Nie ste prihlásený login

Focaccia nasladko

Doma v kuchyni

27. 11. 2011




 Často sa mi stáva, že vyskúšam a nafotím viac zaujímavých vecí ako stihnem uverejniť. Ak ostanú v mojom archíve príliš dlho, prestanú sa mi páčiť fotografie, recept sa stane neaktuálny vzhľadom na ročné obdobie alebo si ho jednoducho nepamätám. To sa týka tých receptov, ktoré vznikli bez podkladov, na základe mojej improvizácie. Ak si recept nezapíšem, časom naň zabudnem.
Nasledujúci recept som skúšala už dávnejšie, ale fotografie nájdené v archíve mi pripomenuli, aká úžasná a chutná verzia focaccie to bola. Ak máte doma višňový kompót a neviete čo s ním, vyskúšajte. A ak si na tento recept spomeniete začiatkom leta, použite čerstvé ovocie. Či siahnete po čerešniach alebo višniach je už iba na vás.

Focaccia s višňami a rozmarínom

(zdroj inšpirácie: Al Dente Gourmet)

530 g  zmesi polohrubej a hladkej múky (pomer 1 : 1)
1 ½ ČL sušených kvasníc alebo 20 g čerstvých
1 ČL soli
350 ml teplej vody
80 ml olivového oleja + trochu na pokvapkanie
400 g čerstvých višní alebo jeden scedený višňový kompót s vykôstkovaným ovocím
2 ½ ČL nasekaného čerstvého rozmarínu
55 g krupicového cukru
práškový cukor



Z kvasníc a trocha vody pripravíme kvások. Keď vzíde, spracujeme ho spolu s preosiatou múkou, soľou, olejom a zvyškom vody na mäkké vláčne cesto (ak máte robot alebo vlastníte domáce pekáreň, môžete túto prácu ponechať im). Cesto prikryjeme fóliou a odložíme na teplé miesto, kde ho necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.





Hotové cesto premiesime a rozvaľkáme na tenkú placku. Z cesta môžeme urobiť jednu veľkú focacciu, alebo dve menšie. Prenesieme na plech. Potom prstami zatlačíme do cesta višne, prikryjeme fóliou zľahka potretou olejom a necháme 15 minút kysnúť. Medzitým predhrejeme rúru na 220 °C. Cesto pokvapkáme olejom, posypeme nasekaným rozmarínom a krupicovým cukrom. Pečieme 15 minút dozlatista. Necháme vychladnúť na mriežke, pred podávaním zľahka pocukrujeme práškovým cukrom.



Komentáre k článku


Meno: Dulce de Leche Dátum: 27. 11. 2011 09:33:50
Visne a rozmarín su veru dobrí kamarati :)..ja som to raz skusala na slano,a velmo sme si pochutili..nepochybujem,ze aj tato tvoja chutna focaccia na sladko je prudko jedla:)


Meno: Adusha Dátum: 28. 11. 2011 00:15:37
MAtka, ja si spominam na tvoje minifocaccie s visnami a rozmarinom. To tie boli naslano? Krasne boli, pamätám si ;)


Meno: Adriana Dátum: 30. 11. 2011 19:23:21
Adka to cesticko vyzera tak krasne, nadychane. Hmm, len zakusnut.


Meno: Adusha Dátum: 30. 11. 2011 21:49:45
Adrianka, presne také je ;) Som s ním bola veľmi spokojná.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign