Nie ste prihlásený login

Anetka má pravdu

Doma v kuchyni

28. 04. 2012



Veru tak, Anetka má pravdu, ak vyhlasuje, že pepermintové brownies podľa tohto receptu je jedna z najúžasnejších sladkostí, aké kedy jedla. Po dnešku môžem iba silno súhlasiť. Konečne, skoro o rok a pol po tom, čo sa tento receptík objavil na Anetkinom blogu, som sa k nemu dnes "dokopala". Mám doma väčšiu zásobu masla aj čokolády - vzhľadom na to, že v poslednej dobe som tak pracovne vyťažená a po večeroch unavená, že nestíham a ani sa mi nechce nič piecť, zo zásob masla neubúdalo. No a keďže brownies je druh koláčika, do ktorého ide hromada masla, čokolády a cukru, rozhodla som sa práve preň. Anetkino "proslulé" pepermintové brownies ma už lákalo dlhšie, takže som sa v priebehu týždňa zásobila pepermintkami a dnes som ho upiekla.



Najpodstatnejšou surovinou pri príprave tohto voňavého brownies je pepermintový extrakt. Vďaka kamarátke z USA som jeho šťastnou majiteľkou, ale stretla som sa s ním aj v anglických predajniach potravín.U nás, ani v okolitých krajinách som ešte pepermintový extrakt predávať nevidela. Snáď časom. :(



Keď pracujem s týmto voňavým extraktom, vždy ma trošku svrbí ruka a núti ma pridať ho trošku viac ako je v recepte. Ani dnes to nebolo inak. Miesto dvoch čajových lyžičiek sm použila tri, a nebolo to na škodu. Vôňa aj chuť je príjemná, pepermintová, ale nie príliš vtieravá. Jednoducho, akurát. Čo sa týka pepermintiek, držala som sa pôvodného receptu a použila dva balíčky, ale osobne si myslím, že pokiaľ máte kvalitný extrakt, brownies sa zaobíde aj bez nich.
Ak ste podobne ako ja milovník mäty a pepermintu, určite vyskúšajte tento recept, budete slastne pohmkávať.

Anetkine pepermintové brownies

(zdroj inšpirácie: Aneta Goes Yummi)

180 g masla
180 g kvalitnej tmavej čokolády
3 veľké vajíčka
270 g tmavého trstinového cukru (použila som zmes dark & light muscovado)
3 ČL pepermintového extraktu
40 g kakaa
80 g hladkej múky
2 balíčky pepermintiek v čokoláde (Orion)



Čokoládu a maslo spolu rozpustíme nad parou a necháme vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech na brownies (cca 22 x 22 cm) vystelieme papierom na pečenie. Vajíčka s cukrom vyšľaháme do svetlej peny (cca 5 min), potom opatrne primiešame rozpustenú čokoládu, tak, aby objem masy neklesol. Pridáme pepermintový extrakt a opatrne vmiešame. Do misy preosejeme múku s kakaom a opäť opatrne a zľahka premiešame. Na záver pridáme pokrájané pepermintky (na polovičky alebo štvrtiny), vylejeme na plech a pečieme cca 25 - 27 minút. Upečené brownies je na dotyk pevné a lesklé, akoby prikryté krehkou škrupinou. Vo vnútri má však ostať vláčne a žuvačkovité (ang. chewy). Upečené brownies necháme úplne vychladnúť, až potom nakrájame na rovnostranné rezy.

Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 29. 04. 2012 18:59:27
Tak toto vyzerá, že fakt dobre. Musím kúpiť veci a 1. mája pečieme :-)


Meno: aneta Dátum: 29. 04. 2012 20:24:45
:-DDDD adka, netusis ako som vyvalila oci, ked som videla nazov tvojho najnovsieho prispevku!!! :-DDD dakujem za vzdanie holdu! :-) som stastna, ze aj tebe tak chutili! podarili sa ti uzasne!


Meno: Adusha Dátum: 30. 04. 2012 08:55:56
Anetka :-) musela som ti vzdat hold, brownies je uzasne, len drahy bol sklamany, neznasa pepermint, takze ani neochutnal. Jeho problem chi chi, viac mi ostane ;)


Meno: nora.tornosova Dátum: 02. 05. 2012 08:17:49
ahoj Adka, ten koláč vyzerá neskutočne fajn, ale ja tiež nemusím pepermintové, ale ho vyskúšam...len by si nám mohla dať tipy na nakupovanie niektorých surovín, ktoré vo svojich receptoch používaš, na tie, čo u nás dostať...ja budem pátrať po tom pepermintovom extrakte....tak zatíííííím


Meno: nora.tornosova Dátum: 02. 05. 2012 08:26:17
tak som našla pre Teba aj pre ostatné pepermintový extrakt, neviem, či to bude ono, ale je to najbližšie, tu je link: http://www.grandegusto.hu/webshop/alapanyagok/233-nielsen-massey-borsmenta-kivonat.html


Meno: Adusha Dátum: 02. 05. 2012 09:46:01
Norika, dakujem za komentarik aj za postreh, ak nabuduce pouzijem nieco netradicne, skusim napisat aj tipy, kde sa to da zohnat a kupit. A dakujem aj za link, nuz, skoda, ze je to do madarska, ale v tejto krajine som pomerne casto v poslednej dobe, skusim sa po nom popozerat aj v obchodoch, ak nan natrafim, budem informovat ;)


Meno: nora.tornosova Dátum: 02. 05. 2012 20:40:17
ak by si nevedela zohnať a chcela by si, daj mi vedieť, ja často objednávam z maďarska a mám to blízko


Meno: Adusha Dátum: 02. 05. 2012 21:12:22
Dakujem za ochotu ;) extrakt mam a ked mi napadne nieco ine, co by mi bodlo z tej stranky, ozve sa :)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené