Nie ste prihlásený login

Jar v zrýchlenej verzii

Sezónne suroviny

29. 03. 2014



Prvý medvedí cesnak začali ľudia nosiť z lesa, teda aspoň tu na juhozápade, už koncom februára, a prvá špargľa sa objavila v obchodoch už minulý víkend. Mám na mysli tú našu, slovenskú, záhorackú. Neveriacky som krútila hlavou, ale keďže špargľa je moja zeleninová láska, neodolala som a jeden zväzok kúpila.
Neviem, či sa tento rok vôbec dá hovoriť o začiatku jari, veď ani zima nebola! Preto niet divu, že medvedí cesnaku vykukol zo zeme už vo februári, a špargľu v hrobliach prikrytých čiernou fóliou tiež asi nikto na uzde neudrží. Ak bude tento teplý trend počasia pokračovať, špargľová sezóna bude síce skorá, ale pravdepodobne aj krátka. 
Čo sa týka medvedieho cesnaku, do lesa za ním som sa nedostala, našťastie, prišiel ku mne sám a v celkom veľkom množstve. Tie najkrajšie lístky skončili pokrájané na maslovom krajci chleba,  (toto musí byť vždy ako prvé :-) ), a zvyšok skončil v peste. Nemalo význam vymýšľať a skladovať cesnak v chladničke, keďže rýchlo vädne. Pesto bolo výborných rozhodnutím, tentokrát som ho trošku pozmenila, použila som doň pistáciové oriešky. Správne by sa pesto malo robiť v mažiari, ja som si však pomohla food procesorom, sekať bylinky so syrom a orieškami treba však opatrne, pulzami, nie plynulým programom - takto by ste získali hladko rozmixovanú hmotu, pesto má však mať štruktúru, v ktorej pobadáte aj syr, aj pistácie. Aj na cestovinách vyzerá pesto s hrubšou štruktúrou lepšie. Všetky ingrediencie, ktoré som použila do pesta vidíte aj na fotografii, nech sa páči, tu je recept:

Pesto z medvedieho cesnaku s pistáciami


medvedí cesnak
panenský olivový olej
pistácie
kúsok parmezánu/grany padano
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok

Poznámka: presné množstvá zámerné neuvádzam, pesto je záležitosť, ktorú treba robiť intuitívne, podľa vlastnej chuti... ale teda, odhadom, na veľký zväzok medvedieho cesnaku potrebujete plnú hrsť pistácií a asi 50 g syra.



Medvedí cesnak umyjeme, osušíme a nahrubo pokrájame. Dáme do misy food procesoru, pridáme pistácie, nahrubo nalámaný syr a trochu oleja. Opatrne, len pomocou pulzov mixujeme, a podľa potreby prilievame cez nálevku olivový olej. Mixujeme, kým nezískame pesto rovnomernej, ale trochu hrubšej štruktúry. Ak je zelená pasta hustá, pridáme olivový olej. Hotové pesto ochutíme morskou soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Preložíme do čistého vysterilizovaného skleneného pohára a zalejeme tenkou vrstvou olivového oleja (chráni pesto pred oxidáciou). Uzavrieme a držíme v chlade a spotrebujeme do týždňa.

Väčšia časť pesta skončila na cestovinách. V štvrtok v doma uvarených, a v piatok v práci uvarených. Teda, pesto (aj špagety, aj syr) sprivatizovali moji vyhladovaní kolegovci a uvarili si na obed. Mimochodom, bola celkom sranda sledovať dvoch chalanov, ako spoločne varia a pripravujú obed v sťažených podmienkach - rozumej na elektrickej jednoplatničke (cestoviny na jednoplatničke sú ešte pohoda, ale varievame aj komplikovanejšie záležitosti... :-) No a mne prischlo pomenovanie "supervízor"... :-)

Zvyšok domáceho pesta sa mi sám od seba pýtal k bielej špargli. A tak dnes, keď som varila krémovú polievku, pripravila som k nej crostini s pestom a trochu pesta šupla aj do taniera na dochutenie. A dopadlo to takto:


Krémová polievka z bielej špargle s pestom z medvedieho cesnaku


500 g bielej špargle
lyžica masla
liter zeleninového vývaru
100 ml smotany na šľahanie
soľ, biele/čierne korenie čerstvo pomleté
muškátový oriešok
+ pesto z medvedieho cesnaku na dozdobenie a finálne dochutenie



Špargľu ošúpeme, drevnaté konce odlomíme. Pokrájame na 3 cm kúsky, hlavičky necháme bokom. Pokrájanú špargľu dáme do vývaru, pridáme lyžicu masla a uvaríme domäkka. Zvlášť uvaríme špargľové hlavičky. Necháme trochu ochladnúť, potom rozmixujeme v mixéri na hladké pyré. Vrátime späť do hrnca, prilejeme smotanu, osolíme a okoreníme čerstvo mletým korením a muškátovým orieškom. Privedieme k varu a odstavíme, do polievky vložíme zvlášť uvarené hlavičky. Polievku naberieme do tanierov a podávame s lyžičkou pesta a prípadne aj s crostini s pestom z medvedieho cesnaku.

Crostini s pestom z medvedieho cesnaku


bageta pokrájaná na šikmé plátky
pesto z medvedieho cesnaku
panenský olivový olej



Zapneme gril v rúre a necháme rozohriať na maximum. Plátky bagety potrieme pestom, pokvapkáme olivovým olejom a dáme do rúry pod gril zapiecť dozlatista. Podávame teplé, napr. ako prílohu ku krémovej polievke.



Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 28. 04. 2014 21:33:57
Ahoj Aďka, pesto som robila pred týždňom, je vynikajúce na opečenej bagete. Konečne som videla naživo rásť medvedí cesnak - vybrali sme sa naň na 50 km vzdialené Fačkovské sedlo :) - ako málo stačí ku šťastiu :) muža potešil krásny salaš Kľak s výborným jedlom


Meno: Adusha Dátum: 28. 04. 2014 22:03:57
Ivetka, jeej, ty si z tejto lokality? Ja mám v Kľačne švagrovcov ;-) Fačkovské sedlo je krásne, a Kľak jeden z najkrajších slovenských vrcholov... chcelo by to repete ;)


Meno: Iveta Dátum: 30. 04. 2014 22:14:56
Áno, aj sa mi zdalo, že si písala kedysi o Kľačne - už som si to našla. Ja? - stredné Považie - Trenčín

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené