Nie ste prihlásený login

Cuketa, hviezda leta

Sezónne suroviny

20. 08. 2011


Hviezdou tohto leta je v mojej kuchyni cuketa. Cuketu mám kvôli jej všestrannosti veľmi rada, ale nikdy sme ju nemali na tanieri tak často ako teraz. Najradšej ju mám grilovanú, či už vonku na grile, alebo na panvici, podávanú ako prílohu k mäsu. Alebo k nej pridám ďalšie suroviny a pripravím zaujímavý šalát. Cukety sú najlepšie mladé, pevné a s tenkou šupkou. Tá sa samozrejme nelúpe, ale necháva na cukete. Drží dužinu pekne po kope, robí farebný kontrast, ale predovšetkým, práve pod šupkou sa nachádza najviac cenných látok.
Keď kupujete cuketu, vyberajte si rovnomerne zafarbené plody s neporušenou šupkou, ktoré sú na dotyk pevné a hladké. V žiadnom prípade nekupujte ohybné, gumovité plody s porušeným povrchom. Nesvedčia o čerstvosti.
Keď pestujete cukety na záhrade, zbierajte ich postupne, keď dosiahnu veľkosť cca 20 až 30 cm. Vtedy sú najchutnejšie. Samozrejme, že môžete zbierať aj menšie exempláre, ale k tomu pristúpite asi len vtedy, keď vidíte, že vám hrozí veľká nadúroda. A ak je to možné, nenechávajte cukety prezrieť a narásť do obrích rozmerov. Ak sa vám to však podarí, nič nie je stratené. Dužina z týchto plodov sa dá použiť do nátierky, placiek, alebo dokonca nasladko ako prímes do cesta. No a ani mäkká dužina so semenami nemusí prísť nazmar. Určite ste už počuli o falošnej hovädzej polievke z tekvicových jadier. Rovnako sa táto polievka dá uvariť aj z tých cuketových. Znie tu neuveriteľne, ale táto polievka naozaj pripomína hovädziu. Ak ste ju ešte nejedli, vyskúšajte.

A ešte jedna poznámka. Zistila som, že trio cuketa, čili a mäta je neprekonateľné! Viem, že som nič nové neobjavila a táto kombinácia je vo svete gastronómie už overená, ale po opakovanej pozitívnej skúsenosti musím povedať, že tieto tri ingrediencie sú ako puzzle. Krásne zapadajú do seba a neuveriteľne sa dopĺňajú.

Čo s mladými (malými) cuketkami?

Talianska cuketová polievka

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

60 ml panenského olivového oleja
1 lyžica nadrobno nasekaného cesnaku
hrsť bazalkových listov, nasekaných
morská soľ a biele korenie
1 kg cukiet, rozkrojených pozdĺžne na štvrtinky a potom na plátky
750 ml zeleninového vývaru
60 ml smotany na varenie
hrsť petržlenovej vňate, nasekanej
50 g parmezánu
ružové korenie a hobliny parmezánu na ozdobu

Na stredne silnom plameni zohrejeme v hrnci olej. Pridáme cesnak, bazalku a osolenú cuketu a opekáme asi 10 minút, až cuketa začne mäknúť a sfarbovať sa dozlatista. Ochutíme mletým bielym korením, zalejeme vývarom a varíme 8 minút. Potom dáme dole z ohňa a tri štvrtiny polievky rozmixujeme dohladka.
Rozmixovanú zmes vrátime späť do hrnca, vmiešame smotanu, nasekanú petržlenovú vňať a parmezán. Osolíme podľa chuti. Rozdelíme do misiek a ozdobíme drvených ružovým korením a parmezánom. Podávame s opečeným chlebom.

Kuskus s kuracím mäsom a cuketami

200 g kuskusu
2 malé cukety, nakrájané na plátky
olivový olej
250 g kuracích pŕs, na rezančeky
1 červená čili paprička, nasekaná
soľ a korenie
horúci zeleninový alebo kurací vývar
hrsť nasekaných pistácií
hrsť nasekanej čerstvej mäty
kôra z 1 citróna

Grilovaciu panvicu potrieme zľahka olejom a ugrilujeme na nej plátky cukety. Dáme bokom.
V panvici zohrejeme lyžicu oleja a pridáme doň nakrájané kuracie mäso a nasekanú čili papričku. Opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo. Potom prisypeme kuskus a minútu nasucho za stáleho miešania opekáme. Zalejeme horúcim vývarom (na 1 diel kuskusu pridáme 1,5 dielu vývaru) prikryjeme a odstavíme. Po 3 – 5 minútach odkryjeme a skontrolujeme, či sa vývar vstrebal. Vidličkou kuskus zľahka premiešame, aby sa zrnká odlepili od seba. Do panvice nasypeme grilovanú cuketu, pistácie a nasekanú mätu a premiešame. Podľa potreby dochutíme soľou alebo čili (alebo harissa pastou). Podávame posýpané citrónovou kôrou.

Grilovaná cuketa s fetou a píniovými orieškami

(zdroj inšpirácie: časopis BBC Good Food)

2 PL olivového oleja
3 cukety, pokrájané na tenké kolieska
kôra z jedného citróna
100 g fety
3 PL opražených píniových orieškov
1 červená čili paprička, zbavená jadierok a nasekaná nadrobno
zopár lístkov čerstvej mäty, natrhanej
soľ a korenie podľa chuti

Grilovaciu panvicu zľahka potrieme olejom a ugrilujeme na nej z oboch strán nakrájanú cuketu. Kolieska cukety rozložíme na servírovací tanier. Posypeme ju nastrúhanou kôrou z citróna, nadrobenými kúskami fety, píniovými orieškami, čili a natrhanou mätou. Zľahka pokvapkáme panenských olivovým olejom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame teplé, alebo izbovej teploty.

Šalát z grilovaných cukiet, paradajok a fazule

(zdroj inširácie: časopis Delicious, UK)

1 konzerva bielej cannellini fazule
4 PL extra panenského olivového oleja
2 cukety
250 g cherry paradajok

Na dresing:
zväzok čerstvej bazalky
1 strúčik cesnaku
50 ml extra panenského olivového oleja

Fazuľu zlejeme, prepláchneme čistou vodou a necháme odkvapkať v sitku. Rúru predhrejeme na 180 °C. Cukety pokrájame šikmo na tenké plátky a na troche oleja ich ugrilujeme z oboch strán domäkka. Paradajky dáme na plech, potrieme trochou oleja a v horúcej rúre pečieme asi 20 minút, kým nezmäknú. Medzitým si pripravíme dresing. Natrhanú bazalku a strúčik cesnaku utrieme spolu s olejom v mažiari. Dochutíme soľou.
V servírovacej mise opatrne premiešame fazuľu, cuketu a paradajky. Polejeme dresingom a podávame.

Čo s prerastenými jedincami?

Citrónová torta s cuketou

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Na 2 korpusy s priemerom 20 cm:
200 g masla, zmäknutého + na vymastenie formy
2 bio citróny
200 g svetlého trstinového cukru
3 vajíčka
300 g cuketovej dužiny, nastrúhanej nahrubo
1 lyžica nemletého maku + trochu na ozdobu
1 lyžička vanilkového extraktu
100 g hladkej múky 00
100 g celozrnnej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
¼ lyžičky sódy bikarbóny

Na krém:
85 g práškového cukru
50 g masla
200 g čerstvého krémového syru
1 bio citrón
4 lyžice citrónového krému (lemon curd)

Rúru predhrejeme na 180 °C. Dve formy s priemerom 20 cm vymastíme a vyložíme papierom. Nastrúhame kôru z dvoch citrónov a vytlačíme z nich šťavu. Do misy dáme maslo a cukor a vyšľaháme do peny. Potom pridáme vajíčka, cuketu, mak, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Dôkladne premiešame. Pridáme lyžicu citrónovej šťavy, múku, kypriaci prášok aj sódu bikarbónu. Premiešame a rozdelíme do foriem. Pečieme 25 – 30 minút. Upečené korpusy necháme vychladnúť na mriežke a potom ich popicháme špajľou.
V miske zmiešame 25 g cukru s lyžicou citrónovej šťavy a touto zmesou potrieme vychladnuté korpusy. Na krém spolu vyšľaháme zvyšný cukor, maslo, syr, 2 lyžice citrónovej šťavy a kôru z citróna.

Na servírovací podnos položíme jeden korpus a potrieme ho polovicou krému. Pridáme tenkú vrstvu citrónového krému na ktorý položíme druhý korpus. Vrch potrieme zvyšným syrovým krémom a zľahka posypeme makom.

Cuketová nátierka

1 stredne veľká cuketa
3 PL panenského olivového oleja
5 strúčikov cesnaku, nasekaných nadrobno
1 červená, nadrobno nasekaná čili paprička
morská soľ
2 PL parmezánu, nastrúhaného najemno
2 PL kyslej smotany
čerstvá mäta, nasekaná

Cuketu umyjeme a pokiaľ je staršia a má tvrdú šupku, ošúpeme. Rozkrojíme a lyžicou vydlabeme mäkký stred. Nastrúhame nahrubo, osolíme a necháme v sitku asi pol hodiny, aby pustila vodu. Potom prepláchneme pod tečúcu vodou a dôkladne vytlačíme všetku vodu. Môžeme osušiť aj v čistej utierke. V panvici zohrejeme olej a asi jednu minútu na ňom opekáme cesnak a čili. Dávame pozor, aby nám cesnak nezhnedol, zhorkol by. Vsypeme cuketu a za stáleho miešania opekáme asi 3 minúty. Preložíme do misy. Primiešame syr, smotanu a nasekanú mätu. Dochutíme soľou a čiernym korením.

Cuketové placky s ovčím syrom

(zdroj inšpirácie: Malá veľká kuchárka, Ikar)

250 g nahrubo nastrúhanej cukety
arašidový olej a vyprážanie
1 cibuľa
50 g pevného ovčieho syra (napr. Jadel)
čerstvá mäta
50 g múky
1 - 2 vajíčka
soľ a korenie

Poznámka na úvod: Pokiaľ máme mladú cuketu, nastrúhame ju aj so šupkou.

Cuketovú dužinu dáme do sitka, osolíme a necháme minimálne 30 minút vypotiť. Potom ju dáme do čistej utierky, zatočíme a vytlačíme z nej všetku tekutinu. Cibuľu očistíme a najemno nasekáme.
V panvici zohrejem lyžicu oleja a prudko na ňom opekáme cibuľu s cuketou, kým sa neodparí všetka tekutina. Potom preložíme obsah panvice do misy. Prisypeme nahrubo nastrúhaný syr, nasekanú mätu, múku a jedno vajíčko. Opatrne osolíme (vzhľadom na to, ako slaný je použitý syr) a okoreníme. Vymiešame cesto. Ak je husté, primiešame aj druhé vajíčko.
V panvici zohrejeme zvyšný olej. Vrchovatou lyžicou naberieme cesto, nalejeme do oleja a zľahka sploštíme. Vyprážame z oboch strán do zlatohneda. Podávame teplé alebo izbovej teploty. K plackám sa hodí tzatziki (ja som použila kyslú smotanu ochutenú soľou a nasekanou mätou).

Falošná hovädzia polievka

vydlabaná dužina z cukety (z tekvice) s jadierkami
koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler)
kúsok kalerábu
stonka zeleru
zväzok petržlenovej a zelerovej vňate
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 vetvičky tymianu
2 bobkové listy
5 zrniečok čierneho korenia
2 zrniečka nového korenia
2 PL olivového oleja
soľ na dochutenie v závere

V hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom dužinu s jadierkami, ako aj očistenú a nahrubo nakrájanú zeleninu. Zalejeme studenou vodou a pomaly privedieme k varu. Prihodíme čierne aj nové korenie a bylinky. Plameň stiahneme na minimum a pomaly varíme asi hodinu. Hotovú polievku scedíme a podľa chuti dosolíme. Koreňovú zeleninu vrátime späť do polievky (ja mám rada aj uvarenú dužinu s jadierkami, takže do polievky vrátim aj kúsok z nej). Polievku podávame s niťovkami, krupicovými haluškami alebo napríklad s tortellinami.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené