Nie ste prihlásený login

Buď miluješ, alebo nenávidíš

Doma v kuchyni

22. 08. 2013



Keď sa ma včera večer muž opýtal, čo to varím, odbila som ho vetou: "Neboj sa, ty to jesť nebudeš." Cvikla, kôpor, ba aj údený losos patrí do skupiny potravín, ktoré nevyhľadáva a pokiaľ môže, vyhne sa im. Nakoniec, keď budem úprimná, som bola aj rada, že sa nemusím deliť, pretože cvikla aj kôpor patria k mojim srdcovkách, takže som vedela, že si určite zgustnem. Netušila som však, že to bude až taká dobrota. Koláč som si upiekla s účelom zobrať do práce na obed. Ráno som sa však zobudila riadne hladná a neodolala som. Jeden kúsok koláča padol na raňajky, zvyšné dva som zbalila do práce.
Koláčik padol do oka aj mojej kolegyni, a po tom, čo som sa s ňou podelila, s nadšením zahlásila, že dnes si to urobí na večeru. 
Fotografie mi žiaľ veľmi nevyšli, ale ak zbožňujete aspoň jednu z hlavných ingrediencií, ktoré som použila, odporúčam vyskúšať.

Slaný koláč s cviklou, údeným lososom a kôprom


1 lístkové cesto, rozvaľkané na obdĺžnik
cca 400 g uvarenej a ošúpanej cvikly
250 g mascarpone
asi 4 lyžice čerstvého chrenu, nastrúhaného
soľ a čierne korenie
trochu olivového oleja
1 vajíčko na potretie
100 g údeného lososa
čerstvý kôpor



Rúru predhrejeme na 220 °C. Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a pokrájame na menšie obdĺžniky s rozmerom 20 x 15 cm (z 500 g cesta pripravíme 5 porcií, z vopred vyváľaného cesta 3 porcie). Mascarpone zmiešame s nastrúhaným chrenom, osolíme a okoreníme. Množstvo chrenu upravíme podľa jeho ostrosti. Ochutené mascarpone rozotrieme na cesto tak, aby sme z každej strany nechali aspoň 2 cm okraj voľný.
Uvarenú cviklu ošúpeme a pokrájame na mesiačiky. Tie poukladáme na plnku a zľahka pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Voľné okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rúry a pečieme 20 minút, kým sa cesto nesfarbí dozlatista.
Hotové koláče necháme trochu vychladnúť, obložíme plátkami údeného lososa, posypeme čerstvým kôprom a podávame. Buď len tak, ale hodiť sa bude aj jednoduchý šalát, napríklad z rukoly.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign