Nie ste prihlásený login

Deník Dity P.

Knihy

09. 12. 2012



Rozmýšľam, či mám doma krajšiu kuchársku knihu ako je táto. Dumám, váham, porovnávam, ale mám pocit, že asi nie. Keď si človek pozerá knihy v online shope, sleduje iné parametre ako je rozmer knihy, a už vôbec netuší akú má obálku, aká je kniha na dotyk... Online objednať túto knihu sa mi nepodarilo. Vopred v predtermíne si knihy nezvyknem objednávať, ale táto kniha urobila zjavne ešte pred tlačou taký rozruch, že keď som si ju chcela pár dní po vydaní objednať, mala som smolu, bola už vypredaná. Obehla som preto kamenné obchody, ale ani tam som nepochodila. Snažila som sa nejako zmieriť s tým, že si budem musieť počkať na dotlač, či druhé vydanie. Keď som ju už prestala hľadať, podarilo sa mi na ňu natrafiť v jednom kamennom obchode a neverila som vlastným očiam - žiadny štandard - ale nádherná kniha väčšieho rozmeru i väčšej váhy. Obálka s plastickými písmenami na titulke, druhá a tretia strana obálky rozkladacia, s dokonalými fotografiami cez ich celú plochu. A rovnako aj vnútro knihy, toľko krásnych fotografií cez celé strany, ba aj dvojstrany... tým velikánskym fotkám sa jednoducho nedá odolať. Knihu listujete stále dookola, kocháte sa fotkami a receptami, lovíte v pamäti a v duchu si pritakávate, že áno áno, tento recept, a tamten tiež už poznáte - z časopisu Apetit, z rubriky Deník Dity P., z tých najkrajších ročníkov časopisu Apetit, keď mu šéfovala táto úžasná žena.
Dita napísala nádhernú knihu, ktorá nie je len o varení, je to jej denník, jej vyznania, jej spomienky na detstvo, babičku, pobyt v USA, na priateľa Majka... Kniha je rozdelená do 14 samostatných kapitol, každá začína úvodným textom plným spomienok, či vyznaní na konkrétnych ľudí, či obdobie v živote. Podobne aj každý recept uvádza Dita krátkym textom, myšlienkou, spomienkou...
Kniha je rozdelená do týchto kapitol: Detské slasti, Po babičce, Sourozenecká party, Moje americká lovestory, Z české hospody, Piknik, Vyprošťováky, Zavařuju, Co jsem se naučila od Majka, Po sexu, Mé dorty, Víkend v Paříži, Teplé dezerty a Vlakem.

Skôr ako predstavím zopár receptov z Ditinej knihy, musím spomenúť, že Dita pripravuje pre reťazec Albert magazín o varení, ktorý fakt stojí za pozornosť. Aktuálne vianočné číslo si môžete pozrieť na webe, ba si stiahnuť pdf do počítača, prípadne aj vytlačiť. Skutočne stojí za pozretie. Jeho meno je magazín Albert v kuchyni.
No a úplne na záver krátke video o tom, ako vznikala kniha. Video približuje kapitolu - Čo som sa naučila od Majka.

Z kapitoly Po babičce

Bramboračka


Úžasná klasická a poctivá polievka. Zasýti a prenesie vás do detstva. Tento recept nesklame.

2 hrsti sušených húb
4 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
2 mrkvy, 1 celá a 1 pokrájaná na kocky alebo kolieska
1 zeler, olúpaný a prekrojený
1 celá cibuľa, olúpaná
1 menší petržlen, olúpaný a nakrájaný nadrobno
50 g masla
50 g hladkej múky
soľ a čierne korenie
majorán
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
čerstvá petržlenová vňať



Huby dáme do menšieho hrnca, zalejeme asi pollitrom vody a chvíľu povaríme. Do veľkého hrnca dáme zemiaky, všetku zeleninu a zalejeme asi 1,5 litrom vody. Postavíme na oheň, pridáme predvarené huby aj s vodou, v ktorej sa varili. Necháme variť asi 20 minút a medzitým si pripravíme zápražku. V malom kastróliku zohrejeme maslo, pridáme múku a pražíme dozlatista. Ešte horúcu zápražku vlejeme do variacej sa polievky, osolíme, okoreníme a pridáme majorán. Na záver vyberieme z polievky celú mrkvu, zeler a cibuľu. Pridáme prelisovaný cesnak a na záver cez vidličku vlejeme vajce. Opatrne premiešame vidličkou, aby sa vajíčko v polievke rozbilo.
Hotovú polievku nalejeme na taniere a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Z kapitoly Sourozenecká párty

Šalát s pečenou cviklou


Do tohto šalátu som použila posledné cvikly zo záhrady - drobné červené ale aj pásikavé cvikličky, ktoré pečením zmenili farby na ružovú.

2 lyžičky čerstvého tymianu
2 lyžičky balzamiko octu
2 lyžice olivového oleja + trošku naviac
2 lyžice medu
500 g predvarenej alebo surovej cvikly
soľ a čierne korenie
rukola, polníček alebo zmes
250 g mozzarelly, natrhanej na kúsky
kôra z 1 citróna, nastrúhaná
hrsť tekvicových jadierok, opražených nasucho



Rúru predhrejeme na 200 °C. V miske zmiešame spolu tymian, balzamiko, olivový olej a med. V tejto zmesi obalíme cviklu, ktorú sme predtým pokrájali na štvrtinky či osminky. Premiešame, osolíme a okoreníme a dáme na plechu do rúry na cca 25 (predvarenú) až 50 minút pri surovej (pečieme, kým cvikla nezmäkne a nie je pekne lesklá a lepkavá).
Na servírovací tanier alebo misu nasypeme rukolu, na ňu poukladáme cviklu, mozzarellu, posypeme citrónovou kôrou, tekvicovými jadierkami, osolíme, okoreníme a všetko pokvapkáme olejom.

Plnené chilli papričky


Toto je len pre odvážnych. Pripravila som to v rámci pohostenia pre našich známych - a aj keď všetci pritomní majú radi štipľavé veci, toto "nedali", resp. len pár maličkých súst. Plnené habanero nikdy viac, ale odvážni nech pokojne skúsia.

čili papričky súdkovitého tvaru (použila som habanero)
syr gouda (alebo iný rovnakého typu) pokrájaný na cm kocky )v mojom prípade volovec)
čerstvý majorán (v mojom prípade tymian)
50 ml olivového oleja
2 lyžice červeného vínneho octu
1 strúčik cesnaku, drvený
1 lyžička soli
čierne korenie, čertvo pomleté
pečivo k podávaniu



Papričkám odrežeme vršky, ktoré odložíme bokom. Vydlabeme semienka. Každú papričku naplníme syrom a malou vytvičkou tymianu. Papričky rozložíme na plech. V miske zmiešame olej, ocot, cesnak soľ a čierne korenie. Touto zmesou prelejeme papričky a necháme hodinu marinovať pri izbovej teplote. Potom rúru predhrejeme na 200 °C. Papričky priklopíme odloženými vrškami a pečieme asi 15 minút, kým sa syr neroztečie a papričky nezmäknú. Podávame mierne vychladnuté s pečivom.

Z kapitoly Z české hospody

Kura na paprike s krupicovými haluškami


Toto je prototyp poctivého domáceho jedla. A krupicové halušky si zaslúžia metál, delikatesa!

Na kura potrebujeme:
1 kura, rozporciované alebo stehná s kosťou, rozdelené na horné a dolné
soľ, mletá sladká paprika, štipka pálivej papriky
125 g masla
1 veľká cibuľa, nadrobno
100 g anglickej slaniny, na drobné kúsky
1 liter hydinového vývaru
300 ml smotany na varenie
1 lyžica hladkej múky
3 lyžice kyslej smotany (použila som celú 180 ml)



Na krupicové halušky (noky):
500 ml mlieka
80 g masla + kúsok na omastenie
soľ
200 g detskej krupice
2 vajíčka



Kurča umyjeme, osušíme, dôkladne osolíme a obalíme v zmesi sladkej a štipľavej papriky. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a necháme zosklovatieť. Potom pridáme slaninu, opečieme a vložíme mäso. Prudko opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom podlejeme horúcim vývarom, priklopíme a na miernom ohni dusíme asi hodinu.
Mäkké mäso vyberieme na tanier, šťavu prepasírujeme cez sito a nalejeme do čistého hrnca. Dáme variť. V hrnčeku rozmiešame sladkú smotanu s múkou a vlejeme do omáčky. Povaríme, aby zmizla chuť po múky a na záver vmiešame kyslú smotanu. Dosolíme a do omáčky vložíme uvarené mäso zbavené kože. Prehrejeme a podávame s krupicovými haluškami.

Halušky (noky): Do hrnca vlejeme mlieko, pridáme maslo, soľ a zohrievame tesne k bodu varu. Potom pomaly pridávame detskú krupičku a neustále miešame, aby nám kaša neprihorela. Varíme, kým sa hustá kaša nezačne odlepovať od dna hrnca. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Kašu dáme na pracovnú dosku a zapracujeme do nej dve vajíčka. Do hrnca dáme variť vodu. Kým sa voda varí, z hmoty na halušky odkrajujeme dvoma lyžicami halušky, alebo, ako ja, formujeme z hmoty halušky rukami. Halušky hodíme do vriacej vody a varíme asi minútu-dve po tom, ako vyplavú na hladinu. Najlepšie je vyloviť jednu halušku a zistiť, či je vo vnútri uvarená. Dita uvádza halušky variť 7-8 minút, ale po takom čase by som mala svoje úplne rozvarené. Nespoliehať sa na recept, ale loviť a ochutnať. Halušky nemsú byť vnútri tvrdé, ale naopak, ani rozvarené.
Uvarené halušky vylovíme dierovanou varechou z vody, dáme do misy a omastíme kúskom masla, aby sa nezlepili dokopy.

Z kapitoly Piknik

Rezy z arašidového masla


Tento recept bol jeden z tých, ktorý ma zaujal najviac, ale z vyskúšaných aj najviac sklamal. Teda, ak nerátam tie nejedlo štipľavé papričky, tak toto je asi jediný recept, ktorý skutočne sklamal. Mám rada arašidové maslo, nevadí mi ani jeho slaná chuť v sladkom koláči či pečive, ale v tomto prípade bol výsledok fakt zlý. Dita odporúča piecť tento koláč v plechu 23 x 30 cm, čo som nepochopila - cesta je dosť aj na veľký plech. Ja som použila ten menší, ale cesta bol toľko, že som ani neminulo všetko a upečený koláč bol zbytočne hrubý. No a chuť? Nič moc teda... sklamal aj celý kolektív v práci. Zvyčajne zjedia všetko čo im prinesiem, ale z tohto koláča ubúdalo sakra pomaly a na konci týždňa bola krabica stále poloplná. No a to, že som sa nedočkala žiadnych komentárov naznačuje tiež, že to bol krok vedľa.
Rozhodla som sa recept neuviesť, ale fotografiu pripájam.



Z kapitoly Zavařuju

Z tejto kapitoly som vyskúšala dva recepty. Recept na nakladané paradajky, ktorý nájdete TU.


Nakladané paradajky (v procese sušenia)

Druhý recept, ktorý som vyskúšala, boli slivkové povidla. Nevyšli úplne podľa mojich predstáv - odstavila som ich trochu skôr, keď ešte neboli úplne husté. Chcela som o nich písať ešte v sezóne - v septembri, len mi nevyšiel čas. Odvtedy už prešlo vyše dvoch mesiacov, a moje povidla vo fľašiach trochu zhustli. Verím, že keby stáli nejaký ten rok, tak budú husté ako sa patrí, ale chuťovo sú také výborné, že si ich užívam už teraz - buchty nimi síce nenaplním, ale povidla dávajú toľko rôznych možností, že sa v mojej kuchyni určite nestratia.


Slivkové povidla podľa Dity (recept inokedy)

Z kapitoly Co jsem se naučila od Majka

Grapefruit so syrom cottage


Túto kombináciu som vyskúšala len zo zvedavosti. Priznávam, nenadchla ma. Grapefruit si vystačí aj sám.

Pre 2 osoby:
1 červený alebo žltý grapefruit
pol balenie cottage syru
trošku práškového cukru



Grapefruit ošúpeme, rozdelíme na mesiačiky a každý mesiačik opatrne očistíme od vnútorných priesvitných šupiek tak, aby nám ostala čistá dužina. Rozdelíme do dvoch misiek, na vrch dáme dve lyžice cottage a zľahka pocukrujeme. (Vraj božská kombinácia, tento názorv však s Ditou nezdieľam).

Krkovička na mede & Zemiakový šalát s jablkom


Na krkovičku:
150 ml barbecue omáčky (napr. Jack Daniels, alebo doma pripravenej)
1 cibuľa, nakrájaná najemno
6 väčších strúčikov cesnaku, utrených
1 lyžica dijonskej horčice
3 lyžice medu
2 lyžice olivového oleja
soľ a čierne korenie
8 silnejších plátkov prerastenej krkovičky

Na šalát:
1 kg šalátových zemiakov, uvarených v šupke a olúpaných
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
1 sladšie jablko, nakrájané na kúsky
10 znojemských uhoriek, nakrájaných nadrobno
6 varených vajec,  nakrájaných na kúsky
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
200 g majonézy
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžice dijonskej horčice



Príprava krkovičky: Do veľkej misy nalejeme BBQ omáčku, pridáme cibuľu, cesnak, dijonskú horčicu, med a olej. Poriadne premiešame, osolíme a okoreníme. Krkovičku poriadne ponoríme do tejto marinády a necháme ju v nej minimálne hodinu, ideálne cez noc marinovať. Potom rozpálime gril a grilujeme asi 5 minút z každej strany.
Keď práve nie sme pri grile, pečieme krkovičku v rúre. Rúru predhrejeme na 170 °C. Plátky krkovičky poriadne premiešame s marinádou, rozložíme na plech a zalejeme zvyšnou marinádou. Zakryjeme alobalom a pečieme 2 hodiny zakryté, potom alobal dáme dole a pečieme ďalšiu hodinu. Poslednú hodinu každých 15 minút polievame výpekom.
Krkovičku podávame so zemiakovo-jablkovým šalátom alebo so zemiakovou kašou.

(Čas pečenia som trochu upravila smerom dole... piecť plátky 3 hodiny sa mi zdalo fakt
priveľa.)


Príprava šalátu: Zemiaky nakrájame na väčšie kocky a dáme do misy. Pridáme nakrájanú cibuľu, jablko, uhorky a vajíčka. Osolíme, okoreníme, pridáme majonézu, citrónovú šťavu a horčicu. Dôkladne ale opatrne premiešame, podľa potreby dochutíme a dáme na hodinu odležať do chladničky.

Z kapitoly Po sexu

Zapečený hermelín s figami a medom


2 malé hermelíny alebo camemberty
4 figy, rozpolené alebo rozštvrtené
2 lyžice tekutého medu
4 vetvičky čerstvého tymianku alebo majoránu
čerstvo namleté čierne korenie
čerstvé pečivo k podávaniu



Rúru predhrejeme na 180 °C. Z alobalu vystrihneme 4 štvorce veľké tak, aby do nich šlo zabaliť hermelíny. Do stredu každého z nich položíme jeden hermelín, poukladáme naň figy, zalejeme lyžicou medu, priložíme dve malé vetvičky tymianu a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Rohy alobalu dvihneme dohora a zabalíme.



Obidva balíčky dáme na plech a vložíme do rúry na cca 10 minút. Zapečené syry rozbalíme a preložíme na taniere. Podávame s čerstvým pečivom alebo toastíkmi.

Z kapitoly Teplé dezerty

Tvarohové taštičky s povidlami


250 g hrubej múky + na dosku
1 lyžička kypriaceho prášku
štipka soli + do vody na varenie
1 vajce
200 g plnotučného tvarohu
50-100 g masla, zmäknutého
100 g povidiel

Na ozdobu:
perník na strúhanie
práškový cukor
roztopené maslo



Do misy nasypeme múku, premiešame so soľou, kypriacim práškom, pridáme tvaroh a vajce a všetko spracujeme do cesta. Preložíme na dosku a do cesta postupne zapracujeme toľko masla, aby bolo hladké a vláčne.
Do veľkého hrnca dáme variť vodu, ktorú trochu osolíme. Medzitým si urobíme taštičky. Cesto rozváľkame na hrúbku 1/2 cm a pokrájame na štvorčeky.



Na každý štvorček dáme lyžičku povidiel a prehneme tak, aby vznikli obdĺžničky. Okraje dôkladne stlačíme, aby povidla počas varenia nevytiekli. Naplnené taštičky nahádžeme do vriacej vody a varíme 5 - 7 minút. Keď vyplávajú na hladinu, mali by byť hotové.
Uvarené taštičky vyberieme z vody dierkovanou varechou a rozdelíme na taniere. Posypeme strúhaným perníkom, práškovým cukrom a polejeme rozpusteným maslom.

Komentáre k článku


Meno: Martinkap Dátum: 10. 12. 2012 07:46:57
NO super, krásny článok Adi, jasa na ňu teším , dostanem ju pod stromček :-)


Meno: Adusha Dátum: 10. 12. 2012 09:09:00
Maťka, krásny darček ťa čaká ;)


Meno: Iveta Dátum: 10. 12. 2012 20:13:46
Aďka no Ty si toho už vyskúšala...Super. Ja som si knihu objednala- vtedy bola ešte na sklade, no nakoniec sa čakalo na dotlač - asi 7 nekonečných týždňov. No to bolo radosti keď mi konečne prišla. Kde kupuješ figy? Lebo mne tie dovážané vôbec nechutia. A zemiakový šalát s jablkom Ti chutil?


Meno: Adusha Dátum: 10. 12. 2012 23:09:03
Ivetka, ten figový receptík som robila koncom leta, keď sa dali zohnať aj celkom chutné figy, ale súhlasím s tebou, dovoz je žiaľ dovoz. Na záhrade však plánujem figovník, tak dúfam, že bude rodiť skôr ako tie svokrove - tie nasadia kopu plodov, ale skôr udrú mrazy ako dozrejú :-( No a šalát? Klasika je klasika... bol fajn, ale myslím, že ho už robiť nebudem ;) Krkovička však bola super!


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 15. 12. 2012 18:42:46
Adush, bramboračku a pirohy by som si dala. Slivkové povidlá som robila koncom leta aj ja, nestihla som ich sterilizovať, ani ochutnať ešte. Čakajú v chladnici na nejaký super tradičný slovenský alebo český recept. Ideš skúšať nejaké maďarské vianočné jedlo? Ja zatiaľ len čítam, čo sa tuná podáva, nech mám aspoň prehľad. Krásny predvianočný čas želám


Meno: magdalena Dátum: 16. 12. 2012 18:35:48
Adush :) bramboračka mala neskutočný úspech :) dokonca naša návšteva ho považovala za exkluzívne jedlo, že si aj odniesla domov so sebou :) hold, to sú časy, keď klasika zaváňa luxusom :)


Meno: Adusha Dátum: 17. 12. 2012 08:32:53
Ahoj Katka, maďarské Vianoce som už aj ja trošku študovala, ale bolo to dávnejšie, takže si pamätám iba vínovú polievku :-) ale tam je to tiež asi v každom kraji iné. Včera sme v HU postavili stromček, štedrú večeru si urobíme asi 23.12, na druhý deň v BA, 25.12 u svokrovcov a 26.12 ideme na východ :-)


Meno: Adusha Dátum: 17. 12. 2012 08:35:10
Magdalenka, bramboračka je geniálna polievka, ja som z nej bola tiež riadne unesená. A veru, presne si to vystihla, v súčasnosti naozaj klasika zaváňa luxusom, ale v tejto uponáhľanej dobe sa tomu ani nedivím, lebo klasika chce čas a čas je v súčasnosti vzácny... poctivú klasiku žiaľ neuvaríš za 15 minút :-(

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign