Nie ste prihlásený login

Čerešničky šťavnaté, čerešničky sladké

Sezónne suroviny

05. 07. 2013



Tento týždeň som si užívala čerešne s vedomím, že už budú asi posledné. Táto rozlúčka nebola plánovaná, môžu za to nádherné, veľké, šťavnaté a supersladké čerešne a bez proteínového bonusu! Na tieto krásne čerešne som natrafila v utorok v Lidli, kde som sa stavila cestou do práce po raňajky. Jeden chlapík stál pri bedničke s čerešňami a naberal doplna už druhú (či tretiu) igelitovú tašku. Začala som byť už trošku nervózna, predsa len, ranný zhon cestou do práce. V mysli som si predstavovala, na čo asi chlapík potrebuje toľko čerešní... Keď som v práci ochutnala prvú čerešňu, pochopila som. Boli úžasné! Dva dni som ich mala v miske pri počítači, osviežovali ma miesto dúška vody a v podstate zaháňali aj hlad.
Vo štvrtok som si povedala, že by som mohla konečne po dlhom čase niečo upiecť. Už mi aj drahý niekoľkokrát nenápadne naznačil, že by si dal nejaký dobrý "šutemén" a že som nejako prestala piecť. Nuž, je to tak. A tak som ráno pred prácou zbehla po ďalšie čerešne. Našťastie, ešte ich mali. Voľba padla na koláč s mrveničkou, ktorý som plánovala už minulú či predminulú sezónu, ale nejako to nevyšlo.
Dnes sme boli pozrieť svokrovcov, kde pomaly dozrievajú višne, ríbezle aj marhule... takže moje pečenie možno nabehne na aktívnejší letný režim. O tom však snáď nabudúce.


Čerešňový koláč s mrveničkou


Na cesto:
2 poháre hladkej múky (pšeničnej, alebo zmes pšeničnej a špaldovej)
2 ČL prášku do pečiva
3/4 pohára studeného masla
1/2 pohára jemného krupicového cukru (alebo práškového)
štipka soli
2 stredné vajíčka
lyžičku vanilkového extraktu

Plnka:
asi 6 pohárov čerešní
3 ČL škoricového cukru (hnedý cukor a škorica)

Mrvenička:
3/4 pohára hrubej múky
1/2 pohára trstinového cukru
1/2 pohára studeného masla
štipka soli



Z uvedených cestovín rýchlo zmiesime cesto. Ak je príliš husté, môžeme pridať 2 - 3 lyžice mlieka. Suroviny môžeme na cesto spracovať aj v kuchynskom robote. Ak ho robíme ručne, pracujeme rýchlo a cesto nehnietime príliš dlho. Hotové cesto zabalíme do fólie a odložíme na pád hodín do chladničky.
V predstihu si môžeme pripraviť aj posýpku. Suroviny dáme do misy a končekmi prstov spracujeme na mrveničku/posýpku.
Rúru predhrejeme na 180 °C, menší plech (alebo formu s priemerom 26 cm) vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme a vystelieme ním plech (formu). Čerešne vykôstkujeme a nahusto nimi posypeme koláč. Čerešne zľahka posypeme škoricovým cukrom a následne pripravenou mrveničkou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 40 minút. Hotový koláč necháme úplne vychladnúť a potom pokrájame na štvorce.



Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 06. 07. 2013 15:30:50
U nás ešte len dozrievajú, ale niektoré aj s červíčkami :). Koláčik vyzerá, že mňam - normálne by som si dala hneď ku kávičke teraz poobedňajšej.


Meno: Papaja Dátum: 09. 07. 2013 13:18:00
Právě včera jsem vypeckovala 2 kg třešní, dnes mne čeká druhá část - na zavařeninu. Obdivuji Tě, jak to všechno stačíš :-) P.


Meno: Adusha Dátum: 09. 07. 2013 14:15:51
Pavlínka, mňa doma čakajú višne a červené ríbezle. Už dva sa chystám niečo upiecť, ale keď prídem večer s práce už sa premáham len veľmi ťažko... Ja zas obdivujem teba, mne sa do džemov, lekvárov a podobne tento rok nejako vôbec nechce :-(


Meno: Adusha Dátum: 09. 07. 2013 14:16:58
JankaŠípka - odporúčam, koláč je skvelý, a pri vykôstkovaní zistíš, ktoré čerešne sú mäsové a ktoré nie ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené