Nie ste prihlásený login

Preč s vlaňajšími zaváraninami I.

Doma v kuchyni

03. 10. 2012



Pri upratovaní zásob a zaváranín v mojej kuchyni som objavila ešte pohár hruškových povidiel, ktoré som varila minulý rok a dva poháre figového džemu. Hneď som si ich uložila na oči, aby sa mi pripomínali a ja som bola nútená niečo vymyslieť a zúžitkovať ich. Hruškové povidla som v piatok vložila do košíka s ďalšími surovinami na víkendové varenie v Maďarsku.



V sobotu ráno, skôr ako drahý odišiel do práce, zakúril v krbe, a my so synom sme sa zobudili do vyhriateho domčeka. Sálavé teplo ma ani neviem prečo vyhnalo do kuchyne s ideou, že treba zamiesiť na kysnuté cesto. A veru, kvásku aj cestu sa teplota obďaleč krbu veľmi páčila. No a mladý mal o zábavu tiež postarané. Najprv s mojou malou pomocou pripravil posýpku, potom modeloval okrúhle koláčiky a na záver ich potieral žĺtkom. A keďže štetec na potieranie sa v mojej vidieckej kuchyni ešte nevyskytuje, potieral ich prštekmi, čo bola zjavne ešte väčšia zábava. Na osem koláčov sme použili asi pol fľaše povidiel, čo so zvyškom mám už v podstate premyslené. Ale o tom, ako aj o figovom džeme, až nabudúce.

Kysnuté koláče s hruškovými povidlami a posýpkou


1/2 balíčka čerstvého droždia
3 lyžice cukru
250 g hladkej múky
štipka soli
125 ml mlieka
50 g rozpusteného a vychladnutého masla
3 žĺtky (2 + 1 na potretie)
hruškové povidla

Na posýpku:
30 g masla
50 g krupicového cukru
50 g hrubej múky
hrsť nasekaných vlašských orechov



Z droždia, polovice mlieka (zľahka ohriateho), lyžice cukru a lyžice múky pripravíme kvások. Do misy preosejeme múku so soľou, maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Kvások vlejeme do múky, pridáme zvyšné dve lyžice cukru, zvyšné mlieko, dva žĺtky a maslo. Spracujeme na hladké nelepivé cesto. Pokiaľ sa lepí, pridáme ešte múku. Vymiesené hladké cesto dáme do misy, prikryjeme a na teplom mieste necháme hodinu kysnúť.
Hotové cesto rozdelíme na 8 častí, z ktorých vyformujeme kolieska. Okraje koláčikov potrieme žĺtkom. Do stredu navrstvíme hruškové povidla a posypeme posýpkou, ktorú sme si vopred pripravili z masla, cukru, múky a nasekaných orechov.
Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista, t.j. približne 20 minút.




Komentáre k článku


Meno: Dulce de Leche Dátum: 04. 10. 2012 09:27:27
Adushka,ako krasne sa cita o vasej pohodicke v domceku..to je priam rozpravkovy vikend,zobudit sa do krbom rozkureneho domceka a upiect si dokonalo jesenne kolaciky:)krasne si to vymyslela :)


Meno: Adusha Dátum: 04. 10. 2012 13:31:26
Maťka, ďakujem, veru, užívame si to naplno, veľmi dobre sa tam cítime. A keď tam nemôžeme na víkend vypadnúť, normálne chytáme absťák :-)


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 05. 10. 2012 17:50:38
No Adi, my sme na tom pocitovo rovnako. My síce absťák nechytáme, ale skôr averziu, keď máme ísť do veľkomesta. Normálne začíname byť hodne alergickí na naše superveľkomesto - desivo sa tam ľudia správajú. Každý deň človek natrafí na viacerých idiotov a 0% pohody.


Meno: magdalena Dátum: 22. 01. 2013 12:44:34
Čauko Adush :) dodatočne všetko dobré do Nového roku :) a zároveň vďaka na tento skvelý recept na koláče. Veľká inšpirácia a výborná chuť :) Dlho som riešila dilemu, či buchty, na tému ktorú si práve zverejnila, alebo tieto koláče, no mám dojem, že buchty budú nasledovať :D, to sa priam pýta k tejto romantickej zime :))


Meno: Adusha Dátum: 23. 01. 2013 08:31:17
Ahoj Magdalénka, ja sa ti tak dlho chystám napísať mail, a furt som sa k tomu nedokopala :-) Takže si piekla tieto koláčiky? A čo plnka - bola hrušková, či si skúsila inú?


Meno: magdalena Dátum: 23. 01. 2013 19:03:20
:) Ahojky Adush, ďakujem za odkaz. Je to okej, pri toľkej práci a to i tej romantickovidiekovej, ma teší, že stíhaš pridávať na blog nové veci. Na koláčiky som dala džemy, čo sme robili z marhúľ a broskýň a do cesta trošku rumu. Povidielka čakajú na premiéru, práve teraz zrejme \"povypekám\" zásoby z mraziaka. :)


Meno: Adusha Dátum: 23. 01. 2013 21:54:09
No vidíš, a ja som sľúbila pokračovanie - čo so starými zásobami, a tie sú stále v komore - potrebujem zúžitkovať figový džem 2011, stále sa k tomu nemám, i keď recept už mám vymyslený ;)


Meno: magdalena Dátum: 29. 01. 2013 17:59:14
:) Už teraz sa teším na ďalšie dobrotky. A veľmi sa teším aj tomu \"návratu\" ku klasike. Na mňa pôsobil po sťahovaní vidiek podobne. Aj teraz mám zarobené na buchty s povidlami, skúšame Tvoj recept. ;)


Meno: Adusha Dátum: 30. 01. 2013 08:39:01
Magdalenka super, a ako dopadli buchty?


Meno: magdalena Dátum: 30. 01. 2013 21:30:20
Boli úplne famózne. To cesto ako períčko, ľahké a mäkkučké, krásne voňavé, rum s maslom spravili svoje. Píšem boli, už nie sú. :) Najlepší recept, aký som doposiaľ robila :). Veľká vďaka.


Meno: Adusha Dátum: 31. 01. 2013 08:32:18
Magdalenka, super!! Presne tak, ja som tiež bola z týchto buchiet unesená ;) Iné cesto už skúšať nebudem...

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign