Nie ste prihlásený login

Čierny koreň - výzva záhradníka

Zoznámte sa, prosím

29. 05. 2013



Minulý rok som pričuchla k skutočnému záhradkárstvu. Žiadny parapet v kuchyni, či balkón zaprataný muškátmi, bylinkami, cherry paradajkami. Konečne skutočná zem, skutočná záhrada. A (skoro) žiadne skúsenosti. Úplný amatér sa pustil do sadenia a pestovania. Samozrejme, začala som klasikami a "istotami" ako reďkovky, špenát, bylinky. Bohatú úrodu priniesli cukety a paradajky. Kukurica bola úplným fiaskom a cvikle zasa neprospela poloha v najhorúcejšej a najslnečnejšej časti záhrady. Jednou z prvých plodín, ktoré som minulý rok nasiala bol čierny koreň. O čiernom koreni ako takom píšem viac v tomto článku. V čase jeho písania som ešte netušila, že o rok budem mať možnosť pokúsiť sa o jeho dopestovanie.



Čierny koreň je trvalka s čelade astrovitých, ale pestuje sa ako jednoročka. Koreň na svoj vývin potrebuje dlhý čas, preto sa čierny koreň seje na jeseň pred rokom zberu, alebo veľmi skoro na jar v roku zberu (koniec februára/marec). Samozrejme, všetko závisí od počasia, a tohtoročné skorému sadeniu veru neprialo. Čierny koreň som nasiala až v polke apríla. V akom stave bude na jeseň je otázne.



Čierny koreň dorastá do dĺžky až 30 cm, v mojej úrode sa však taký dlhý exemplár nevyskytol. Na vine bola asi zle prekyprená pôda, aby koreň mohol rásť do dĺžky, potrebuje v pôde voľnosť - ľahkú a výživnú pôdu,  ale hlavne musí byť dobre prekyprená do hĺbky 60 cm.
Časť mojej úrody čierneho koreňa som spracovala už na jeseň. Zvyšok som nechala na hriadke cez zimu na postupné spracovanie. Keď som pred pár týždňami zbadala, že koreň ide do kvetu, nechala som ho rozkvitnúť. Ako teda vyzerá čierny koreň, vidíte na fotografiách.



Zvyšok koreňa som kompletne vybrala zo zeme. Treba postupovať opatrne a pomôcť si vidlami, korene sú veľmi krehké a lámu sa. Dĺžka koreňov ma sklamala. Boli krátke a viaceré boli rôzne pokrútené či rozdvojené/roztrojené. Toto pripisujem zle prekyprenej pôde do hĺbky. Podobne, v ťažkej pôde, či v pôde plnej tvrdých hrúd, kameňov, resp. v zle porýľovanej zemi do hĺbky, sa správa aj iná koreňová zelenina. Plody nie sú pekné, dlhé a rovné, ale pokrútené a bizarných tvarov. A za to môže zlá pôda.
Z úrody vyšlo na krémovú polievku aj na šalát. Ešte predtým som nečakane natrafila na čierny koreň vo Freshlandii, a tak som mala materiál aj na ďalšie dva recepty.

Tento rok som teda nasiala koreň znovu. Uvidíme, či to dopadne lepšie. Táto zabudnutá zelenina však bola iba experimentom, pravidelne ju sadiť určite nebudem. Priestorové možnosti v našej záhrade sú obmedzené a drahý by uvítal v hriadkach radšej bežnejšie a jemu známe plodiny.

Omeleta s čiernym koreňom a šalát z radicchia a lieskovcov


200 g čierneho koreňa, uvareného

Na omeletové cesto:
1 vajce
2 lyžice hladkej múky
150 ml mlieka
2 PL lieskovcového oleja
10 g masla
5 vetvičiek tymianu
50 g sušených paradajok
30 g parmezánu (nemusí byť)

Na šalát:
50 g radicchia
50 g nasekaných lieskovcov
1 PL oleja z lieskovcov
1 lyžica balzamika
čierne korenie, štipka cukru




Čierny koreň ošúpeme a uvaríme vo vode s lyžičkou soli a cukru. Osušíme. Sušené paradajky nasekáme.
Pripravíme si šalát. Lieskovce nasekáme. Olej zmiešame s balzamikom, soľou, čiernym korením a štipkou cukru. Dôkladne premiešame. Radicchio natrháme na kúsky vo veľkosti sústa a premiešame so zálievkou a nasekanými lieskovcami.
Príprava omelety: Bielok oddelíme od žĺtka. Múku s mliekom, žĺtkami a štipkou soli premiešame. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a zľahka vmiešame do cesta.
Olej a lieskovcový olej zohrejeme v panvici, pridáme koreň a opečieme dozlatista. Pridáme nasekané paradajky a lístky z tymianu. Zalejeme cestom, necháme zatiahnuť a potom presunieme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme  asi 5 minút.
Omeletu podávame spolu so šalátom a kto chce, môže si omeletu posypať aj parmezánom.

Tarta s čiernym koreňom


600 g čierneho koreňa
citrónová šťava
69 g masla
4 PL lieskovcového oleja
2 PL práškového cukru
morská soľ
30 g sušených paradajok
4 vetvičky tymianu
400 g ricotty
2 vajíčka
čierne korenie, muškátový oriešok
lístkové cesto
lieskovce
kozí syr

+ dlhú úzku obdlžníkovú tartovú formu



Čierny koreň umyjeme, ošúpeme a dáme do citrónovej vody, aby nestmavol. Nakrájame ho na rovnaké kúsky dlhé 10 - 12 cm (závisí od šírky plechu či formy).
V panvici zohrejeme lieskovcový olej a trochu masla, pridáme čierny koreň a podlejeme vodou. Dusíme domäkka asi 25 minút, kým sa voda nevyparí. Pridáme zvyšné maslo, práškový cukor a soľ a opečieme dozlatista.
Lístky z dvoch vetvičiek tymianu, ricottu, vajíčka, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok premiešame.
Lístkové cesto dáme do formy a popicháme vidličkou. Na cesto nalejeme pripravenú plnku a husto obložíme čiernym koreňom.
Pri 200 °C pečieme 30 minút. Po 15 minútach tartu zakryjeme alobalom. Upečený slaný koláč obložíme kozím syrom a posypeme posekanými lieskovcami, pofŕkame lieskovcovým olejom. Dáme späť do rúry a pečieme 10 minút, kým syr nepovolí.
Podávame teplé.


Šalát z čierneho koreňa a baby špenátu


lojové zemiaky na šalát alebo nové zemiaky
čierny koreň
baby špenát
jarná cibuľka
2 PL bieleho jogurtu
2 PL majonézy
1 PL celozrnnej horčice
soľ +  čierne korene



Staré zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a olúpané pokrájame na štvrtinky. Nové zemiaky iba poriadne vydrhneme a uvaríme v šupke. Uvarené zemiaky pokrájame na štvrťky, menšie na polovice. Nelúpeme. Cibuľku umyjeme a pokrájame na kolieska.
Čierny koreň ošúpeme, umyjeme a rovnako uvaríme domäkka. Pokrájame na 5 cm kúsky. Zemiaky, čierny koreň, cibuľku a mladé špenátové listy dáme do misy. Dresing si pripravíme zmiešaním smotany, majonézy, celozrnnej horčice, soli a korenia. Pridáme k šalátu a zľahka premiešame.

Krémová polievka z čierneho koreňa


600 g čierneho koreňa
200 ml smotany na šľahanie
3 plátky toastového chleba na krutóny
petržlenová vňať
soľ a korenie



Koreň umyjeme, ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v 1,5 l vody. Uvarený koreň dôkladne rozmixujeme s trochou polievky a vrátime späť do hrnca. Privedieme k varu a prilejeme smotanu. Necháme prísť k bodu varu a odstavíme.
Toastový chlieb nakrájame na drobné kocky a na panvici s trochou masa opečieme dozlatista. Po vychladnutí zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s polievkou.





Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené