Nie ste prihlásený login

Buchty

Doma v kuchyni

27. 02. 2012



Človek musí asi v istom smere dozrieť, aby zistil, že najväčšie poklady má doma. Týka sa to aj jedla. Radi skúšame, experimentujeme, navštevujeme reštaurácie s exotickými kuchyňami, domov si kupujeme netradičné suroviny, z ktorých skúšame variť autentické jedlá z celého sveta. Ale keď si doma poctivo uvaríme tradičné jedlo alebo upečieme tradičný koláč, hneď vieme, že to je to pravé. Lebo v tomto prípade nejde iba o jedlo samotné, ale o vône a chute, ktoré nás prenesú do minulosti, do detstva, k babke na dedinu, do maminej kuchyne, na prvý čunder, chatu, či do školskej jedálne.



Napríklad také buchty. Nikdy som ich nemala rada. Doma ich mama robievala zriedka a vždy sme si vynútili tvarohovú plnku. Ak nebol tvaroh, plnili sa zvyčajne ríbezľovým alebo jahodovým džemom. U nás, na východnom Slovensku, aspoň čo si pamätám, sme slivkový lekvár (povidla) nezvykli vôbec používať. No a buchta s džemom mi nebola vôbec sympatická. Buchty som nemala rada asi aj preto, lebo sa občas zvykli objaviť v školskej jedálni ako hlavné jedlo na obed. Nikdy som nechápala ako môžu byť tri obrovské džemové buchty hlavným chodom. Vždy ma to znechutilo.



Postupne, ako som objavila čaro aj iných tradičných jedál, som objavila aj buchty. Môj vzťah ku kysnutému cestu sa za posledné roky výrazne zmenil a už v žiadnom prípade nepovažujem koláče z tohto cesta sa príliš jednoduché, nudné, či nezaujímavé (áno, moja nechuť k buchtám bola spojená aj so všeobecnou nechuťou ku kysnutému cestu). Buchty som piekla len párkrát. Nie vždy to bola sláva. Keďže som zakaždým skúšala iné cesto, aj výsledok bol vždy iný. Dokonca som natrafila aj na nefungujúce recepty so zlým pomerom surovín (správny pomer múka/droždie je 500 g múky/20 g čerstvého alebo 7 g sušeného droždia).



Už som vyskúšala množstvo receptov na kysnuté cesto a niektoré z nich boli naozaj výborné. Neviem prečo som si dodnes nevybrala jedno cesto, ktoré by som používala štandardne. Mohla by som si ušetriť kopu nervov s nepodarkami. Po dvoch nezdaroch som si dnes opäť nedala pokoj a skúsila ďalšie cesto. Tentoraz však bol pomer surovín bez chyby. Cesto boli síce trochu netradičné – kombinácia treného a kysnutého, ale riskla som to. A s výsledkom som nadmieru spokojná. Toto cesto sa zjavne stane tým univerzálnym na buchty, záviny a kysnuté koláče. Buchty z neho boli jemné a vláčne. Potešilo ma aj to, že sa vo vnútri nevytvorila prázdna dutina s lekvárom na dne, ale buchty krásne rovnomerne narástli.



A moja pôvodná nechuť k lekvárovým buchtám? Tá sa pominula už ani neviem kedy. A slivkový lekvár (povidla) zbožňujem. Nabudúce skúsim urobiť buchty na pare. Teraz sa vám s niečím priznám: ešte som ich nerobila. Je to trochu čudné, lebo je to jedno z mála sladkých jedál, ktoré mám rada (tak raz do roka však stačí). A ako ste na tom vy s buchtami a sladkými jedlami? Robievate ich často, alebo tiež len párkrát do roka?

Buchty so slivkovým lekvárom


20 g čerstvého droždia
cca 250 ml mlieka
80 g práškového cukru
100 g masla, zmäknutého
3 žĺtky
500 g hladkej múky
štipka soli
kôra z 1 citrónu
250 g slivkového lekváru
cca 80 g masla na omastenie buchiet
práškový cukor



Droždie rozdrobíme do misky, pridáme lyžicu cukru a zalejeme 1 dl vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Zmäknuté maslo utrieme so žĺtkami a cukrom do peny, pridáme kvások a zamiešame. Potom striedavo pridávame múku zmiešanú so soľou a citrónovou kôrou a mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Vykysnuté cesto premiesime a vyvaľkáme na plát hrubý 1 cm. Plát pokrájame na štvorce o strane 6 cm. Do stredu štvorcov dáme lekvár a vytvarujeme buchty. V pekáči rozpustíme maslo, jednotlivé buchty v ňom dôkladne obalíme a poukladáme ich do radov. Prikryjeme a necháme 15 minút odpočívať. Medzitým rúru vyhrejeme na 200 °C. Podkysnuté buchty vložíme do rúry a pečieme 5 minút. Potom teplotu stiahneme na 180 °C a dopekáme ďalších 30 minút. Hotové buchty vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a pocukrujeme.


Komentáre k článku


Meno: Dulce de leche Dátum: 27. 02. 2012 07:00:39
Andrejka,krasne si to napisala..uplne sa s tebou stotoznujem..tiez mam najradsej prave tie domace kolaciky,ktore mi pripominaju detstvo..okrem chute maju tym padom aj pridanu hodnotu..ale musim sa priznat,ze ich nerobievam casto..este som asi stale v tom obdobi skusania a hladania novych chuti,ale raz urcite pride cas,kedy budem svoju rodinku obstastnovat pecenymi alebo parenymi buchtami.teraz na to este mame nase zlate babicky ,a od nich to predsa chuti najlepsie :))..tvoj receptik si ale urcite zalozim,a verim,ze coskoro aj vyskusam :)a parene buchty som tiez este doma neskusala,takze v tom nie si sama :)uf,to som sa ale rozpisala ....


Meno: Adusha Dátum: 27. 02. 2012 07:43:54
Matka, dakujem za doplnenie. Ano, je to tak. Kym ziju babky, mamky, tety, treba si vychutnavat kolaciky z ich sikovnych ruk. Len by sme nemali zabudnut si vcas vypytat, zapisat, ci odpozorovat ich tajne recepty. Moj dedo bol uzasny cukrar, robil najlepsiu piskotu na svete, a jeho povestny kysnutý koláč s jablkovou plnkou...hmmm...nikto po nom uz nikdy nedokazal upiect rovnako vyborny kolac...


Meno: Adusha Dátum: 27. 02. 2012 07:45:49
... co by som teraz dala za jeho recepty... Skoda, ze ked som mala moznost zasvätit sa do tajov jeho cukrarskeho umenia mi behali po rozume uplne ine veci... ;) A s tym skusobnym obdobim suhlasim, som na to podobne, aj ked obcas sa veru ozve silna chut po niecom tradicnom, nasom...


Meno: Evekei Dátum: 27. 02. 2012 11:38:14
Andrejka buchetky sa ti skutocne vydarili, su priam ukazkove!!! Moja mamina ich robievala casto, som na nich doslova odchovana:) A je to vlastne dobre a lacne papanie - pamatam si, ze aj ked sme mali peniazkov pomenej, tak buchty to zachranili - ved mlieko, muka, vajce, drozdie sa vzdy naslo a spajza bola vzdy plna kadejakych lekvarov. A ja ich tiez pekavam velmi casto. Nech ziju buchty a spol.!:)


Meno: Iveta Dátum: 27. 02. 2012 19:57:43
Andrejka, buchty si upiekla krásne, ja ich robím často, moje deti ich milujú - hlavne parené buchty, tak dúfam že budú mať raz krásne spomienky, tak ako mám ja na buchty od mojej mamy a babky, presne ako to napísala aj Martinka a Evka.


Meno: Adusha Dátum: 28. 02. 2012 08:44:00
Evka, Ivetka, dakujem za mile komentariky. Ako som pisala, u nas az tak casto buchty neboli, tak sa to snazim teraz napravit ;) ale kysnuté buchty mama robievala, tie sme milovali..hmmm, normalne som sa na ne namotala ;) musím urobiť!


Meno: Andrea Dátum: 28. 02. 2012 17:44:51
Jej, Adi, tak ja si na tie hlavne obedne chody na 5-tej ZDS-ke dobre pamatam! ;) Buchticky vyzeraju nadherne. Uz sa tesim, ked napises o parenych buchtach - tie som uz tak davno nemala (ani ja som ich este neskusala robit), a potrebujem dobry receptik! Moj repertoar tradicnych slovenskych receptov, ktore tuna robim je dost maly, ale stoji za to, ked potrebujem \"comfort food\" - vtedy nie je nic lepsie nez bryndzove halusky (teda mala by som ich spravne volat \"fetove\" halusky, kedze tuna bryndzu nezozenies :)


Meno: Adusha Dátum: 28. 02. 2012 23:30:28
Adi, veru veru... spomínaš si aj na niečo iné z našej jedálne? Mne už pomaly blednú spomienky ;) A tu tvoju USA verziu halusiek by som si aj celkom dala :)


Meno: Ivana Dátum: 29. 02. 2012 18:06:29
Vyzerajú nádherne, tak babičkovsky, krásne Ti nakysli.


Meno: Adusha Dátum: 02. 03. 2012 20:35:39
Ivka, dakujem, nastastie sa zadarili ;) skoda, ze nemam doma povidla a drozdie, hned by som sa do nich znovu pustila


Meno: nora.tornosova Dátum: 11. 03. 2012 21:21:40
tak toto budem musieť vyskúšať...ja som v sobotu robila buchty,recept typický \"od oka\", ale na druhý deň boli tvrdé, aké boli tie Tvoje? odo mňa rodinka žiada, aby boli mäkké až do konca svojho pôsobenia na pekáči...


Meno: Adusha Dátum: 11. 03. 2012 22:33:47
Rozmýšľam, či ostali nejaké na druhý deň, ale marí sa mi, že áno. Boli cez noc zakryté potrav.fóliou a odložené v rúre. JAsné, že už neboli také dobré ako čertvé, ale ostali mäkké. Lebo s receptom, ktorý som skúšala predtým boli na druhý deň riadne suché.. Preto ma tento recept potešil ;) i keď buchty treba zjesť ešte v ten deň, keď opustili rúru ;)


Meno: lucia palugyay Dátum: 24. 03. 2012 09:29:14
Adi, zajtra sa na nich chystam. Idem robit tiez buchty prvy krat a velmi si neverim, tak sa snad podaria. Jaaj:-)


Meno: Adusha Dátum: 25. 03. 2012 21:05:46
Lucka, no ako? Piekla si ich?

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign