Nie ste prihlásený login

Mandle v chrumkavých kôpkach

Doma v kuchyni

29. 03. 2012



Začiatkom marca som v talianskom duchu oslávila svoje narodeniny. Pôvodne som plánovala napísať príspevok o celej párty, ale na druhý deň som zistila, že nemám skoro žiadne poriadne fotky z toho večera. Na mojej oslave sa totiž priebežne piekla focaccia, chystalo antipasti, bazalkové pesto, miesilo sa cesto na domáce cestoviny, ktoré sme si následne aj vyrábali na zapožičanom strojčeku od môjho kamaráta Zdenka. K foteniu som sa teda vôbec nedostala. Niektoré dobroty sa mi však podarilo zdokumentovať, takže postupne asi zverejním receptíky na nejaké talianske klasiky.
Sweet zložku na mojej party zastupovali tiramisu a chrumkavé mandľové amaretti.

Amaretti

(zdroj inšpirácie: časopis So isst Italien)

100 g nešúpaných mandlí, mletých
100 g ošúpaných mandlí, mletých
100 g práškového cukru
2 bielky
100 g krupicového cukru
1 TL horkomandľovej arómy



Mleté mandle zmiešame s práškovým cukrom. Bielky zľahka vyšľaháme, potom pomaly pridávame krupicový cukor a šľaháme, kým nedostaneme pevný sneh. Pridáme mandľovú arómu a mandľovo-cukrovú zmes a opatrne premiešame.
Rúru predhrejeme na 160 °C. Mandľovou zmesou naplníme cukrárske vrecúško a na plech vystlaný papierom striekame asi 2 cm veľké kôpky. Pečieme približne 20 minút do zlatohneda. Necháme 5 minút chladnúť na plechu, potom presunieme na mriežku, kde necháme úplne vychladnúť. Skladujeme na suchom a tmavom mieste.



Amaretti podávame ku káve, namáčame do likérového vína, rozdrobené sa hodia k zmrzline, na posypanie jogurtu, na zapekanie ovocia miesto strúhanky (dezerty typu crumble) atď.

Komentáre k článku


Meno: Adriana Dátum: 01. 04. 2012 14:56:58
Amaretky som zatial jedla iba tie, z obchodu, ale vidm, ze si ich mozem pripravit aj doma. A ako vidim ani nie je to take narocne a je to velka mnamka. Adka a ta zmrzka k tomu...:) jednoducho velke mnaaaaaam:)


Meno: Adusha Dátum: 02. 04. 2012 10:43:33
Adrianka, toto su tie chrumkave amaretky, co su aj v obchode najbeznejsie. Ale na Mikulasa som od draheho dostala nejake talianske amarettky, ale soft, makulinke, perfektne, mam vygooglenych zopar receptov, idem skusat a hladat ten naj recept, lebo tie makke su uplne ina liga, mnam!


Meno: Dulce de Leche Dátum: 05. 04. 2012 07:49:07
a veru aj domace amaretti su nieco ,no co nedam dopustit..I love it !!! :)jooj,Andrejka..ved to musela byt ako \"vyhra roka\" ,zucastnit sa ako host na tvojej talianskej party:)))


Meno: Dulce de Leche Dátum: 05. 04. 2012 07:50:33
A este ,ked citam komentar..skus vyskusat tie moje co mam na MMB,tie mali makucke vnutro a chrumkavu korku:)


Meno: Adusha Dátum: 05. 04. 2012 08:35:46
matka, dakujem za mile komentariky ;) a dakujem aj za tip, kuknem sa na ten tvoj receptik. Moje boli v podstate ako pusinky, najprv trosku vlhke, potom stvrdli, poouzitie vyslovene ako som pisala ;) ale pamatas na mojho mikulasa a na amaretii v tej nadhernej vintage krabici? tak to bolo delikatesa, jemnulinke, makke, take cchem upiect!Oni chutia aj vyzeraju uplne inak ako tie cosom dovtedy poznala

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign