na servírovací tanier, prípadne na jednotlivé menšie taniere rozložíme umyté a osušené šalátové listy, na štvrtinky alebo osminky pokrájané figy a melón. Obložíme syrom a sušenou šunkou a zľahka polejeme pripraveným dresingom.

Pečená ricotta s figami a levanduľovým medom

(zdroj inšpirácie: Ottolenghi)

cca 400 g čerstvej ricotty (použila som zmes 250 g ricotty a 125 g čerstvého kozieho syra)
1/2 ČL soli
čierne korenie, čerstvo pomleté
3 PL olivového oleja
1 ČL nasekaného rozmarínu + vetvička na ozdobu
4 čerstvé figy pokrájané na štvrtinky alebo šestinky
3 PL levanduľového medu
120 g miešaných šalátových listov (rukola, mizuna, valeriána)
4 krajce chleba rustikálneho typu, ideálne opečené

Na dresing:
3 PL kvalitného olivového oleja
1 PL levanduľového medu
1 PL červeného vínneho octu
štipka soli



1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si keramickú alebo terakotovú zapekaciu misu s priemerom cca 24 cm, resp. 4 malé individuálne a zľahka vytrieme olivovým olejom.
2. Ricottu dáme do hustého sitka a necháme z nej odtiecť srvátku (úvaha: ak je ricotta syr zo srvátky, ako sa volá tekutina, ktorú z nej necháme odtiecť? Supersrvátka? :-)). Potom ju preložíme do misy, osolíme, okoreníme a premiešame. Ricottu dáme do zapekacej misy a pomocou noža alebo stierky uhladíme.
3. Syr pokvapkáme olivovým olejom, posypeme nasekaným rozmarínom a ozdobíme celou vetvičkou rozmarínu. Dáme do rúry a pečieme približne 20 minút pri malých zapekacích nádobkách alebo 30 minút pri jednej veľkej. Po tomto čase vyberieme z rúry, obložíme figami a polejeme polovicou medu. Vrátime späť do rúry a pečieme ešte približne 10 minút.
4. Upečenú ricottu necháme vychladnúť - podávame teplé alebo pri izbovej teplote.
5. Keď má ricotta prijateľnú teplotu na servírovanie, pripravíme si dresing na šalát a chlieb - ktorý opečieme na suchej panvici, prípadne v rúre dozlatista (ale ricottu môžete pokojne natrieť aj na čerstvý chlieb).



6. Zmes šalátových listov zmiešame s pripraveným dresingom a naložíme na jednu stranu taniera. Na druhú polovicu taniera položíme krajec chleba, na ktorý sme natreli pečenú ricottu a obložíme upečenými figami. Pokvapkáme ešte medom a olivovým olejom a podávame.

Figový koláč s mascarpone

(zdroj inšpirácie: Apetit)

300 g hladkej múky
150 g masla
1 vajce + 2 žĺtky
75 g krupicového cukru
soľ

Na plnku:
6 vrchovatých lyžíc figového džemu
1 lyžičky citrónovej kôry
2 lyžice dezertného vína (použila som chorvátsky Prošek)
250 g mascarpone
2 lyžice práškového cukru
menšie figy bez stopiek, pokrájané na štvrtinky alebo šestinky



1. Vo foodprocesore spolu zmixujeme múku, na kocky nakrájané maslo, cukor a štipku soli do podoby posýpky. Potom pridáme vajíčko a žĺtky a mixujeme dovtedy, kým sa hmota nesformuje do pekného hladkého cesta. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 minút.
2. V menšej rajnici spolu zmiešame figový džem, citrónovú kôru a dezertné víno a privedieme k varu. Vypneme a necháme vychladnúť.
3. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyberieme z chladničky, rozváľame a vyložíme ním tartovú formu s priemerom 24 cm. Cesto popicháme vidličkou, prekryjeme kruhom papiera na pečenie a zasypeme fazuľou či inou väčšou suchou strukovinou a pečieme 20 minút. Potom vyberieme z rúry, fazuľu aj papier odstránime a dopekáme ďalších cca 5 minút. Hotový korpus necháme vychladnúť.
4. Mascarpone premiešame s práškovým cukrom. Vychladnutý koláč potrieme mascarpone a dáme na 10 minút do mrazničky. Potom ho vyberieme a opatrne potrieme ochuteným figovým džemom, ktorý sme si pripravili na začiatku, časť džemu si odložíme na záverečné dokončenie.



5. Na džemom potretý koláč poukladáme pokrájané figy, postupujeme od okraja tarty smerom do stredu. Potrieme zvyškom ochuteného džemu a podávame.

Čokoládovo-figový koláč

(zdroj inšpirácie: Apetit)

250 g fíg + 9 pekných kusov na ozdobu
bezlepková múka na ich obalenie (bezlepková pšeničná, prípadné iná hladká)
2 lyžice masla na opečenie fíg + na vymastenie formy
5 vajec
100 g práškového cukru + na pocukrovanie
1 lyžička vanilkového extraktu
200 g mletých mandlí
50 g zemiakového škrobu (Solamyl)
pol balíčka kypriaceho prášku
180 g kvalitnej čokolády, nastrúhanej alebo nasekanej nadrobno
nastrúhaná kôra z 1 citrónu



1. Pripravíme si štvorcovú formu (22 x 22 cm) na brownies. Vystelieme ju papierom a zľahka potrieme maslom. Rúru predhrejeme na 180 °C.
2. Deväť celých fíg obalíme v múke (ideálne bezlepkovej) a na rozpustenom masle opečieme zo všetkých strán dozlatista. Odložíme stranou.
3. Umyjeme 250 g fíg, osušíme, odstránime stopky a pokrájame nahrubo. Dáme do misy a pridáme aj nastrúhanú (alebo nasekanú) čokoládu. Pridáme mleté mandle, solamyl, kypriaci prášok a nastrúhanú citrónovú kôru. Dôkladne premiešame.
4. Vajíčka s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom spolu vyšľaháme do svetlej peny (šľaháme min. 5 minút). Potom opatrne primiešame do suchej zmesi.



5. Cesto vylejeme do pripravenej formy, uhladíme a do cesta opatrne poukladáme opečené figy, tak aby medzi nimi boli medzery. Pečieme približne 40 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť, potom pocukrujeme a pokrájame na porcie s figou uprostred.





Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 27. 08. 2014 20:16:40
Len jedno slovo - NÁDHERA.


Meno: Adusha Dátum: 29. 08. 2014 13:04:01
Janka, veru... figy sú úžasné


Meno: Iveta Dátum: 30. 08. 2014 20:34:20
Tak veľa fíg sa Vám urodilo, to je neuveriteľné, to musia byť riadne figovníky. Ja som sa konečne najedla čerstvých fíg - tých ozajstných priamo zo stromu na dovolenke, vždy chodíme v júli, teraz sme boli začiatkom augusta, tak som si ich užila, aj domov doniesla. A piekla som tiež čokoládovo-figový koláč z Apetitu, bol výborný. Aj ďalšie recepty vyzerajú lákavo, zaujala ma pečená ricotta.


Meno: Adusha Dátum: 30. 08. 2014 21:09:17
Ivetka, kde ste boli, v Chorvatsku? Cerstve figy su uzasne, zboznujem ich. Pecenu ricottu urcite skuste, je perfektna ;)


Meno: Iveta Dátum: 30. 08. 2014 22:09:17
Pečenú ricottu by som vyskúšala len fíg už niet. S kupovanými to asi nebude ono, no možno to risknem, veď kedy sa dostanem k čerstvým figám? Boli sme na mojom milovanom Hvare.


Meno: Adusha Dátum: 31. 08. 2014 07:46:53
Ivi, figy som videla v lidli, tusim 29 centov/kus. Vahala som nad nimi,nakoniec som nekupila - mala som kupit aspon jednu, na kostovku ;) V zahrade uz pomaly koncia, na stromoch uz ostali len male drobne zelene...

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené