Nie ste prihlásený login

Rebarborové trio

Sezónne suroviny

09. 06. 2012



Tí, ktorí ma sledujete aj na Facebooku viete, že približne pred týždňom som avizovala, že sa tento rok predsa len ešte trošku pohrám s rebarborou. U tety predávajucej kvetiny u nás na ulici (dopestované vo vlastnej záhrade) som totiž zbadala nádherný a pomerne veľký zväzok rebarbory a samozrejme, nedokázala som odolať. Naplánovala som pripraviť rebarborové čatní aj sirup podľa Lucie. Kamarátka Andrejka z Oregonu mi dala tip aj na "rhubarb spritzer", takze tri recepty boli vybrané.



Zväzok od tetuši vystačil na dva recepty - čatní a spritzer. Ale bola som zvedavá aj na sirup, preto som nakoniec nabehla aj k svokrovcom na záhradu a olámala ich rebarboru.
Pôvodne som jej chcela tento rok dať pokoj, aby mala šancu zmohutnieť. Totiž, vedeli ste, že z jednej rebarbory môžete nalámať iba 1/3 stoniek? Zvyšok treba ponechať, aby mala rastlina šancu mohutnieť a v budúcej sezóne "nasadiť" viac stoniek.
Samozrejme, myslela som na chuderu rebarboru, takze necelú polovicu stoniek som jej nechala.
Včera večer som uvarila sirup podľa tohto receptu, ale pridala som do neho trošku rozmarínu. Stopky rebarbory som nelúpala, v nich sa nachádza aj farba a farebným výsledkom môjho sirupu som viac ako milo prekvapená. No nie je tento odtieň ružovej nádherný?

Rebarborový sirup s troškou rozmarínu

(zdroj inšpirácie: Chez Lucie)

4 poháre nakrájanej rebarbory
1 pohár cukru
1 pohár vody
šťava z 1/2 citróna
1 menšia vetvička rozmarínu, nahrubo nasekaná



Rebarboru dôkladne umyjeme a nakrájame na 1,5 cm kúsky. Spolu s cukrom, vodou, citrónovou šťavou a rozmarínom dáme do hrnca a pozvoľna varíme, kým rebarbora nezmäkne. Precedíme cez hustú tkaninu, rebarboru dôkladne vyžmýkame a nalejeme do suchej vysterilizovanej fľaše (získame 0,5 litra sirupu). Uzavrieme (môžeme zakvapnúť silným alkoholom) a odložíme na chladné miesto (ideálne do chladničky).



Dnes sme mali menší výlet, boli sme na tradičnej rodinnej session (o tej minuloročnej som písala TU) na hornonitrianskom vidieku. Ráno som dostala dobrý nápad - keďže som svoje rebarborové produkty nemala nafotené - zbalila som ich do košíka, prihodila dekoračnú tkaninu, pohár na stopke, čerstvý rozmarín a samozrejme, rebarborové trio. Plánovala som, že sa niekde rozložím do trávy a nafotím, čo treba. Keď sme dorazili k drevenici, zistili sme, že tam pribudol nový stolček - ako stvorený pre moje fotenie. Hneď som ho obsadila (a drevený popolník zhodila na zem). Postupne som z košíka vyťahovala moje produkty... začala som so sirupom, potom nasledoval rebarborový spritzer.


Rebarborovo-rozmarínový spritzer

(zdroj inšpirácie: Simply Recipes)

0,5 kg rebarbory, na 1,5 cm kúsky
2 poháre vody
1 1/2 pohára cukru
3 PL nasekaného rozmarínu
1/2 pohára citrónovej šťavy
sóda, perlivá minerálka, sekt na zamiešanie nápoja



Rebarboru, vodu,  cukor a rozmarín dáme do hrnca a privedieme k varu. Stiahneme plameň a pozvoľna varíme asi 15 minút. Mäkkú rebarboru rozpučíme pučidlom na zemiaky a pridáme citrónovú šťavu. Ak je zmes príliš sladká, pridáme ďalšiu citrónovú šťavu. Necháme vychladiť. (V pôvodnom recepte nie je zmienka o cedení, ale ja som zmes samozrejme precedila). Zmes precedíme cez sitko a hustú tkaninu a nalejeme do fľaše. Spotrebujeme čo najrýchlejšie: tento sirup + perlivá voda = spritzer. Pohár so spritzerom dozdobíme čerstvým rozmarínom.

No a na záver recept na rebarborovo-zázvorové čatní, ktoré čaká v chladničke na svoju chvíľu. Na family session nechýbalo malé pečené chrumkavé prasiatko. Chcela som si dať mäsko z neho s čatní, ale chlieb, horčica, chren a idé tradičné dochucovadlá dnes vyhrali. Vyzerá to však tak, že čatní otvoríme k zajtrajšiemu obedu - v chladničke už čakajú kačacie prsia. Musím vymyslieť niečo delikátne a so slabým šmrcnutím do ázijských chutí.

Rebarborové čatní so zázvorom


2 PL olivového oleja
1 väčšia červená cibuľa, nadrobno
0,5 kg rebarbory, nakrájanej
1/2 pohára zlatých hrozienok
1/2 pohára svetlohnedého cukru
1 - 2 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
1/2 ČL mletej škorice
2 PL červeného vínneho octu



Na oleji podusíme červenú cibuľu domäkka, stačí 5 - 6 minút. Pridáme rebarboru, prepláchnuté hrozienka, cukor, zázvor a škoricu. Dusíme, kým rebarbora nezmäkne (cca 6 - 8 minút). Primiešame červený vínny ocot a naberieme do čistých fliaš, ktoré pred uskladnením necháme vychladnúť. Podávane s grilovaným bravčovým mäsom, s kačacími prsiami, či ako zložku nejakej omáčky k pečenému alebo grilovanému mäsu.






Komentáre k článku


Meno: aneta Dátum: 10. 06. 2012 01:33:18
uzasne, adka! a za ten biely tanier s cervenymi bodkami by som dala aj oblicku!


Meno: Adusha Dátum: 10. 06. 2012 01:36:26
Anetka, dakujem :-) ja som dnes odmietla v aute tahat z domu aj tanier, uz ten pohar bol ulet... hladala som na mieste nejaky schopny tanier, ale v celej chalube iba vzor \"modry cibuliak\", ale potom ma svagrinka poslala do kvazi letnej kuchynky a tam som objavila same fotogenicke poklady, o.i. aj tento tanierik :-)


Meno: Adel Dátum: 10. 06. 2012 13:55:52
Skvely clanok Adi, prave dnes chcem spracovat rebarboru, najradsej by som spravila vsetky recepty, ale chcem nechat \"kocku\" zmocniet, ako pises. Perfektne fotky!!! :)


Meno: Adusha Dátum: 11. 06. 2012 11:46:14
Ahoj Adel, tak co, olamala si ju trosku, ci si jej dala pokoj? Inak, z toho tria je u mna vitaz sirup :-) Ja nie som velmi catniovky typ, ale s kacacimi prsiami to bolo super :)


Meno: Ľudmila Hlavačková Dátum: 18. 06. 2012 22:26:49
Andrejka, neviem sa vynadívať..... Vďaka, idem vyskúšať čatní ,rebarbory mám plnú záhradu a nikdy som nevedela čo s ňou.....


Meno: Adusha Dátum: 18. 06. 2012 23:25:56
Pokojne ju zamrazte, na jesen ci zimu ako by ste nasla :-) Rebarbora je vdacna na mrazenie, kedykolvek z nej mozete kolac upiect, recept poradim, ked bude treba.


Meno: nora.tornosova Dátum: 04. 07. 2012 12:55:10
a ten obrus, to je supeeer...to skade máš?


Meno: Adusha Dátum: 04. 07. 2012 14:28:44
To je utierka, ale pouzivam ju iba na fotenie ;) Mam ju z bellarose.sk

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené