Nie ste prihlásený login

Rebarbora po tretíkrát

Sezónne suroviny

27. 05. 2012



Tento rok sa mi sezónu rebarbory podarilo celkom dobre využiť. Tento koláč som piekla ešte minulý týždeň a rozmýšľam, či to nebola zároveň rozlúčka s rebarborou. Stále síce váham, že by som mohla ešte poriešiť nejaký lekvár, omáčku k dobrému mäsku - napr. ku kačacine, alebo pripraviť voňavé čatní. Sezóna rebarbory ešte nekončí, otázne je, či sa k ďalšej rebarbore ešte dopracujem. Aktuálne sa totiž teším z jahôd, ktoré začali dozrievať už aj v záhradke mojich svokrovcov. A to ani nehovorím, ako veľmi sa neviem dočkať čerešní a višní. Mala by som vybehnúť cez týždeň na nejaké trhovisko, predpokladám, že sladučké májovky už budú ku kúpe. A čo vy, na ktoré ovocie sa tešíte najviac?

Rebarborový koláč s mascarpone


Na cesto:
4 vajcia
5 lyžíc práškového cukru
3 lyžice polohrubej múky
3 lyžice kukuričného škrobu (Gustin)
2 ČL kypriaceho prášku
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu
jahodový džem na potretie koláča

Na pyré:
500 g rebarbory
400 ml vody
100 - 150 g kryštálového cukru
3 lyžice kukuričného škrobu

Na plnku:
20 g práškovej želatíny
trochu vody na napučanie želatíny
500 g mascarpone
2 ČL vanilkového extraktu
6 lyžíc práškového cukru
jahody a mäta na ozdobenie



1. Rúru vyhrejeme na 180 °C, obdlžníkový plech (ideálne s odnímateľným okrajom) vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
2. Vajcia rozbijeme a žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do svetlej peny. Po lyžiciach pomaly pridávame múku, škrob a kypriaci prášok. Na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech a vo vyhriatej rúre pečieme 20 - 25 minút. Vychladnuté cesto potrieme jahodovým džemom.
3. Pripravíme rebarborové pyré. Vodu s cukrom dáme zovrieť, pridáme nakrájanú rebarboru a dusíme pár minút, kým rebarbora nezmäkne. V troche studenej vody rozmiešame škrob a pomaly, za pravidelného miešania, vlejeme do odstavenej rebarbory. Dôkladne premiešame, vrátime späť na sporák a necháme prevrieť. Odstavíme, necháme vychladnúť a  potom nahrubo rozmixujeme (mne sa však rebarboru podarilo rozvariť, takže som už mixér nechala na pokoji, chcela som v plnke zanechať kúsky rebarbory).



4. Pripravíme plnku. Do vody alebo ovocnej šťavy dáme napučať želatínu. Mascarpone vyšľaháme s vanilkovým extraktom a práškovým cukrom. Napučanú želatinu zohrejeme (nesmie prevrieť), aby sa rozpustila, vlejeme do vychladnutého rebarborového pyré a dôkladne premiešame. Pyré pridáme k mascarpone a dôkladne premiešame. Nalejeme na koláč potretý džemom a odložíme do chladničky stuhnúť. Stuhnutý koláč pokrájame na úhľadné kocky, dozdobíme pl átkom jahody a lístkom mäty.


Komentáre k článku


Meno: Gas Dátum: 28. 05. 2012 22:04:05
Vyzera chutne. Kedze to tu tak frci potrebujem pomoct ktory z poslednych troch tipov uprednostnit na vikend. Mozte mi prosim poradit? :)


Meno: Adusha Dátum: 29. 05. 2012 10:18:15
U nas (v praci) mal najvacsi uspech ten predosly, oblozeny jahodami. Aj mne chutil najviac, ale tam dominuju jahody. Ak chcete, aby ten kolac chutil primarne po rebarbore, tak odporucam tento alebo ten prvy. ale skuste dat hore do vyhladavaca rebarboru a vyhodi vam aj minulorocne a starsie receptiky ;)


Meno: Gas Dátum: 29. 05. 2012 11:21:49
Dakujem za pomoc, tentokrat potrebujem nejaku tutovku preto som sa pytal. A ak bude v obchode vhodna marakuja tak to bude combo aj so \"zhmotnenym snom\" ;)


Meno: Adusha Dátum: 29. 05. 2012 14:07:46
:-) na mna caka maracuja doma, ak to stihnem dnes po praci dokoncit (indicie: maracuje, sneh, ruzove korenie), tak dalsi maracujovy recept by mohol byt uz vecer na blogu ;)


Meno: nora.tornosova Dátum: 30. 05. 2012 22:25:57
ahooooj, ak sa mi podarí odfotiť naše čerešne tak Ti pošlem fotky, vlani boli nááádherné....začni dumať nad nejakým fakt dobrým čatní, lebo budeme mať bohatú úrodu marhúľ a broskýň, tak aby bola inšpirácia : )))) mimochodom ten koláč vyzerá ozaj super....ako všetko od teba


Meno: Adusha Dátum: 31. 05. 2012 08:40:41
Norika, dakujem :-) veru veru, v poslednej dobe dost grilujeme na zahrade, tak tie catni su na mieste. Musim nejake vydumat a realizovat. Vyzera to na cervene ribezle, marhule, mango... a este je na zahrade aj nejaka rebarbora, tak sa asi dokopem aj k rebarborovemu catni, vidim to na tento vikend. Vdaka za podnety, musim pohladat nejake receptiky ;) a ceresne? tiez dobry napad ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené