Nie ste prihlásený login

Letná džemovačka

Doma v kuchyni

16. 07. 2014



Nepatrím k tým, ktorí sa nevedia dočkať leta a tešia sa na zaváranie kompótov a varenie džemov pri rozpálenom sporáku v prehriatej kuchyni... Beriem to skôr za povinnú nutnosť, ak chcete aspoň čo-to uchovať z úrody, ktorá sa valí na vás nielen z vlastnej záhrady, ale aj z ďalších domácich zdrojov. Keď je už však ovocie na džemovanie doma, nedá sa cúvnuť, nedá sa to odkladať. Odložíte, na druhý deň tretinu suroviny vyhodíte. Darmo, pleseň, hniloba sú najväčší nepriatelia zrelého ovocia. A preto sa treba jednoducho naladiť na džemovú nôtu, nachystať všetko potrebné, zapnúť fantáziu a pustiť sa s radosťou do toho. Poctivý domáci džemík poteší nielen vo vlastnej špajzi, ale je aj skvelým darčekom pre najbližších, priateľov, kolegov...



Moja prvá tohtoročná džemovačka prebehla približne pred dvoma týždňami a bola zároveň rozlúčkou s odchádzajúcou sezónou jahôd a rebarbory. Bazalka a jahody nie je úplne neznáma kombinácia, i keď v džeme som si to veľmi predstaviť nevedela. Zvedavosť je však najlepšia motivácia a tak svet uzrel zaujímavý džem ochutený bazalkou.

Jahodovo-rebarborový džem s bazalkou

(zdroj inšpirácie: Essen&Trinken Spezial)

750 g jahôd (čistá hmotnosť po očistení a odstôpkovaní)
250 g rebarbory (ošúpanej a pokrájanej)
500 g kryštálového cukru
šťava z 1 citróna
4 vetvičky bazalky



1.Jahody pokrájame nadrobno, rovnako aj rebarboru, dáme do hrnca a zasypeme cukrom. Zľahka premiešame, prikryjeme a necháme 2 hodiny odstáť.
2. Bazalkové lístky odstopkujeme a pokrájame najemno.
3. Jahodovo-rebarborovú zmes premiešame s citrónovou šťavou, postavíme na oheň a varíme, kým sa jahody nerozvaria, a džem sa nezredukuje a nezhustne. Vznikajúcu penu podľa potreby zbierame.
4. Do hotového džemu primiešame nakrájanú bazalku a hneď plníme do čistých vysterilizovaných horúcich pohárov. Uzavrieme viečkom, obrátime hore nohami asi na 10 minút, potom obrátime a necháme zabalené v deke vychladnúť.



Ďalšie džemovanie prišlo minulý víkend. Vo firemnej záhrade nám  okrem iných stromov rastie aj zlatá mirabelka, a keďže väčšina úrody bola ľahko prístupná zo zeme, podarilo sa nám s kolegom a kolegyňou naoberať plný košík. Už pri oberaní som vedela, že pri mirabelkách skúsim trošku kombinovať s bylinkami, ktoré mi rastú v záhrade. Kombinácia s levanduľou bola jasná, druhý džem som ochutila rozmarínom a zázvorom. Stopa rozmarínu sa nesie len slabo v pozadí, zato zázvor sa stal rovnocenným partnerom mirabelkám.

Zlatý mirabelkový džem so zázvorom a rozmarínom


mirabelky
zázvor
rozmarín
kryštálový cukor
šťava z 1 citróna



Mirabelky dôkladne umyjeme a preberieme, dáme do hrnca a podlejeme trochou vody. Pridáme pár plátkov zázvoru a dve vetvičky rozmarínu a varíme, kým mirabelky nezmäknú. Uvarené mirabelky - naberáme ich deravou varechou, aby odtiekla prebytočná tekutina - prepasírujeme cez sito. Mirabelkové pyré odvážime, dáme do hrnca a pridáme cukor v pomere 2 : 1 (ovocie : cukor), dve nové vetvičky rozmarínu, kúsok nastrúhaného zázvoru a varíme do zhustnutia. Priebežne zbierame z džemu penu. Ku koncu varenia pridáme šťavu z jedného citróna. Rozmarín vyberieme a horúci džem naberieme do vysterilizovaných suchých pohárov, zaviečkujeme a obrátime hore dnom.

Poznámka: Mirabelky majú málo pektínu a horšie želírujú. Ak sa vám podarí zohnať pektín na prírodnej fáze, smelo ho použite.


Zlatý mirabelkový džem s levanduľou


mirabelky
levanduľa
cukor
citrónová šťava



Mirabelky dôkladne umyjeme a preberieme, dáme do hrnca a podlejeme trochou vody. Pridáme pár levanduľových súkvetí a varíme, kým mirabelky nezmäknú. Uvarené mirabelky - naberáme ich deravou varechou, aby odtiekla prebytočná tekutina - prepasírujeme cez sito. Mirabelkové pyré odvážime, dáme do hrnca a pridáme cukor v pomere 2 : 1 (ovocie: cukor), kvety levandule zo 4 stoniek a varíme do zhustnutia. Priebežne zbierame z džemu penu. Ku koncu varenia pridáme šťavu z jedného citróna. Horúci džem naberieme do vysterilizovaných suchých pohárov, zaviečkujeme a obrátime hore dnom.

Komentáre k článku


Meno: Katarinka Dátum: 17. 07. 2014 08:53:41
Mam jednu otázku, čo sa stane ak náhodou neprepasírujem tie mirabelky. Pokazia sa tie šupky v tom neskor ?.... Inak kráásne poháriky a určite aj chutný obsah :)


Meno: Adusha Dátum: 17. 07. 2014 09:52:37
Katka, dá sa postupovať aj inak, mirabelky umyť a vykôstkovať a potom variť...mne sa však nechcelo vykôstkovávať množstvo drobných sliviek, tak som to vymyslela takto :-) Šupky v džeme určite vadiť nebudú, netreba pasírovať, ja som pasírovala hlavne kvôli kôstkám.


Meno: Katarinka Dátum: 17. 07. 2014 10:56:11
ďakujem :) nie som skúsený džemista


Meno: Adusha Dátum: 18. 07. 2014 10:22:28
Základom pri džemovaní a zaváraní je čistota :-) čistota kuchyne, hrnca, pohárov, viečok, náradia, a podobne. Ak je všetko čisté, fľaše vysterilizované a suché, viečka detto, nemá sa čo pokaziť ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené