Nie ste prihlásený login

Moje medovníčkovanie

Doma v kuchyni

22. 12. 2011



Myslím, že som už spomínala, že svoj vzťah k medovníčkom si budujem iba pár rokov. U nás doma sa medovníčky nikdy nepiekli a tam, kde som ich mala možnosť ochutnať, ma nikdy nenadchli. Zvyčajne boli tvrdé a nevzhľadne počarbané bielou cukrovou polevou. Jasné, nie každý ma výtvarný talent, ale častokrát čistý, nepomaľovaný medovník vyzerá lepšie. Mne to s cukrovou polevou tiež nejde najlepšie, preto som po minulé roky medovníčky zásadne zdobila tmavou a svetlou čokoládovou polevou. Prvýkrát som medovníčky piekla v roku 2008. Šlo o plnené medovníčky a boli také vynikajúce, že sa stali našim tradičným vianočným pečivom.


Moje úplne prvé medovníčky (Vianoce 2008)

Recept na tieto výborné, mäkkučké a voňavé medovníčky nájdete TU. Páči sa mi na nich, že chutia skutočne po mede. Kým niektoré recepty používajú len pár lyžíc tejto sladkej dobroty, do týchto ide na 1 kg múky až 400 g medu. Po naplnení tieto medovníčky ihneď zmäknú, ale nevedela som, akoby sa správali bez plnky. Tento rok som totiž mala v pláne bezplnkový variant. S pečením som dlho otáľala, lebo som vedela, že v Mníchove neodolám úžasným vykrajovačkám a domov si zopár nových prinesiem. Tak sa aj stalo.

Kúpila som si tri vločkovo-hviezdičkové vykrajovačky:



Formičku anjelika, koníka, panáčika, medvedíka a lietadielka, aby som potešila aj detského konzumenta. Seba som zasa potešila vykrajovačkou v tvare korunky a lyžičky, ktorú sa chystám použiť pri servírovaní perníkovej zmrzliny z magazínu Foodissimo extra:



Celú dávku som sa rozhodla rozdeliť na dve časti. Nemala som totiž doma 400 g medu. No, po pravde, medu som mala doma zo štyri druhy, ale dať do cesta levanduľový, či pomarančovníkový mi bolo trošku ľúto. Preto som sa rozhodla, že z 1/2 kg múky vymiesim cesto podľa pôvodného receptu a v druhom ceste nahradím chýbajúci med melasou. Medu som trošku mala, takže som nakoniec použila asi 70 g medu a 130 g tmavej melasy. Bála som sa toho, ako sa bude cesto spracovávať a aj výsledku, či neostanú medovníčky tvrdé ako kameň, ale sú vynikajúce. Upečené medovníčky som uskladnila v plechovej dóze na balkóne.


Lietajúce objekty

Po upečení boli síce mäkké, ale o pár dní stvrdli, tak som k nim dala rozrezanú polovicu jablka. Nepomohlo, vždy keď som si nejaký vzala, bola som smutná z toho, že stvrdli. Lenže mne hlúpej nedošlo, že to sú tuhé iba z chladu na balkóne. Keď som si zopár naložila na tanierik a chvíľu postáli pri izbovej teplote, v momente krásne zmäkli a zvláčneli. Spadol mi kameň zo srdca! Teším sa tomu, lebo vám môžem posunúť recept a aj jeho melasový variant, s ktorými sú medovníčky krásne, chutné, voňavé a mäkkučké.


Mäkkučké medovníky


1/2 kg hladkej múky
200 g medu
200 g práškového cukru
2 vajcia
1 ČL sódy bikarbóny
2-3 lyžice perníkového korenia
vajíčko na potretie

Na zdobenie: orechy (mandle, vlašské, lieskovce, pekany...), brusnice alebo cukrová poleva

Poznámka: rozdiel od pôvodného receptu je v množstve perníkového korenia



Múku preosejeme spolu so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Pridáme med, práškový cukor a vajíčka a vypracujeme hutné cesto. Zabalíme do fólie a necháme aspoň 48 hodín odpočívať v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme a pomocou formičiek z neho vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 10 minút (závisí od konkrétnej rúry). Hneď po vybraní z rúry potrieme vajíčkom, vďaka čomu sa budú nádherne lesknúť.



Ak chceme medovníčky zdobiť orechami a sušeným ovocím, urobíme tak pred pečením. Aby orechy a ovocie držalo na medovníčku, potrieme ho vajíčkom a ľubovoľne ozdobíme. Po upečení potrieme vajíčkom ešte raz.

Medovníčky s melasou


1/2 kg hladkej múky
70 g medu
130 g melasy
200 g práškového cukru
2 vajcia
1 ČL sódy bikarbóny
2-3 lyžice perníkového korenia
vajíčko na potretie



Múku preosejeme spolu so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Pridáme med, melasu, práškový cukor a vajíčka a vypracujeme hutné cesto. Zabalíme do fólie a necháme aspoň 48 hodín odpočívať v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme a pomocou formičiek z neho vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Hneď po vybraní z rúry potrieme vajíčkom, vďaka čomu sa budú nádherne lesknúť.






Komentáre k článku


Meno: Quirchmayr Gertruda Dátum: 11. 12. 2013 14:53:08
medovnicky lakavo vyzeraju, cesto som prave vlozila do chladnicky :)


Meno: Adusha Dátum: 11. 12. 2013 22:26:39
ja sa ho chystám o chvíľu vybrať, teda aspoň z polky by som chcela napiecť teraz v noci ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign