Nie ste prihlásený login

Králik, šalvia, cesnak, víno

Doma v kuchyni

18. 05. 2014



Keď sa povie králik, vybavím si voňavý doružova upečený plnený chrbát, ktorý si pamätám z detstva. Králiky sa bežne chovali, spomínam na dedove králikárne, ako deti sme cez mriežku na dvierkach sledovali samice s malými a čakali, kedy tie ružové slepé drobátka podrastú, aby sme si ich mohli vziať na ruky a "pomojkať sa" s nimi.
Ako králiky zmizli z dvorov, zmizli aj z jedálneho lístka. Ich návrat do kuchyne nastal, keď som pred 6 rokmi malému prvé mäsové príkrmy robila práve z tohto mäsa...  Králik sa ocitol aj na našom "dospeláckom" stole, ale po čase znovu vymizol. Králikov sme vtedy riešili zo súkromného domáceho zdroja, králik v obchode bol skôr zriedkavosťou. O to viac ma teší, že v poslednom čase sa králičie mäso stalo pravidelnou a už samozrejmou súčasťou ponuky vo viacerých obchodných sieťach.
Na králika som mala chuť už dlhšie, ale vedela som, že jeho varenie musím naplánovať na víkend, na záhradu, k zdroju šalvie. No zohnať ho pred víkendom sa mi nedarilo. Tento piatok som však mala šťastie, a celý králik sa ocitol v košíku.



Varenie mäsa nie je moja silná stránka, a králik naozaj nie je každodenná surovina, dostavili sa trochu obavy, ako to v mojom podaní dopadne, či králičie mäso príliš nevysuším a obed nebude stáť zaveľa. Podľa receptu sa králik mal pomaly na slabom plameni dusiť cca 2 až 2,5 hodiny, mne však môj liatinový hrniec ušetril asi hodinu času. Znie to neuveriteľne, ale už po hodine bolo mäso mäkké, a po hodine a pol už šlo ľahko od kosti. Na môjho liatinového fešáka nedám dopustiť! Uvarené mäso bolo neskutočne jemné a šťavnaté, a zľahka prevoňané šalviou, cesnakom a vínom. Tento recept sa asi v mojom prípade stane basic úpravou králika. Tak už len dúfať, že králičie mäso nezmizne z obchodov.

Králik na šalvii a cesnaku


1 králik
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
hladká múka
200 ml olivového oleja
20 strúčikov cesnaku
5 vetvičiek šalvie
300 ml bieleho vína

Poznámka k prílohe. Ako prílohu podávame čerstvú bagetu, zemiakové pyré, hodí sa aj knedľa, ja som zvolila nové zemiaky uvarené v šupka a omastené maslom.
Poznámka k cesnaku. Ak sa vám podarí natrafiť na nový čerstvý cesnak, pokojne použite ten a nie starý minuloročný. Ja som použila hlavičku nového cesnaku rozobranú na strúčiky a asi pol hlávky starého cesnaku. Uvarený cesnak určite z omáčky nevyhadzujte, ale vytlačte ho zo šupiek a zjedzte rovno, ale primiešajte do omáčky, je to neskutočná dobrota!



Umytého a osušeného králika rozporciujeme. Odrežeme najprv stehná a pliecka(?) a potom chrbát priečne na 3 až 4 kúsky. Osolíme a okoreníme a obalíme v hladkej múke. Zvyšnú múku oklepeme. V liatinovom hrnci zohrejeme 3 lyžice oleja a potom na ňom postupne opečieme mäso  z oboch strán dozlatista. Opečené mäso vrátime do hrnca, prilejeme zvyšok oleja, víno, pridáme strúčiky cesnaku a šalviu. Prikryjeme pokrievkou a na najslabšom plameni za občasného miešania dusíme 1,5 až 2 hodiny domäkka, mäso musím ísť ľahko od kosti.



Omáčku podľa potreby dosolíme. Králika preliateho omáčkou podávame buď len s čerstvou bagetou, alebo zemiakovým pyré, či knedľou. Ja som zvolila nové zemiaky varené v šupke a omastené maslom. Dobrú chuť!



Komentáre k článku


Meno: Dulce de leche Dátum: 19. 05. 2014 08:15:37
to musela byt ale dobrota,Adushka :) aj moja mamina vcera robila polievku z kralika,tak sme si tiez pochutili,aj s Meliskou :)


Meno: Adusha Dátum: 19. 05. 2014 14:18:20
Maťka, ahoj, áno, bola to dobrota, musím králika častejšie radiť do varenia ;) Zdravím Melisku, dúfam, že je dobrý papkáč a že maminkinými dobrotami nepohŕda ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené