Nie ste prihlásený login

Spomienkové pečenie 2.

Doma v kuchyni

16. 09. 2013



Pred mesiacom som písala o dvoch sladkých spomienkových receptoch, ktoré som mala už dlhšie denne na očiach - boli vystavené v stojane na kuchárske knihy v mojej kuchyni. Tvarohový retro koláč som predstavila minule, tentoraz pripomínam marhuľový koláč so pseudoželatínou, ktorý bol u nás niekoľko rokov takým hitom, že ani neviem, či sa nejaký koláč piekol častejšie. Hitom bol tento koláč približne pred 20 rokmi. Preboha, to číslo znie hrozne, ale pamätám si letá, keď ho všetci naokolo piekli - bol chutný, zaujímavý a neskutočne jednoduchý. Normálne som zabudla na to, aká to bola rýchlovka, v sobotu som si to však po dlhej dobe pripomenula.



Koláč som mala s pečením a následne s chladnutím cesta aj pudingu hotový približne do hodiny, hodiny a pol. No a po ochutnaní prišlo to očakávané deja vú. A práve som si spomenula, že tento koláč sme piekli aj na praktických prácach v siedmej či ôsmej triede (preboha, existuje takýto predmet vôbec v súčasnosti?). A spomínam si dobre, že s nápadom upiecť tento koláč som prišla ja. Nuž, bol to ozajstný hit. Neviem, či ním bolo postihnuté celé Slovensko alebo iba náš Východ, budem preto rada, ak mi necháte dole komentár, či si na tento koláč spomínate aj vy.

Marhuľový koláč s pudingom


Cesto:
5 veľkých vajec
5 vrchovatých lyžíc polohrubej múky
1 prášok do pečiva
štipka soli
štipka sódy bikarbóny
5 vrchovatých lyžíc krupicového cukru
100 ml mlieka
100 ml rastlinného oleja

Plnka:
2 marhuľové kompóty (2 x 7 dl)
2 pudingové prášky (Zlatý klas)
voda
krupicový cukor na prípadné dosladenie

olej a hrubá múka na plech / papier na pečenie




Rúru predhrejeme na 180 °C, plech na pečenie vystelieme papierom alebo vymastíme a vysypeme múkou. Vajíčka s cukrom dáme do misy a vyšľaháme do svetlej hustej peny. Potom na striedačku zašľaháme do cesta olej, mlieko a múku preosiatu s práškom do pečiva, soľou a sódou bikarbónou. Cesto vylejeme na plech a pečieme približne 15 až 20 minút (závisí od rúry, po 15 minútach skontrolujeme prepečenie cesta špajľou, malo by byť upečené. Nepiecť cesto zbytočne dlho, bude suché. Upečené cesto necháme úplne vychladnúť.
Marhuľové kompóty scedíme, sirup zachytíme do misky. Marhule poukladáme pekne vedľa seba na koláč. Odmeriame si množstvo sirupu a jeho objem doplníme vodou do objemu jedného litra. Dochutíme podľa potreby cukrom. Dve tretiny tekutiny postavíme v hrnci na oheň a privedieme k varu. Medzitým vo zvyšku tekutiny dôkladne rozmiešame dva pudingové prášky. Do vriacej tekutiny pomaly vlejeme rozmiešané pudingové prášky a na stredne silnom plameni uvaríme puding, ktorým hneď rovnomerne zalejeme rozložené marhule na koláči. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote, potom odložíme do chladničky. Stuhnutý koláč pokrájame na úhľadné štvorce.


Komentáre k článku


Meno: maturin Dátum: 17. 09. 2013 12:24:01
Priznám sa, že hoci som z východu, tento koláč nepoznám. Možno je to tým, že moji rodičia viac vyvárali, ako piekli. :)


Meno: Adusha Dátum: 17. 09. 2013 13:39:11
No, možno to bol len lokálny hit, nie celovýchodný ;)


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 19. 09. 2013 18:48:27
Veru, ani u nás doma sa nerobieval. Ale myslím, že niekedy a niekde som ho určite videla. Myslím, že som ho nikdy nechutnala. Asi fakt nebol celovýchodný ;-)


Meno: majina Dátum: 20. 09. 2013 20:27:26
veru, recept na koláč je z časopisu život,a má určite 20 r. ak nie viac :-)


Meno: Iveta Dátum: 22. 09. 2013 19:23:42
U nás sa nerobieval, ale pekávala som ho často pred pár rokmi, pod ovocie som dávala tvaroh s kyslou smotanou alebo so šľahačkou. Bol to taký osviežujúci koláčik, už som naň aj zabudla. Dík za pripomenutie :-)


Meno: Adusha Dátum: 22. 09. 2013 20:42:56
Majina, áno presne, recept bol z časopisu Život ;) Ivetka, počúvam aj o tej šľahačkovej verzii, ale ten som ešte neskúšala ;)


Meno: nora.tornosova Dátum: 25. 09. 2013 08:14:45
tá šľahačková verzia je tiež zo Života a je aj v knihe receptov v druhej časti, my ho robievame, je super, aj tento aj ten druhý...no neviem či ho nezbuchnem na nedeľu...alebo malinový? jaaj keď to je také ťažké rozhodovanie : ))))


Meno: Madla Dátum: 26. 09. 2013 22:06:33
Jé, děkuju moc za připomenutí tohoto koláčku! Pamatuju se, že (alespoň u nás v Čechách) se opravdu před těmi zhruba dvaceti lety pekl snad všude. A byl výborný. Tak si ho asi brzy střihnu v bezlepkové verzi. Zdraví http://madlinakuchyne.blog.cz/


Meno: Adusha Dátum: 26. 09. 2013 22:22:33
Madla, ďakujem za komentárik, vďaka zisťujem, že ani v ČR nebol tento koláč neznámy ;) Veru, piekol sa vo veľkom... často a všade

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign