Nie ste prihlásený login

Vianočné pečivo, ktoré sa nevošlo do magazínu Foodissimo extra

Doma v kuchyni

13. 12. 2011



 Vianočným vypekaním som začala žiť už v priebehu novembra. Niežeby som tak skoro začínala s prípravami na Vianoce. Dôvodom bol Tomáš a jeho vianočné vydanie magazínu. Ako som už spomínala, niektoré recepty sa do vydania nevošli. Rozpiekla som sa trošku viac ako bolo nutné. Nevadí, veď podeliť s receptami sa môžem aj tu, na svojej domácej stránke.



Prvý recept odporúčam tým, ktorí majú radi intenzívne po masle voňajúce a chutiace sušienky. Práve takto, s jemným tónom zeleného čaju, chutia tieto vianočné zelené stromčeky.
Biscotti sú určené všetkým chrumkáčom, ktorí majú radi tvrdšie pečivo. Biscotti sa dajú chrúmať len tak, ale výborné je namáčať si ich do kávy, čaju alebo do dezertného vína.
Posledný recept ma zaujal svojim netradičným zložením. Ak vás omrzelo klasické linecké pečivo, vyskúšajte tieto srdcia z arašidového masla, plnené karamelovým krémom.

Vianočné sušienky so zeleným čajom matcha


2 ¼ pohára polohrubej múky
¼ lyžičky soli
1 pohár masla (250 g)
1 PL práškového čaju matcha
½ pohára krupicového cukru
dekoračný trblietavý cukor na dokončenie (nemusí byť)



Múku premiešame so soľou a preosejeme. Maslo utrieme do peny, pridáme prášok čaju matcha a šľaháme, kým nevznikne jednoliata zelená hmota. Pridáme cukor a šľaháme dopenista. Potom po častiach zapracujeme múku. Na záver cesto spracujeme rukami, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme medzi dvoma fóliami na hrúbku 5 mm a vykrajujeme z neho formičkou stromčeky. Opatrne ukladáme na plech. Posypeme trblietavým alebo obyčajným krupicovým cukrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 12 minút. Z rúry ich vytiahneme skôr, ako začnú hnednúť. Stratili by svoju peknú zelenú farbu. Upečené stromčeky ešte raz pocukrujeme a necháme vychladnúť. Skladujeme pri izbovej teplote.

Biscotti s figami, pistáciami a bielou čokoládou


220 g krupicového cukru
2 veľké vajíčka
125 g hladkej múky, preosiatej
125 g polohrubej múky, preosiatej
1 lyžička prášku do pečiva
60 g sušených fíg, nakrájaných nadrobno
60 g nesolených pistácií
50 g bielej čokolády, nasekanej na drobné kocky
1 ČL ružovej vody



Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cukor a vajíčka dáme do misy a vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme múku a ružovú vodu a varechou zapracujeme figy, pistácie a čokoládu. Cesto vyberieme z misy na pomúčenú pracovnú plochu a zmiesime. Rozdelíme na dve časti a z každej vypracujeme valček dlhý asi 20 cm. Prenesieme ich na plech a sploštíme. Pečieme 30 minút, potom vyberieme a necháme 10 minút chladnúť. Teplotu v rúre medzitým znížime na 150 °C. Bochníky pokrájame zúbkovaným nožom šikmo na 1 cm široké plátky. Poukladáme ich na plech a vložíme do rúry na 15 minút. Potom ich pootáčame na druhú stranu a pečieme ďalších 15 minút. Hotové bicotti sú suché a chrumkavé. Necháme vychladnúť a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe, kde vydržia až mesiac.  Podávame k čaju, ku káve, alebo s pohárikom dezertného vína, do ktorého ich môžeme smelo namáčať. 

Arašidové srdcia s krémom dulce de leche


Na približne 20 kusov:

125 g zmäknutého masla + 2 lyžice
110 g krupicového cukru
1 PL zlatého sirupu alebo melasy
95 g chrumkavého arašidového masla (s kúskami arašidov)
225 g hladkej múky, preosiatej
100 g dulce do leche (Salko karamel)
práškový cukor



Maslo, cukor, zlatý sirup (alebo melasu) a arašidové maslo dáme do misy a ručným šľahačom utrieme do hladkej homogénnej hmoty. Potom postupne pridávame múku a pokračujeme v trení, kým z hmoty nevznikne niečo ako posýpka. Šľahač odložíme a cesto spracujeme rukami. Zabalíme do fólie a odložíme približne na 30 minút do chladničky, aby spevnelo a dalo sa s ním pracovať.
Rúru predhrejeme na 180 °C, plechy vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme medzi dvoma fóliami na hrúbku 5 mm a vykrajujeme z neho srdcia veľké 7,5 cm. Z polovice vykrojených sŕdc vykrojíme menšou formičkou stred. Celé srdcia pečieme 10 minút, vykrojeným stačí 8 minút. Necháme vychladnúť.
Vychladnuté srdcia rozdelíme na plné a vykrajované. Tie druhé poprášime práškovým cukrom. (Pocukrovať môžeme srdcia až úplne na záver, ale ak to urobíme pred plnením, stred srdiečka ostane tmavý a ukáže, čím sú srdcia plnené.) 100 g dulce de leche a 2 lyžice masla dáme do misy, vyšľaháme metličkou a týmto krémom zlepujeme srdcia. Uložíme do vzduchotesnej škatule a odložíme do chladničky.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené