Nie ste prihlásený login

V surovom stave

Doma v kuchyni

12. 07. 2012



V nedeľu sa mi vrámci kultivovania hriadky s cviklou podarilo nechtiac vytrhnúť dve malé biedne hľuzy (darmo, sucho a extrémne horúčavy robia svoje, úroda trpí). Vzala som ich domov, s vedomím, že z nich urobím šalát alebo upečiem v rúre. Potom som si však spomenula, že nemám nasiatu obyčajnú odrodu, ale jednu z dúhových variantov. Dúhové varianty si (vraj) zachovávajú svoju peknú farebnosť len v surovom stave, takže bolo rozhodnuté - cvikla sa bude jesť surová.



Bola som zvedavá, ako bude cvikla vyzerať vo vnútri.  Cviklu som nastrúhala na strúhadle na veľmi tenučké plátky. Žiaľ, dúhová cvikla bola len jedna, tá druhá bola pre zmenu poriadne tmavá. Tretia hľuza pochádzala zo svokrovej záhrady, tá mala stredne tmavý cviklový odtieň s ružovými prstencami. K cvikle som prihodila aj reďkovku a všetko ochutila bielym vínnym octom, olivovým olejom, kôprom, vlašskými orechami a plesnivým syrom.



Trochu som sa obávala, či mi surová repa bude chutiť a najmä, či mi nesadne zle na žalúdok, ale nič také sa nestalo. Z porcie na tanieri som sa príjemne najedla, bez pocitu ťažoby či prepchatia. Chrumkanie čerstvej repy mi nerobilo žiadny problém. Je to asi aj tým, že cvikla ako taká patrí k mojej najobľúbenejšej zelenine.

Dúhový šalát zo surovej červenej repy


(Na 1 porciu)

3 malé hľuzy farebnej červenej repy (cviklová, cviklovo-biela, žltá, žlto-biela atď.)
1-2 červené reďkovky (rôzne farebné varianty sú samozrejme vítané)
hrsť nasekaných vlašských orechov
kúsok syra s modrou plesňou
čerstvý kôpor
olivový olej
biely vínny ocot
vločková morská soľ (maldon) a čierne korenie



Hľuzy repy a reďkovky umyjeme, repu tenko olúpeme, reďkovku necháme aj so šupkou. Na mandolíne, či inom ostrom strúhadle nakrájame zeleninu na veľmi tenké plátky - čím tenšie, tým lepšie. Rozložíme ozdobne na tanier tak, aby bol čo najfarebnejší. Pokvapkáme vínnym octom a olejom, posypeme nadrobeným syrom, orechami a nasekaným kôprom. Zľahka osolíme a okoreníme. Podávame s čerstvým pečivom.

Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 18. 07. 2012 22:23:22
Cvikľu som surovú ešte nejedla, ale tento šalát vyzerá veľmi lákavo. Mám síce zasadenú len tú klasickú červenú, ale asi ho vyskúšam.


Meno: Adusha Dátum: 18. 07. 2012 23:27:25
Maličké bejby hľuzy sa na to hodia, staršie exempláre by som už do surového šalátu nedávala ;) ja som bola milo prekvapená, že mi to chutilo... taká chrumkavá záležitosť :)


Meno: Dulce de leche Dátum: 23. 07. 2012 21:31:58
paradna inspiracia,ktora sa mi mimoriadne hodi...lebo z experimnetov,ktore som tento rok objednala z Ameriky ,mi vyrastla jedine krasna duhovana cvikla a neviem sa jej nabazit..zatial hlavne pohladom :))


Meno: Adusha Dátum: 23. 07. 2012 22:43:42
Matka :-) a ake semienka si este mala objednane? Lebo mne zlyhali tie nestastne melonove redkovky a este mam semienka kelu, ale nestihla som nasiat :-( tak neviem, ci to este risknem, ved je aj tak zimeodolny ;)


Meno: Dulce de leche Dátum: 24. 10. 2012 08:27:29
Adka,no takisto mi zlyhali melonove redkovky ,este som mala taku krasnu visnovo cervenu mrkvu,ale nakoniec z nej bola len taka mala tmavo-oranzova mrkvicka :(


Meno: Adusha Dátum: 24. 10. 2012 09:26:07
:( No, ja som to s melonovymi mrkvičkami vzdala, inak, ani Valerianovi v USA nenarástli a šli rovno do kvetu :-( Bordovo. oranžovú mrkvu mám kúpené semienka, uvidíme na jar, či z nej niečo bude. No a čo sa tejto pásikavej cvikly týka - z celého balenie semiačok len možno tretina vyšla takýchto cvikiel, ostatné boli klasické, celobordové...

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené