Nie ste prihlásený login

Cuketa k cukete a kuriatko

Doma v kuchyni

03. 09. 2012



Moja bratislavská knižnica sa už poriadne prehýbala pod váhou kuchárskych kníh, tak som sa rozhodla časť z nich presunúť do Maďarska. Priznám sa, na vidiek putovali aj knihy, ktoré som časom prestala brať do rúk skoro úplne. Ešte som nevedela, či skončia v knižnici alebo v škatuli na povale... V sobotu som konečne mohla knihy z veľkej cestovnej tašky vybaliť a začať ukladať do novej knižnice. Každú som prelistovala a zaspomínala, za akých okolností sa tá ktorá kniha ku mne dostala. V jednej z týchto zabudnutých kníh mi padol do oka recept na kuriatko, kde bola cuketa použitá nielen do plnky, ale podávaná aj ako príloha. A keďže v záhrade mi cukety stále rodia, o nedeľňajšom obede bolo rozhodnuté.

Kurča s cuketovo-limetkovou plnkou a dusenými cuketami


1 veľké kurča
cca 150 g nastrúhanej cukety
100 g krémového syra
nastrúhaná kôra z jednej limetky
6 lyžíc čerstvej chlebovej strúhanky
soľ a čierne korenie
maslo

Na prílohu:
300 g cukiet
2 lyžice masla
šťava z jednej limetky



Najprv si pripravíme plnku. Umytú (neolúpanú) cuketu postrúhame a v mise zmiešame s krémovým syrom, najemno nastrúhanou limetkovou kôrou a čerstvou chlebovou strúhankou. Osolíme a okoreníme. Kurča umyjeme, osušíme a zvnútra aj vonku dôkladne osolíme. Na prsiach opatrne uvoľníme kožu a pokiaľ máme dosť plnky, môžeme cez kožu na prsiach opatrne uvoľniť aj kožu na stehnách. Pod uvoľnenú kožu natlačíme plnku do rovnomernej vrstvy.



Kurča položíme na pekáč, obložíme kúskami masla a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 °C. Tesne pred dopečením kurčaťa si pripravíme prílohu. Mladé krehké cuketky umyjeme a škrabkou na zeleninu nakrájame na dlhé tenké plátky. V panvici roztopíme maslo, pridáme cuketu, limetkovú šťavu, osolíme, okoreníme a krátko podusíme. Podávame s upečeným kurčaťom.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené