Nie ste prihlásený login

Šťavnatý pomalý koniec leta

Sezónne suroviny

23. 08. 2013



Žiaľ, je to tak, koniec leta sa pomaly blíži. Vonku sú síce stále príjemné teploty, noci sú však už chladné a najmä, stále viac nápadnejšie sa predlžujú. Všimli ste si, že už o ôsmej hodine je poriadné šero? Našťastie, kým je pekné počasie, a kým nám leto ponúka svoje šťavnaté a voňavé dobroty, jeho pomaličky prichádzajúci koniec veľmi nevnímame. Aktuálne vrcholí sezóna množstva zeleniny i ovocia. Stále sa dá kúpiť sladký a voňavý melón, dozrievajú černice, vrcholia broskyne, ale už sa objavili aj prví, v podstate jesenní poslovia - hrušky a slivky.



V chladničke sa mi čírou náhodou spolu ocitol melón a černice a ja som si zrazu spomenula na jeden zaujímavý šalát, ktorý mi padol do oka v Apetite pred pár rokmi. Zaujala ma kombinácia ovocia, byliniek a syra s modrou plesňou - samých dobrých vecí. Tento mix ma oslovil aj po ochutnaní, len som chvíľu rozmýšľala, k čomu má bližšie, k šalátu či ovocnému dezertu.

Melónový šalát s hruškou, černicami a syrom

(zdroj inšpirácie: Apetit)

(množstvo surovín závisí od počtu porcií)
červený melón
1 hruška
černice
syr s modrou plesňou
šťava a kôra z jedného citróna
čerstvá bazalka a mäta
čierne korenie, čerstvo pomleté

Na zálievku:
1 lyžica balzamika
1 lyžica medu
1 lyžica olivového oleja



Dužinu červeného melóna pokrájame na veľkosť sústa a zbavíme semien. Hrušku rozkrojíme, vyrežeme stred s jadierkami a pokrájame na tenké plátky. Dáme do misy, pridáme citrónovú šťavu a kôru z citróna. Pridáme hrsť černíc a lístky mäty a bazalky. Opatrne premiešame a rozdelíme do pohárov alebo misiek. Šalát doplníme plátkami syra a zľahka okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
Na zálievku spolu prešľaháme balzamikový ocot, med a olej a opatrne ním prelejeme jednotlivé porcie šalátu. Dozdobíme bylinkami a podávame.



Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 24. 08. 2013 20:12:38
Mňam, tak toto môžem :)).

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené