Nie ste prihlásený login

Lepkavé vianočné "liguére"

Doma v kuchyni

18. 12. 2013



Sladké, lepkavé krémové likéry už nejako patria k zime a Vianociam. Popíjajú sa na vianočných večierkoch, počas sviatkov, a poslúžia aj ako homemade darčeky pre blízkych - labužníkov. Najväčšou klasikou je asi vaječný likér, ale obľúbené sú aj iné husté a krémové likéry na báze smotany či kondenzovaného mlieka. Registrujem domáci baileys likér, čokoládový likér, mandľový, škoricový a podobne. Minulý rok som pri príležitosti vianočného posedenia vo firme pripravila krémový čokoládovo-škoricový likér. Tento rok som stavila na klasiku - vaječný likér, i keď v mojom prípade by som názov upravila na vaječno-vanilkový, keďže je v ňom vydlabaný a "vyvarený" celý vanilkový struk. Bola to moja premiéra, a dôvod jeho prípravy bol v podstate taký, že ho chcem použiť na plnenie osích hniezd, ktoré budú tiež mojou premiérou. Za obidve inšpirácie vďačím mojej kolegynke, ktorá nás celý minulý advent zásobovala jednou aj druhou dobrotou.

Čokoládovo-škoricový likér


400 ml smotany na šľahanie
150 ml trvanlivého mlieka
100 g kvalitnej tmavej čokolády
100 g práškového cukru
2 zarovnané lyžičky škorice
200 ml vodky



Mlieko a smotanu privedieme k varu, pridáme nasekanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí. Potom pridáme cukor, škoricu aj alkohol. Dobre premiešame, nalejeme do fľaše, necháme vychladnúť a potom uzavrieme. Skladujeme v chlade a spotrebujeme do 2 týždňov.

Vaječný likér


395 ml nesladeného kondenzovaného mlieka
120 ml smotany na varenie
1 vanilkový struk (alebo lyžička extraktu)
250 g krupicového cukru
5 veľkých žĺtkov
300 ml brandy (rumu, koňaku, tuzemáku)



Kondenzované mlieko a cukor dáme do hrnca, pridáme dreň vyškrabanú z vanilkového struku, ako aj struk a privedieme k varu. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Prázdny struk vyberieme.
Nad paru postavíme misu, do ktorej dáme 5 žĺtkov a mliečnu zmes. Pomaly za stáleho miešania ohrievame až do zhustnutia. Pozor, aby sa zmes nezrazila, treba neprestajne miešať a voda v hrnci pod misou musí iba slabo perliť, nie prudko vrieť. Keď zmes zhustne, odstavíme ju a necháme vychladnúť. Do úplne vychladnutej zmesi primiešame vybraný alkohol (v mojom prípade tmavý kubánsky rum) a vlejeme do čistej fľaše. Skladujeme v chladničke a spotrebujeme do 2 týždňov.



Poznámka: Vaječnú zmes nemusíme miešať až tak dlho, ako napr. pri príprave holandskej omáčky či lemon curdu. V prípade hustej zmesi následne hotový likér v chladničke príliš zhustne. Hustý likér možno zriediť ďalším alkoholom, smotanou alebo trvanlivým mliekom.


Komentáre k článku


Meno: nora.tornosova Dátum: 04. 01. 2014 23:03:27
mňam, dala by som si...zase som nejak prispala dobu a nestihla som si vyrobiť nijaký ikér....nevadí, jedna istota je tu vždy, že Vianoce budú zas Všetko dobré do Nového roku Ti prajem


Meno: Adusha Dátum: 05. 01. 2014 21:17:14
Ahoj Nori, veď likér si môžeš pripraviť hocikedy, nielen na Vianoce ;) A Ďakujem, a rovnako aj tebe, všetko dobré do nového roku 2014 :-)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign