Nie ste prihlásený login

Ovocie ako dezert, alebo o tom, ako sa ananás votrel do mojej priazne

Doma v kuchyni

10. 03. 2012




Tento príspevok som pôvodne chcela zavesiť na web niekedy v januári po vianočných sviatkoch, keď sa zvyčajne zvykne v domácnostiach nahromadiť rôzne tropické ovocie. Ak nám už doma nechutí samotné ovocie, skúšam ho miešať a vymýšľať rôzne kombinácie. V pôvodnom príspevku som mala nachystaný recept na šalát z červeného pomaranča a klementíniek, miešaný ovocný šalát s javorovým sirupom a recept na ananás s čili-limetkovým sirupom, na ktorý ma upozornila moja najkamarátka, Števka z Londýna.
Ananás som nikdy neobľubovala, a preto ani nevyhľadávala. Posledné týždne sa však všetko zmenilo. Zamilovala som sa nielen do ananásu, ale aj do manga, ktoré tiež nepatrilo k mojim favoritom. A už aj ja som zistila, že kombinácia ananásu a manga je neskutočne geniálna, tieto dva druhy ovocia jednoducho patria k sebe! A ešte trošku kokosu alebo kokosového mlieka, limetky, mäty, trstinového cukru. Úžasné ingrediencie, z ktorých sa dajú vyčarovať perfektné, ľahké dezerty evokujúce leto v Thajsku, či v Karibiku. Všetky ananásové variácie sú úžasné, ale mojim najväčším favoritom sa stal grilovaný ananás s mätovým cukrom. Odporúčam vyskúšať! A k tomu si namiešajte mojito alebo pina coladu, a vyčarujete si leto v strede marca.

Šalát z červeného pomaranča, klementínky a karamelizovaných mandlí

 
2 červené pomaranče
2 klementínky
¼ pohára lúpaných mandlí
4 PL cukru
½ ČL vody z pomarančových kvetov
mäta na ozdobu



V panvici z cukru upálime karamel, pridáme mandle, dôkladne premiešame a potom karamel vylejeme na plech vystlaný papierom. Necháme vychladnúť. Ovocie orežeme nožom tak, aby sme ho zbavili vonkajšej aj vnútornej bielej šupky. Potom pomaranče a klementínky nakrájame na tenké plátky, šťavu zachytíme a zmiešame spolu s vodou z pomarančových kvetov. Plátky ovocia rozložíme na taniere, pokvapkáme šťavou, posypeme nasekanými mandľami v karameli a ozdobíme mätou.

Miešaný šalát z ovocia s javorovým sirupom

 
tropické ovocie podľa vlastného výberu, v mojom prípade:
ananás
mango
pomaranč oranžový aj červený
kiwi
physalis
liči
granátové jadierka
plátky mandlí
javorový sirup
limetková šťava



Ananás, mango a pomaranč nakrájame na kocky, kiwi na plátky, physalis rozpolíme, liči vykôstkujeme. Všetko pripravené ovocie dáme do misky a prelejeme zálievkou, ktorú si pripravíme zmiešaním javorového sirupu a limetkovej šťavy (pomer 1 : 1). Naložíme do misiek, posypeme mandľami a podávame.

Ananás s čili-limetkovým sirupom

(zdroj inšpirácie: BBC Good Food)

100 g cukru
2 – 3 červené čili papričky
1 limetka, kôra a šťava z nej
1 ananás



Cukor a 100 ml vody dáme do hrnca a zohrievame. Keď sa cukor rozpustí, pridáme nakrájané čili papričky (zbavené semien) a pozvoľna varíme do sirupovej konzistencie. Hotový sirup necháme vychladnúť, následne vychladíme v chladničke. Potom doň pridáme limetkovú kôru a šťavu a premiešame. Ananás ošúpeme, nakrájame na tenké plátky, rozložíme na taniere a prelejeme čili-limetkovým sirupom.

Tatarák z manga, ananásu a kokosu

(zdroj inšpirácie: Apetit)

1 zrelý ananás
2 zrelé mangá
1 vrecúško vanilkového cukru
200 ml kokosového mlieka
strúhaný kokos alebo hoblinky na ozdobenie



Ananás ošúpeme a zo strednej časti odkrojíme 12  tenkých plátkov. Rozdelíme po tri plátky na štyri taniere. Zvyšok ananásu pokrájame na drobné kocky (tvrdú časť zo stredu ananásu vyrežeme). Mango olúpeme a tiež pokrájame na drobné kocky. Mango premiešame s ananásom a zmes navrstvíme na plátky ananásu.



Posypeme vanilkovým cukrom, pokvapkáme kokosovým mliekom a podávame ozdobené strúhaným kokosom alebo kokosovými hoblinami.

Grilovaný ananás s mätovým cukrom

(zdroj inšpirácie: Gurmet)
 
1 ananás
½ hrnčeka trstinového cukru
hrsť mäty
1 limetka



Z ananásu odkrojíme obidva konce, potom ho olúpeme, nakrájame na štvrtiny, z tých vyrežeme tvrdý stred a následne štvrtiny rozkrojíme na osminy. Ak bol ananás menší, necháme osminy v celku, ak väčší, rozkrojíme ich na polovice. Kúsky ananásu napicháme na grilovacie špajle. Potom ich zo všetkých strán ugrilujeme dozlatista.



Medzitým zmiešame cukor s limetkovou kôrou, šťavou a nasekanou mätou. Grilovaný ananás podávame s mätovým cukrom, do ktorého sa jednotlivé kúsky namáčajú.

Kokosovo-ananásový gratin

 
1 plechovka kokosového mlieka
½ vanilkového struku
2 žĺtky + 1 vajce
90 g cukru + trstinový cukor na posypanie
2 PL kukuričného škrobu
štipka soli
1 PL bieleho rumu
1 menší ananás



Kokosové mlieko dáme do hrnca spolu s vyškrabanou vanilkovou dreňou aj vyškrabaným strukom. Privedieme tesne k bodu varu a odstavíme. Ananás ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a uložíme do zapekacej misy alebo viacerých malých misiek. V mise vyšľaháme žĺtky, vajíčko a cukor ručnou metličkou do peny. Pridáme škrob a soľ a ďalej šľaháme. Pomaly vlejeme do horúceho mlieka a na slabom plameni za stáleho miešania zohrievame, kým nezačne mlieko hustnúť a meniť sa na pudingový krém.



Hotový krém odstavíme, vyberieme z neho vanilkový struk a primiešame rum. Krémom prelejeme ananás, posypeme trstinovým cukrom a vložíme pod rozpálený gril, aby cukor skaramelizoval.


Komentáre k článku


Meno: nora.tornosova Dátum: 11. 03. 2012 21:18:10
noooo, ja zase ananás milujem, takže všetko čo tu je, musí byť úplne úžasné...určite vyskúšam, ale ešte ma čaká jedna výzva...zajtra idem na tie makarónky, som zvedavá ako to dopadne


Meno: Adusha Dátum: 11. 03. 2012 22:31:34
Držím palce, vidím, že ti tie macarons nedajú pokoj ;)


Meno: Dulce de leche Dátum: 12. 03. 2012 18:21:51
skvele inspiracie!!!gratin a grilovany ananas s matou su moji horuci favoriti:)


Meno: aneta Dátum: 18. 03. 2012 19:20:41
adka tak ten grilovany ananas ma dostal! uzasny recept!


Meno: Adusha Dátum: 18. 03. 2012 21:49:32
Anetka, veru je super, aj vcera som ho robila a podavala som ho aj s kokosovo-limetkovou zmrzkou, paradna kombinacia ;)


Meno: Adusha Dátum: 26. 03. 2012 21:53:46
Matka, ako som uz pisala Anetke, grilovany ananas je fakt super, najma ten cukor s matou a limetkou, delikatesa ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené