Nie ste prihlásený login

Do zelena

Doma v kuchyni

15. 04. 2014



V komore mi stálo balenie cesta jufka (rovnaký druh cesta ako filo), ktorého dátum spotreby sa pomaly blížil, preto bolo treba konať. Pôvodne som myslela, že skončí určite nasladko, ako baklava alebo ako mutabbaq, nakoniec som si však z neho pripravila chutné výdatné jedlo, s ktorým som mala o obedy a večere vystarané na dva dni.
Moja voľba padla na grécku spanakopitu, čiže slaný koláč s plnkou zo špenátu, fety a byliniek. Inšpiráciou mi bol recept na tejto stránke. Držala som sa vzoru a spanakopitu upiekla v okrúhlom tvare, v tartovej forme. Nabudúce určite zvolím menšiu obdlžníkovú formu, o niečo menšiu ako je rozmer plátov cesta. A dôvod? Plnky na okrúhlu formu bolo trochu veľa, ako aj vidno na fotografiách. Samozrejme, na škodu to nebolo, ale ja mám predsa len radšej, keď pri jedení cítim aj cesto, nielen náplň. A druhý dôvod - pláty cesta sú tradične obdlžníkového tvaru, takže nehrozia žiadne prebytky a odkrojky, ako tomu boli pri okrúhlej forme.



Tento slaný koláč môžete brať ako inšpiráciu na blížiaci sa Zelený štvrtok. Ja aktuálne rozmýšľam, či neskúsim taliansku tortu pasqualina. Je dosť podobná ako spanakopita, akurát sa v plnke pečú aj vajíčka. Do plnky sa urobia priehlbinky lyžicou, do nich sa vyklopia vajíčka, prekryjú sa cestom a koláč sa upečie. No, nevyzerá to na ľahkú a rýchlu záležitosť, takže som zvedavá na svoje naladenie - či budem mať chuť a energiu na novú výzvu, alebo siahnem po nejakom overenom recepte, napr. znova po tomto?

Spanakopita (Σπανακόπιτα) - grécky koláč so špenátom, fetou a bylinkami

(zdroj inšpirácie: Foodaki)

500 g filo cesta alebo jufky
700 g mrazeného špenátu (sekaného, nie pretlak)
300 g fety (alebo syru balkánskeho typu)
1 pór
4 jarné cibuľky
1 lyžička sušenej mäty
pol zväzku kôpru
pol zväzku petržlenovej vňate
1/2 ČL strúhaného muškatového orieška
soľ a čierne korenie
zeleninový vývar na podliatie
1 vajíčko
asi 100 ml olivového oleja + na potretie cesta

Poznámka: Nad mrazeným špenátom nekrúťte nosom. Balík čerstvého spľasne na panvici tak, že na plnku by ste potrebovali zo 4 štandardné balenia. Zvolila som mrazený, ale listový, nie pretlak. Po rozmrazení mal špenát naozaj peknú hrubú štruktúru. Špenát môžete nahradiť, resp. skombinovať s mangoldom, koláč však bude mať výraznejšiu chuť a vôňu.



Najprv pripravíme náplň. Pór, cibuľky, kôpor a petržlen umyjeme a nasekáme. Vo väčšej panvici zohrejeme asi 50 ml olivového oleja, pridáme pór a cibuľku a dusíme, kým pór nezmäkne a nestratí na objeme. Potom pridáme špenát a na slabom plameni dusíme, kým sa špenát neroztopí. Podlejeme trochou zeleninového vývaru, pridáme sušenú mätu, čerstvý nasekaný kôpor a petržlenovú vňať, muškátový oriešok, zľahka osolíme a okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením. Povaríme, kým sa tekutina zo špenátu sčasti nevyvarí. Potom pridáme 50 ml oleja a odstavíme. Medzitým si rúru vyhrejeme na 180 °C.
Do veľkej misy dáme fetu a pomocou vidličky ju rozdrobíme. Pridáme rozšľahané vajce, trochu čierneho korenia a premiešame. Túto zmes pridáme k špenátu a zľahka miešaním spojíme.
Formu na pečenie vymastíme olejom alebo vystelieme papierom na pečenie. Pláty cesta si rozdelíme na polovicu (v mojom prípade 6 a 6). Do formy vložíme prvý plát cesta a potrieme zľahka olivovým olejom. Rovnako postupujeme pri ďalších piatich plátoch. Ukladáme ich tak, aby okraje presahovali formu. Keď máme formu vyloženú polovicou cesta, nalejeme do nej pripravenú náplň. Okraje z prvých plátov cesta preložíme cez náplň a následne na ňu uložíme zvyšné pláty, každú vrstvu potierame olejom. Okraje opatrne obrežeme tak, aby ostal asi 2 cm lem, ktorý zatlačíme dovnútra okolo formy. Vrch koláča potrieme olejom a zľahka pokvapkáme studenou vodou. Dáme do horúcej rúry  a pečieme asi 45 minút, dozlatista.
Hotový koláč necháme trochu vychladnúť a pokrájame. Podávame teplý alebo pri izbovej teplote.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené