Nie ste prihlásený login

Poniektorí dnes svätomartinskú hus, iní skromnejšie - krídelka

Doma v kuchyni

11. 11. 2012



V Čechách sa deň sv. Martina spája nielen s novým vínom, ale aj s tradíciou prípravy pečenej husi. U nás, pokiaľ sa nemýlim, nie je príprava pečenej husi vyslovene fixovaná na tento deň. V oblastiach, kde sa v minulosti chovali husi sa husacie hody konajú v podstate celé jesenné obdobie až do Vianoc. A husacie hody sa stali biznisom, masovou záležitosťou... A najväčšia sranda je, že v obciach, ktoré sú známe husacími hodmi sa husi už vôbec nechovajú, ale dovážajú, najčastejšie z Maďarska. Pokiaľ je hus pripravená poctivo, tradičným spôsobom, nič proti nej, rada si na nej pochutnám, i keď pred rokom som si uvedomila, že ma už pečená hus gastronomicky veľmi nevzrušuje.
Na posledné Vianoce som ako darček od svokrovcov okrem iného dostála aj originálny pekáč na pečenie husi. Rok pomaly ušiel, a tak rozmýšľam, či by sa predsa len nepatrilo pokrstiť ho. Možno by som mohla konečne skúsiť upiecť hus aj doma, resp. pekáč na prvýkrát "zaťažím" mojim najobľúbenejším receptom na prípravu kačaciny - pomaly pečenou kačkou. Hm, asi tomu vyčlením niektorú z najbližších nedieľ.
Po minulej, kaloricky nabitej nedeli s konfitovanými kačacími stehnami a perníkovou knedľou, sa mi dnes žiadalo niečo ľahšie. Výber padol na kuracie krídelka, ktoré som marinovala a piekla v zaujímavej zmesi citrusovej kôry, šťavy, harissy, rímskeho kmínu a javorového sirupu. Ako prílohu som pripravila ľahký bylinkový kuskus. Do kuskusu by sa skvelo hodili nakladané citróny, ak máte, alebo ich zoženiete (asi je načase skočiť po roku na Naschmarkt), určite ich použite. Ja som si chcela vlastné pripraviť už dávnejšie, ale nedostala som sa k tomu. Preto ma práve dnes veľmi zamrzelo, že som si včera z rakúskeho Merkuru nepriniesla biocitróny, určite by som sa do toho hneď pustila. No a ďalší rest, ktorý ma dnes zamrzel, je príprava domácej harissy. O rok snáď vypestujem na maďarskej pôde aj vlastné feferónky a čili papričky, tak snáď príde aj na harissa pastu. Totiž, dnes som otvorila pastu z M&S a bola som veľmi sklamaná. Čakala som ohnivú chuť čili papričiek, ale žiaľ, chuť a sila čili papričiek je slabá a len v pozadí. Potraviny z M&S mám veľmi rada, ale ich harissa ma nepresvedčila. A tu je dnešný ľahký obed.

Krídelka "severnej Afriky" s bylinkovým kuskusom


cca 1 kg kuracích krídelok
3 PL javorového sirupu
1 ČL harissa pasty + 1 ČL do jogurtu
1 ČL čerstvo podrveného rímskeho kmínu
1 pomaranč, kôra a šťava z neho
1 citrón, kôra a šťava z neho
soľ

Na kuskus:
150 g kuskusu
šťava a kôra z 1/2 pomaranča
šťava a kôra z 1/2 citróna
veľká hrsť mäty a koriandru (prípadne iba jeden druh bylinky, resp. petržlenová vňať)
2 PL nadrobno nakrájaného nakladaného citrónu (môžeme vynechať)
soľ na dochutenie
grécky jogurt k podávaniu



Vo veľkej mise spolu zmiešame javorový sirup, šťavu a kôru z pomaranča a citróna, harissa pastu (podľa sily pasty môžeme pridať aj viac ako 1 ČL) a soľ. Kuracie krídla umyjeme, osušíme, a keď chceme, môžeme ich rozkrojiť v kĺboch alebo ponechať v celku. Vložíme ich do misy s marinádou, dôkladne premiešame a necháme v chlade marinovať niekoľko hodín. Potom presunieme na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 45 minút. Občas krídla otočíme a potrieme marinádou. Potom teplotu zvýšime na 200 °C a pečieme ďalších 15 minút domäkka. Úplne na koniec môžeme na pár minút zapnúť gril, aby sa krídla pekne sfarbili do zlatohneda a koža schrumkavela. Správne upečené krídla majú byť šťavnaté, krehké a zároveň chrumkavé na povrchu.
Pripravíme kuskus. Nasypeme ho do plytkej nádoby a zalejeme vriacou vodou len tak, aby bol zakrytý. Prilejeme citrónovú a pomarančovú šťavu a zakryjeme pokrievkou. Necháme 10 minút stáť, aby kuskus vstrebal tekutinu a napučal. Potom ho nakypríme vidličkou a primiešame nadrobno nasekané bylinky a kôru z citrusov. Dochutíme soľou a korením. Ak máme nakladaný citrón, nakrájame nadrobno a primiešame ho do kuskusu.
Do bieleho jogurtu primiešame lyžičku harissa pasty. Krídla podávame spolu s kuskusom a ochuteným jogurtom.




Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené