Nie ste prihlásený login

Čierne, žlté, červené

Sezónne suroviny

11. 07. 2011


Čierne ríbezle sú lahôdka samé o sebe, žlté som ešte nejedla, i keď predpokladám, že chuťovo na tom budú ako červené. No a červené? Tie mám najradšej v kysnutom koláči s posýpkou. Takto chutí podľa mňa leto! Tentoraz som ríbezle aj zamrazila, takže minimálne raz tento rok ešte ríbezľový koláč bude. Ďalšia super vec z červených ríbezlí je džem. Je to ten najideálnejší džem na vianočné linecké pečivo. Ak neviete čo s bohatou úrodou, určite si ho uvarte! Varenie džemu som nechala na svokričku, ja som si ríbezle naoberala na vypekanie.

Z červených som upiekla už spomínanú klasiku, ale skúsila som aj maslové koláčiky s makom a limetkou. Boli veľmi jemné, chutné, delikátne. Ríbezle a mak k sebe perfektne pasujú. No a z čiernych ríbezlí som pripravila penu. Priznám sa, bola to moja prvá pena v živote. Nerozumiem prečo som sa k nej skôr nedostala, je to lahôdka! Nabudúce vyskúšam čokoládovú penu, ktorú ochutím trochou crème de cassis, tekutou dobrotou z čiernych ríbezlí – likérom. O tom však až nabudúce.

Ríbezľová klasika


Recept na tento koláč visí na mojej stránke od minulého leta, stačí kliknúť sem. Je to však moja srdcovka, preto mi nedalo, aby som ho nepripomenula a nepridala pár nových fotografií.

Čajové koláčiky s makom, ríbezľami a limetkou

   (zdroj inšpirácie: La tartine gourmande)

Na cca 8 kusov:
60 g masla + na vymastenie formičiek
½ pohára práškového cukru, preosiateho
½ pohára mandľovej múky
¼ pohára polohrubej múky
¼ ČL prášku do pečiva
štipka soli
2 bielka, zľahka našľahané vidličkou
kôra z 1 limetky
dreň z ½ vanilkového struku
½ PL maku, nemletého
1/3 pohára červených ríbezlí

Rúru predhrejeme na 180 °C, formičky (napr. oválne košíčky) vymastíme maslom, môžeme aj vysypať múkou. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. V mise zmiešame cukor, múku, mandle, soľ a prášok do pečiva. Pridáme nastrúhanú kôru z limetky a dreň z ½ vanilkového struku. Do múky urobíme jamku, do nej vlejeme bielka a premiešame. Pridáme maslo. Na záver vmiešame mak a ríbezle. Cestom naplníme formičky a pečieme dozlatista.

Upečené koláčiky necháme chladnúť asi 5 minút vo formičkách, potom ich vyklopíme. Pred podávaním ich môžeme zľahka pocukrovať.

Pena z čiernych ríbezlí

   (zdroj inšpirácie: www.waitrose.com)

450 g čiernych ríbezlí
200 g krupicového cukru
3 PL crème de cassis
4 a ½ plátku želatíny
150 ml šľahačkovej smotany
2 stredne veľké bielka (zo super čerstvých vajec)

Želatínu namočíme do studenej vody, aby napučala. Ríbezle dáme do hrnca, zasypeme cukrom a zalejeme likérom. Na slabom plameni varíme asi 8 minút, kým sa cukor nerozpustí a ríbezle nezmäknú. Odstavíme, necháme chvíľu stáť a precedíme. Do zachytenej šťavy (musí byť horúca, ale nie vrelá) vmiešame napučanú želatínu. Ríbezle prepasírujeme cez sitko a vmiešame ku šťave. Odložíme do chladničky asi na dve hodiny, aby šťava zľahka stuhla.

Šľahačku vymiešame do tuha v jednej mise, bielky v druhej. Do vychladnutého ríbezľového želé najprv zľahka vmiešame šľahačku a potom aj sneh z bielkov. Penu rozdelíme do pohárov a vychladíme v chladničke. Pred podávaním ozdobíme strapcom čiernych ríbezlí a podávame napríklad s kakaovými madlenkami.

Kakaové madlenky

   (zdroj inšpirácie: Tartelette)

2 vajíčka
80 g polohrubej múky
1 ½ ČL prášku do pečiva
80 g krupicového cukru
80 g masla
15 g kakaa
1 ČL vanilkového extraktu

Rúru predhrejeme na 220 °C. Maslo roztopíme a necháme vychladnúť, medzitým si pripravíme formičky, ktoré zľahka vymastíme maslom. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor a kakao. Žĺtka oddelíme do bielkov a vmiešame ich do múky. Bielka zľahka premiešame vidličkou, ale tak, aby sme neurobili penu. Prilejeme ich k múke a premiešame. Na záver pridáme vanilkový extrakt a maslo. Dôkladne vymiešame na hladké cesto. Do každej formičky nalejeme lyžicu cesta a vložíme do rúry. Pečieme 4 minúty, potom teplotu v rúre znížime na 180 °C a pečieme ďalšie 4 minúty, alebo dovtedy, kým nie sú madlenky upečené. Necháme vychladnúť na mriežke, vyklopíme a zľahka pocukrujeme.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené