Nie ste prihlásený login

Cvikla v štýle raw

Sezónne suroviny

14. 08. 2014



Cvikla nie je typická "na surovo" zelenina, ale ide o to. Pokiaľ nepatríte k odporcom tejto zeleniny, ale práve naopak, skôr či neskôr sa určite dopracujete (cez varenú a pečenú) aj k surovej cvikle. Samozrejme, na "raw" úpravu sa nehodia drevnaté a prerastené jedince, ani staršie a povädnuté kusy zo zimných zásob. Cvikla totiž chutí najlepšie v lete, mladá, šťavnatá a chrumkavá, vo veľkosti medzi golfovou a tenisovou loptičkou.
Cvikla je povinnou zeleninou v mojej záhrade, túto sezónu som sa rozhodla nasiať aj žltú odrodu. Tá milo prekvapila nielen silnejším rastom, ale aj príjemnou, sladšou chuťou. No a tmavá odroda ma už opakovane, tretí rok po sebe sklamala - nie chuťou, tá je v poriadku, ale tretí rok po sebe som kúpila semienka pruhovanej chioggia odrody a opäť nič, všetky cvikly sú bordové, bez pruhovania. Musím si odsledovať značku semiačok, a skúšať iné, možno to raz vyjde.

Marinovaná "raw" cvikla s rukolou a kozím syrom


mladá cvikla, ideálne viacerých farieb (bordovú, žltú, pruhovanú)
malinový (černicový) ocot na marinovanie tmavej cvikly
biely vínny ocot na marinovanie svetlej cvikly
soľ
čierne korenie
panenský olivový olej
rukola
mäkký kozí syr

Poznámka: pokiaľ nemáte ovocný ocot, použite vínny, pri tmavej cvikle červený alebo sherry, pri svetlej cvikle siahnite po bielom. Recepty na ovocné octy (malinový a černicový) nájdete v tomto článku.



Cviklu umyjeme, ošúpeme a na strúhadle (ideálne mandolíne) pokrájame na čo najtenšie plátky. Pokiaľ pripravujeme šalát aj zo svetlej cvikly, s cviklou pracujeme postupne, aby sme svetlú farbu nezašpinili nabordovo. Plátky cvikly dáme do dvoch samostatných misiek, osolíme, okoreníme a pridáme k nej ocot a olivový olej. K svetlej cvikle pridáme svetlý ocot (v mojom prípade biely vínny), k tmavej cvikle tmavý (v mojom prípade malinový). Cviklu premiešame, aby sa obalila octom a olejom a necháme marinovať. Pokiaľ sa neponáhľame, môžeme takto cviklu nechať v chladničke aj deň, pokiaľ sa ponáhľate a chcete jesť čo najskôr, postačí polhodina pri izbovej teplote.
Plátky cvikly poukladáme úhľadne na tanier - buď striedavo, alebo tak ako je na fotografii, pokiaľ nechcete, aby sa žltá cvikla zafarbila bordovou šťavou. Do stredu taniera naaranžujeme rukolové listy a obložíme čerstvým kozím syrom. Cviklu aj rukolu pokvapkáme zvyšnou marinádou a olivovým olejom, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a osolíme vločkovou soľou.




Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 13. 04. 2015 19:10:18
Adi, minulý rok som mala zasadenú pruhovanú chioggia odrodu firmy Nohel Garden a všetka cvikľa bola pruhovaná :) Tak ak si ešte nesadila, skús. Len škoda že mne nasurovo moc nechutí a po tepelnej úprave sa pruhovanie stratí :( Ale už je zasadená opäť, možno raz zachutí aj surová :)))


Meno: Adusha Dátum: 13. 04. 2015 22:44:02
Ahoj Ivetka, ďakujem za tip, pozriem sa po tej značke ;-) Joj veru, škoda, že sa teplom pruhovanie stráca... Ja veru neviem ako to bude tento rok s mojou záhradou, časovo ju vôbec nestíham :-( Vzhľadom na to, že je polka apríla a ja nemám ešte nič zasiate. Tento rok tak nebude ani reďkovka, ani hrášok a planty paradajok budem zháňať na trhovisku :-(

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené