Nie ste prihlásený login

Mrkva a kvety

Doma v kuchyni

11. 07. 2013



V záhrade som už začala vyťahovať prvé mladé mrkvičky, a kapucínka už vo veľkom kvitne. Obidve suroviny sú ako stvorené pre šaláty, mrkva im dá sladkú chuť a kapucínka ostrú, pikantnú. Kvety sú chuťovo jemnejšie, zato listy pália poriadne. Odkedy kvety kvitnú, vždy keď idem okolo nich, nejaký si utrhnem a pochutnám si na ňom. Mám v pláne skúsiť z nich pripraviť "bylinkové maslo", a asi k tomu príde už tento víkend. Na pár kvetinkách som už totiž zbadala hnusné skočky, čierne chrobáčiky, ktorým kapucínka veľmi chutí a dokážu ju úplne zlikvidovať :-(



No a mrkva mi tiež robí riadnu radosť. Nasiala som dve odrody, klasickú oranžovú a fialovú a kupodivu, fialová rastie lepšie.



Šalát, ktorý som dnes robila, mi učaroval ešte minulý rok v septembrovom čísle časopisu Delicious. Ale keďže minulý rok v mojej záhrade nebolo ani mrkvy ani kapucínky, musel počkať.


Mrkvový šalát s jogurtom a medovo-mandľovým dresingom

(zdroj inšpirácie: www.lovemysalad.com)

Na 4 porcie potrebujeme:
20 malých farebných mrkvičiek
200 g smotanového jogurtu
drobné listy a kvety kapucínky

Na medovo-mandľový dresing potrebujeme:
100 g celých mandlí
50 g masla
3 PL medu (použila som z pomarančovníkových kvetov)
1 PL bieleho vínneho octu
1 PL vody s pomarančovníkových kvetov
šťava z 1 citróna
2 sušené červené papričky alebo jedna čerstvá, dlhá
80 ml extra panenského olivového oleja



Najprv si pripravíme medovo-mandľový dresing. Nelúpané mandle nahrubo pokrájame. Dáme ich do malého hrnca spolu s maslom a necháme ho rozpustiť na stredne silnom plameni. Keď začne peniť, stiahneme plameň na minimum a maslo pražíme, kým sa nesfarbí do orieškovej farby. Pridáme med a privedieme k varu. Potom plameň opäť stiahneme na minimum, pridáme ocot, vodu z pomarančovníkových kvetov a citrónovú šťavu a opäť privedieme k varu. Stiahneme plameň a zľahka  povaríme 3 minúty. Odstavíme z ohňa, pridáme podrvené (alebo nakrájané) čili, olivový olej a trochu morskej soli. Premiešame a necháme vychladnúť.



Tento dresing môžeme držať v chladničke až dva mesiace v uzavretej nádobe. Pred použitím zľahka ohrejeme. Môžeme ho použiť napríklad na ochutenie pečenej cvikly alebo na dochutenie kuskusu.



Príprava šalátu. Mrkvu umyjeme a vydrhneme, ale nelúpeme. Dáme do ju do hrnca, zalejeme studenou vodou a varíme asi 10 minút, kým nezmäkne (musím byť však dostatočne pevná, aby sa nerozpadla). Stupeň uvarenia zistíme zapichnutím špičky ostrého noža do mrkvy.
Uvarenú mrkvu scedíme, väčšie kusy ešte za horúca pozdĺžne rozkrojíme. Dáme do misy, prejeme 3 lyžicami dresingu a opatrne premiešame.
Na taniere, na ktorých budeme podávať šalát rozdelíme biely jogurt a zľahka ho rozotrieme do tvaru hniezda. Na jogurt naaranžujeme uvarenú mrkvu a prejeme dresingom. Dozdobíme lístkami a kvetmi kapucínky.

Komentáre k článku


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 27. 07. 2013 21:38:47
Adi, mrkvu máš parádnu! Oranžová u mňa je určite mini, ani na ňu zatiaľ nereflektujem, ale zo tri žlté som už vytiahla. Tak čakám, kým si pekne obe dorastú. Moja kapucínka už dokapucínkovala, ale ja ju mám vyslovene iba ako odpudzovač škodcov v mojej permakultúre - na jedenie kvetov ja zrejme nebudem ;-)


Meno: Adusha Dátum: 05. 08. 2013 22:05:24
Ja som z mrkvy milo prekvapená, bola strašne drobná, lebo som ju neskoro jednotila, ale dorástla to riadne rýchlo... teším sa z nej, len neviem v akom stave je momentálne, na záhrade máme púšť... :-(

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené