Nie ste prihlásený login

Sladké Vianoce 2011

Doma v kuchyni

30. 12. 2011



 Tento príspevok mal už minimálne týždeň visieť na blogu, ale posledné dni pred Vianocami sa udialo toľko vecí, že som si nenašla čas a ani energiu prihodiť ešte niečo na stránku. Všetkým čitateľom sa preto ospravedlňujem za neaktuálnosť nasledujúcich riadkov. Dnes sme sa vrátili z našej cesty po Slovensku, najvyšší časť dobehnúť zameškané a oneskorené!
Predpokladám, že väčšina z vás ešte má doma zásoby z vianočného pečenia, a stále si pochutnáva na medovníčkoch, lineckom, rohlíčkoch, medvedích labkách, alebo inom, viac či menej tradičnom pečive.



Každý rok sa veľmi teším na vianočné pečenie a vždy mi dá riadne zabrať urobiť užší výber a nenapiecť toho priveľa. Posledné dva roky som toho napiekla viac ako dosť, našťastie, mala som to komu rozdať a doma som vždy nechala len trošku. Tento rok som sa však udržala na uzde. Nebolo to len z praktických dôvodov,  i keď tie by mali zavážiť ako prvé. Doma sme totiž boli iba na Štedrý deň. Celý Prvý sviatok vianočný sme strávili u svokrovcov (ktorí pečú viac ako dosť), a hneď ráno na Štefana sme cestovali na Východ k mojej rodine. Pečenie z toho vychádza viac ako zbytočné. Ďalšie dôvody – ako únava, nedostatok času, nečakané udalosti nebudem rozoberať. Dala som prednosť oddychu, vyloženým nohám, upratanej kuchyni. Naháňať sa pár dní pred Vianocami a vypekať po nociach ako som to mala vo zvyku,  som tentoraz odmietla.



Samozrejme, že som sa na pečenie úplne nevykašľala a viac ako týždeň pred sviatkami som čo-to napiekla. Okrem medovníčkov, o ktorých som už písala, som upiekla linecké pečivo podľa overeného receptu, krehké pečivo z mandľového cesta, kávové macarons, ktoré sa u nás zjavne stali tradíciou a dva druhy medvedích labiek.



Medvedie labky som nikdy nepiekla, ale vedela som, že mi budú chutiť, pretože si ich pamätám z detstva. Od svokričky som si požičala formičky a pustila som sa do toho. Zaujali ma však dva recepty, tak som nakoniec upiekla klasické orechové labky podľa receptu od Slávky, ktorý som si trošku upravila (ubrala som múky a pridala orechov) a kokosovo-medové labky podľa Apetitu.

Orechové medvedie labky

(zdroj inšpirácie: O jedle ochutenom láskou)

390 g hladkej múky, preosiatej
270 g masla
120 g práškového cukru
120 g orechov
2 vajíčka
1 vanilkový cukor
1 – 2 PL kakaa
1 PL škorice
1 ČL drvených klinčekov
štipka prášku do pečiva

+  práškový a vanilkový cukor na obaľovanie



Z uvedených surovín (okrem cukru určeného na obaľovanie) vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky. Na druhý deň vyhrejeme rúru na 200 °C. Kovové formičky veľmi zľahka vytrieme tukom a vtláčame do nich kúsky cesta. Pečieme v horúcej rúre 8 – 10 minút v závislosti od veľkosti formičky. Vyberieme, necháme trochu vychladnúť a vyklopíme. Obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Kokosovo-medové medvedie labky

(zdroj inšpirácie: Apetit)

180 g hladkej múky
80 g strúhaného kokosu
50 g práškového cukru
1 lyžica medu
120 g zmäknutého masla + na formičky
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžička rumu

+ práškový a vanilkový cukor na obaľovanie



Múku preosejeme, pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme vláčne cesto. Formičky zľahka vymastíme maslom. Z cesta odkrajujeme kúsky a vtláčame ich do pripravených formičiek. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C 8 – 10 minút. Necháme chvíľu chladnúť, potom vyklopíme a obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Tipy k obidvom receptom na medvedie labky:
1.    Formičky vymastíme iba zľahka, mne sa osvedčil tento postup. Do jednej formičky kvapnem trošku rastlinného oleja a potom pomocou papierovej utierky vyutieram, aby na formičke ostal len mastný film. Touto mastnou papierovou utierkou vymažem ďalšie formičky,  preto nie je potrebné pridávať ďalší tuk. Ten pridám až vtedy, keď treba vymeniť papierovú utierku za novú. Postup zopakujem podľa potreby. Keďže som nechcela riskovať to, že sa mi labky nebudú chcieť vyklopiť a budú sa lámať, rozhodla som sa pre vymastenie formičiek. Labky sa vraj dajú piecť aj bez vymastenia, lebo v ceste je dostatok tuku. Ale keďže som ich piekla prvýkrát a zjavne vo formičkách, ktoré si už čo-to odžili, pre istotu som ich vymastila. Labky išli von jedna radosť, až na pár kusov, ktorým sa von z formičky nechcelo.
2.    Na obaľovanie môžeme použiť zmes práškového a vanilkového cukru. Ja si však vyrábam vlastný vanilkový cukor. Do nádoby s práškovým cukrom stačí na pár týždňov vložiť vanilkový lusk – pokojne prázdny, už vyškrabaný. Aj takýto má v sebe dostatok vanilkovej arómy, ktorou práškový cukor krásne nasiakne.


Linecké pečivo som piekla podľa overeného receptu, ktorý nájdete TU.



A keďže som si v Mníchove kúpila rozkošné vykrajovačky v tvare snehových vločiek, hútala som, s akým receptom ich použijem. Vybrala som si recept na mandľové cesto (recept neuvádzam, lebo ma nepresvečil), ale bolo príliš krehké, na takéto jemné vykrajovačky takmer nepoužiteľné.





Bohužiaľ, nie všetko pekné je aj praktické. A aj keď sa mi nakoniec ako tak snehové vločky upiecť podarilo, viem, že tento recept už skúšať nebudem. Neoslovil ma totiž ani chuťovo. Suché neplnené linecké mi nejako nesedí.



No a na záver moje kávové macarons podľa tohto receptu. Vďaka bielkom, ktoré sa počas vianočného pečenia vždy nakopia sa asi stanú tradíciou. Tentoraz som celú dávku na mandľové škrupinky rozdelila na dve časti. Do jednej som primiešala instantnú kávu a do druhej kakao.



A čo dobré ste si napiekli vy? Už ste všetko pojedli, alebo vám ešte ostali nejaké zvyšky? Máte vo svojej rodine nejaký recept, ktorý sa dedí a bez ktorého si neviete predstaviť sladké Vianoce?


Komentáre k článku


Meno: Adel Dátum: 30. 12. 2011 18:15:44
macarons sa ti krasne podarili :)


Meno: Adusha Dátum: 30. 12. 2011 23:20:39
Adi, ani nie. Kavove ano, ale kakaove zblbli, na prvom plechu vsetky popraskali tak ako minule a z druheho plechu vysla asi polovica...nerozumiem tomu. Par peknych sa vsak podarilo vybrať ;)


Meno: Adriana Dátum: 01. 01. 2012 12:01:59
Adka, nic si z toho nerob, ze si nestihala pred Vianocami. Ja tiez som nestihala. Kolaciky mas krasne. Tie macarons uz musim skusit aj ja. Stastny novy rok!


Meno: Adusha Dátum: 02. 01. 2012 00:15:09
Adrianka, však ja si z toho nič nerobím ;) A ďakujem veľmi pekne a tiež ti prajem všetko dobré do nového roku ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené