Nie ste prihlásený login

Kačka a čatní

Doma v kuchyni

12. 06. 2012



Rebarborovo-zázvorové čatní ležalo v chladničke a bolo treba vymyslieť, k čomu ho použijem. Vedela som, že by sa k nemu chodilo nejaké chutné bravčové mäsko alebo kačacina. V sobotu večer som nečakane natrafila na kačacie prsia s kožou a kosťou, takže bolo rozhodnuté o exkluzívnom nedeľnom obede. Čo sa týka ochucovania mäsa, som skôr striedma, veľakrát si vystačím so soľou, čiernym korením, prípadne s nejakou bylinkou. Mám rada chuť mäsa a nerada ju prekrývam výraznými prísadami. Kačacie prsia sú luxusným kúskom mäsa, ktorý si doprajeme ozaj len občas. Keď som ich pripravovala prvýkrát, držala som sa Nigellinho návodu z knihy Nigella express. A keďže sa mi tento postup ujal, používam ho stále.
Rebarborové čatní má výraznú chuť, aj preto si prsia vystačia len so soľou. Trošku som sa bála, ako na kombináciu čatní a kačacích pŕs zareaguje môj drahý, ale milo prekvapil... na tanieri nenechal ani trošku čatní, ba obed pochválil, že to bola super kombinácia. Obed som doplnila aj pečenými novými zemiačikmi, ktoré som ochutila čerstvým rozmarínom. Pôvodne som chcela vymyslieť ľahšiu prílohu, keďže kačacie prsia sú dosť ťažké, ale v tomto období si nové zemiaky užívame, tak som ich nedokázala vynechať... aj vzhľadom na to, že sme zemiakofili :-)

Kačacie prsia (základná úprava) s rebarborovým čatní a rozmarínovými zemiačikmi


kačacie prsia s kožou a kosťou
vločková morská soľ
trocha oleja
nové zemiaky
čerstvý rozmarín

+ rebarborové čatní k podávaniu



Kačacie prsia aspoň hodinu pred tepelnou úpravou vyberieme z chladničky. Opatrne vykostíme a osušíme. Rúru vyhrejeme na 220 °C. Panvicu, ktorú možno vložiť do rúry, rozpálime, položíme na ňu kačacie prsia kožou dole a necháme sprudka zatiahnuť do zlatohneda. Potom prsia otočíme kožou hore a vložíme do rozpálenej rúry na 13 minút. Vyberieme, zabalíme do alobalu a necháme 5 minút odležať. Prsia pokrájame na tenké plátky a uložíme na tanier so zemiačikmi a čatní.
Rozmarínové zemiačiky. Nové zemiaky umyjeme, zoškrabeme z nich tenkú šupku a rozrežeme na polovice. Predvaríme vo vriacej vode, potom scedíme, zmiešame s olejom, vločkovou soľou a nasekaným parmezánom a v horúcej rúre upečieme domäkka.

Komentáre k článku


Meno: Dulce de leche Dátum: 14. 06. 2012 15:26:26
joj,Adushka,tak toto musela byt slast..je mi jasne ,ze rebarbora a zazvor su kamarati,ale pridat k tomu este kacku?....mnaaaaaaam:))


Meno: Adusha Dátum: 14. 06. 2012 16:35:08
Kacka je z toho aj tak najlepsia :-)


Meno: Adriana Dátum: 16. 06. 2012 09:32:10
Tak to verim, ze ste si na takomto paradnom obediku pochutnali. Vyzera to uzasne, az sa mi slinky zbiehaju....


Meno: Adusha Dátum: 16. 06. 2012 21:41:27
Hned by som si opat dala... kacacie prsia su delikatesa :)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign