Nie ste prihlásený login

Rebarbora & jahody

Sezónne suroviny

20. 05. 2012



Tento úžasný koláčik, alebo ak chcete tartu som piekla ešte minulý týždeň, ale nestihla som prihodiť post aktuálne. Tarta poriadne zabodovala, a to nielen doma, ale aj v práci. Keď mlsní kolegovci ráno otvorili plastovú nádobu s celou tartou plnou voňavých jahôd, nestačili sa diviť. Áno, občas ich svojimi výtvormi rozmaznávam. Ale som rada, že sú, a že má kto moje výtvory konzumovať. Dávka cesta v recepte vyjde na dve tarty. Pôvodne som si myslela, že polovicu cesta dám do mrazničky, ale keďže plnku som robila skôr od oka ako podľa receptu, rozhodla som sa upiecť dva koláče.



Úzku obdlžníkovú tartovú formu, ktorú vidíte na obrázku som zháňala riadne dlho. Žiaľ, klasika, na Slovensku neúspešne. Objavila som ju na tejto českej stránke, kde nájdete a kúpite hocičo pre kuchárov, cukrárov a pekárov - skrátka všetko od výmyslu sveta. Tam som objavila aj túto formu a ďalšie skvelé veci. Neodolala som a objednala, ale nákup som si riadne predražila. Internetový obchod existuje len pre územie Čiech, takže moja platba a prevod z eura do českých korún ma stál asi 10 euro navyše (poplatok banke), no a doprava na Slovensko ma tiež vyšla na ďalších cca 15 euro k cene nákupu. Nuž, drahý biznis. Ale keď niečo chcete... na Slovensku som žiaľ obchod s takým bohatým sortimentom neobjavila. Jeden či dva obchody s celkom zaujímavou ponukou som síce objavila aj u nás, ale žiaľ, predaj len pre podnikateľov a živnostníkov v gastro priemysle. Pre fyzické civilné osoby stop :-(
Ak viete o obchode (kamennom aj internetovom), ktorý sa aspoň trochu približuje českému z linku vyššie, budem rada, keď mi napíšete do komentárov. A keď poznáte podobný obchod v Rakúsku, či Maďarsku, poblíž našich hraníc, napíšte mi tiež. Vopred ďakujem za vaše tipy.



Ale vráťme sa ku koláču. Ako som už spomenula, úzku podlhovastú formu mám iba jednu, tak som druhú polovicu cesta natlačila do okrúhlej formy. Úzky koláč ostal doma, z okrúhleho sa stála firemná pochúťka. A veru, bolo ho málo.



Koláč je trošku zložitejší na prípravu, ale stojí to za to. Treba vopred pripraviť cesto, uvariť si rebarboru do krému, zaobstarať si čerstvé pekné jahody. Výsledok vás však tak ohromí svojou ľahkosťou, sviežou chuťou a úžasnou vôňou jahôd, že máte chuť pripraviť si ho hneď znova. Dlho nedotknutý nevydrží, je totiž prudko jedlý.

Rebarborovo-jahodová tarta s ricottou


Na tartové cesto (na dve tarty):
150 g masla izbovej teploty
75 g práškového cukru, preosiateho
1/4 pohára mletých mandlí
1/4 čajovej lyžičky soli
1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
1 veľké vajce izbovej teploty
245 g hladkej múky

Plnka (na dve tarty):
400 g rebarbory, pokrájanej
100 g hnedého cukru
šťava z 1 citróna
400 g ricotty
100 g krupicového cukru
2 vajíčka
2 ČL vanilkového extraktu
500 g čerstvých jahôd (nakrájaných na polovice alebo na hrubšie plátky)



1. Pripravíme si tartové cesto. Zmäknuté cesto dáme do robota alebo mixéra a šľaháme, kým nie je hladké a krémové. Pomocou špachtle ho zotrieme zo stien nádoby, pridáme preosiaty práškový cukor a opäť šľaháme do krému. Pridáme mleté mandle, soľ, vanilkový extrakt a zašľaháme. Podľa potreby cesto špachtľou zoškrabujeme zo stien mixéra. Potom pridáme vajíčko a opäť zašľaháme. Na záver pridáme múku a pulzami mixujeme, kým sa z hmoty nezačne tvoriť hruda cesta. Vyberieme z mixéra, sformujeme do hladkej hmoty, rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny. Takto pripravené cesto môžeme aj zamraziť.
2. Vychladnuté cesto vyberieme z chladničky, necháme trošku povoliť a rozváľkame medzi dvoma hárkami fólie alebo papiera. Opatrne prenesieme do formy a cesto dôkladne natlačíme do rohov a aj na okraje. Formu s cestom odložíme do chladničky na 30 minút.



3. Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu s cestom vystelieme papierom na pečenie a vysypeme suchou fazuľou (alebo inou strukovinou). Vložíme do rúry a pečieme 20 - 25 minút, kým sa cesto zľahka nesfarbí dozlatista. Cesto dáme bokom a pripravíme si plnku.
4. Rebarboru, hnedý cukor a citrónovú šťavu dáme do hrnca a privedieme k varu. Stiahneme plameň a varíme asi 5 minút, kým rebarbora nezmäkne. Dáme stranou a necháme vychladnúť.



5. Do mixéra dáme ricottu, krupicový cukor, vajíčka, vanilkový extrakt a vychladnutú rebarboru a rozmixujeme na hladký krém. Nalejeme na predpečené cesto a pečieme pri 180 °C asi 15 minút, kým plnka nestuhne. Necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč obložíme jahodami, môžeme dozdobiť mätou alebo medovkou. Podávame s pohárom ružového vína.

Komentáre k článku


Meno: Dulce de leche Dátum: 21. 05. 2012 11:13:09
Andrejka,tak toto je dokonale:) krasne fotecky a famozny dezertik:) ja som tiez robila nieco velmi podobne davnejsie,len v kreme nebola rebarbora..toto sa mi teda pozdava este viac:))no,mat ta tak za kolegynku:)))


Meno: Adusha Dátum: 21. 05. 2012 11:24:46
Matulik, dakujem za mile slova :-) Jooj, veru, kolegovci maju zo mna radost. Aj dnes som im dva druhy doniesla ;)


Meno: Iveta Dátum: 22. 05. 2012 19:47:29
Andrejka fotky sú nádherné a chuť koláčika musí byť úžasná.... inak takúto formu zháňam už dlhší čas, samozrejme bezúspešne, škoda že \"skvelé a potrebné veci\" treba hľadať v zahraničí.


Meno: Adusha Dátum: 25. 05. 2012 08:50:20
Ivetka, dakujem, kolacik bol naozaj famozny. A co sa formy tyka, ani mi nehovor :-( je to desne, kolko veci je u nas nezohnatelnych...


Meno: Stevka Dátum: 17. 10. 2012 16:29:16
Tak toto som mala vidiet ovela skor... Vyzera velmi chutne.


Meno: Adusha Dátum: 17. 10. 2012 16:50:00
Stef, toto bola neskutočná dobrota. Jeden z najlepších koláčikov, ktoré som tento rok piekla :)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené