Nie ste prihlásený login

Tekvicové hody

Sezónne suroviny

31. 10. 2011


Jesenná tekvica s oranžovou dužinou patrí k surovinám, z ktorých varím v tomto období najradšej. Tekvica je veľmi všestranná, dá sa spracovať do polievky, prílohy i do samostatného hlavného jedla. Za tie tri roky, odkedy som objavila túto optimistickú zeleninu som vyskúšala viacero receptov. Pred začiatkom aktuálnej sezóny som mala dva nesplnené tekvicové záväzky – gnocchi so šalviovým maslom a dezert. Áno, chcela som vyskúšať pripraviť z tekvice niečo sladké.

Jeden pokus mám už sa sebou, pred dvoma rokmi som upiekla tekvicový koláč v americkom štýle – okrúhla forma, krehké cesto, tekvicová plnka, orechová krusta, šľahačka k podávaniu. Koláč bol však nesmierne ťažký, dalo sa z neho zjesť len pár súst. Bohužiaľ, neoslovil ma. Ale aj napriek tomu so túžila niečo z tekvice upiecť. Nakoniec som objavila recept na tekvicovú roládu a hneď bolo jasné, že recept mám vybraný. S výsledkom som bola viac ako spokojná. Jemné cesto s nevtieravou chuťou tekvice a orechov a ľahký krém z mascarpone a krémového syra. Vynikajúce.

Tekvicová polievka s čili a kokosovým mliekom

2 PL masla
1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
1 čili paprička, nasekaná nadrobno (bez semiačok)
600 g tekvicovej dužiny, nakrájanej na kocky
1 konzerva kokosového mlieka
750 ml zeleninového (kuracieho) vývaru
soľ a čierne korenie na dochutenie

Na ozdobenie:
½ pohára lúpaných pistácií, nesolených
1 PL masla
1 PL cukru
½ ČL mletého čili
½ ČL soli

V hrnci zohrejeme maslo, pridáme cibuľu s čili a za stáleho miešania opražíme dozlatista. Potom prisypeme tekvicu, tiež chvíľu opekáme a zalejeme kokosovým mliekom a vývarom. Uvaríme domäkka. Polievku rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame s čili pistáciami.

Príprava pistácií:
V hrnci roztopíme maslo, pridáme pistácie a dôkladne premiešame. Pridáme soľ, cukor a čili a opäť dôkladne premiešame. Pistácie vysypeme na plech s papierom na pečenie, oddelíme od seba a necháme vychladnúť.

Tekvicové gnocchi so šalviovým maslom

(zdroj inšpirácie: www.closetcooking.com)

2 poháre tekvicového pyré
1 žĺtok
cca 2 poháre hladkej múky
½ ČL soli
1 štipka muškátového orieška
¼ pohára masla
hrsť čerstvých šalviovým lístkov
parmezán nastrúhaný na tenké hoblinky

Príprava tekvicového pyré: Tekvicu upečieme domäkka, vydlabeme z nej dužinu, ktorú roztlačíme lisom na zemiaky. Takto pripravené pyré dáme do panvice a na strednom plameni za stáleho miešania ohrievame, aby sa zbavilo zvyšnej vody (ak tento krok vynecháme, bude pyré príliš vlhké a cesto sa bude pri príprave veľmi lepiť. Kvôli tomu budeme potrebovať veľa múky, ktorá môže ovplyvniť výslednú chuť – budú príliš múčne). Necháme vychladnúť.

Tekvicové pyré zmiešame so žĺtkom, osolíme a ochutíme muškátovým orieškom. Postupne pridávame múku s spracujeme na mäkké, nelepivé cesto. Cesto rozdelíme na 6 – 8 častí, ktoré postupne rukami vyšúľame na valčeky s hrúbkou 2 cm. Cesto si podľa potreby podsypávame múkou, aby sa nelepilo. Valčeky pokrájame na cca 2 cm kúsky, ktoré môžeme v strede zľahka stlačiť. Hotové gnocchi varíme v osolenej vriacej vode asi 3 minúty, kým nevyplávajú na hladinu.

Kým sa varia gnocchi, roztopíme v hrnci maslo a na slabom plameni varíme, kým nezačne hnednúť. Pridáme šalviové listy a pražíme, kým nie sú chrumkavé. V mise zmiešame uvarené gnocchi so šalviovým maslom, aby sa ním dôkladne obalili, rozdelíme na taniere, posypeme parmezánom a podávame.

Tekvica hokkaido pečená v tymianovej smotane

1 tekvica hokkaido (cca 1 kg)
500 g drobných zemiakov, ošúpaných
zväzok čerstvého tymianu
50 g parmezánu
400 ml smotany na šľahanie
soľ a čierne korenie
4 PL olivového oleja
12 cherry paradajok

Tekvicu umyjeme, rozkrojíme a semená vydlabeme. Dužinu nakrájame spolu so šupkou na plátky. Rúru predhrejeme na 220 °C. Tymian umyjeme a otrháme z neho lístočky. Parmezán nastrúhame najemno. Polovicu parmezánu zmiešame so smotanou, pridáme soľ, korenie a tymian. Tekvicu a drobné zemiaky dáme na plech, pridáme olej a dôkladne premiešame, aby sa ním zelenina obalila. Zalejeme tymianovou smotanou a posypeme zvyšným parmezánom. Pečieme v horúcej rúre 20 – 25 minút. Potom pridáme umyté a osušené paradajky a pečieme ďalších 20 minút. Servírujeme z plechu.

Tekvica chutí samostatne, s kuskusom alebo polentou, ale môže sa podávať aj ako príloha, napríklad k pečenému kurčaťu.

Tekvica pečená s mandľovo-pistáciovým pestom

1 hokkaido tekvica
poriadna hrsť bazalky + na ozdobu
poriadna hrsť petržlenovej vňate
stredná cibuľa
100 ml olivového oleja
30 g olúpaných mandlí
30 g pistácií
1 PL strúhaného parmezánu
soľ
čierne korenie
1 PL balsamico octu

Tekvicu umyjeme, rozpolíme, vyberieme semiačka a nakrájame na mesiačiky. Poukladáme na vymastený plech a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 15 minút. Medzitým umyjeme bylinky, osušíme, lístky odtrháme od stopiek a nahrubo nasekáme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame. Bylinky, cibuľu, mandle, pistácie a olej rozmixujeme v mixéri. Osolíme, okoreníme a primiešame nastrúhaný parmezán. Tekvicu vyberieme s rúry, potrieme pripraveným pestom a pečieme ďalších cca 15 minút domäkka. Ozdobíme bazalkou a podávame buď ako samostatné vegetariánske jedlo alebo ako prílohu.

Tekvicová roláda s orechmi a krémom z mascarpone

(zdroj inšpirácie: Sweet Peas Kitchen)

Na roládu:
¼ pohára práškového cukru na posypanie utierky
¾ pohára polohrubej múky
½ ČL kypriaceho prášku
½ ČL sódy bikarbóny
½ ČL škorice
½ ČL mletých klinčekov
¼ ČL soli
3 veľké vajíčka
1 pohár krupicového cukru
2/3 pohára tekvicového pyré
1 pohár vlašských orechov, nasekaných

Na plnku:
200 g mascarpone
125 g krémového syra
1 pohár práškového cukru, preosiateho
6 PL mäkkého masla
1 ČL vanilkového extraktu
1 PL pomarančovej šťavy
1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry
práškový cukor na pocukrovanie

Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý potrieme maslom a poprášime múkou. Čistú utierku namočíme do studenej vody, dôkladne vyžmýkame a rozprestrieme na pracovnú dosku. Na utierku rozložíme list papiera na pečenie a posypeme práškovým cukrom.
V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, sódou bikarbónou, škoricou, klinčekmi a soľou. Preosejeme. Do druhej misy dáme vajíčka a krupicový cukor a vyšľaháme do peny. Pridáme tekvicové pyré a zašľaháme. Na záver primiešame preosiatu múku. Rozotrieme na pripravený plech a posypeme orechmi.
Pečieme vo vyhriatej rúre 13 – 15 minút, kým nie je cesto na dotyk ako špongia (po jemnom zatlačení sa cesto vráti do pôvodného stavu). Upečené cesto preklopíme na pripravenú utierku a spolu s obidvoma papiermi aj utierkou zrolujeme z užšej strany. Necháme vychladnúť.

Pripravíme si plnku. Do misy dáme mascarpone, krémový syr, preosiaty cukor, maslo, vanilkový extrakt, pomarančovú šťavu a kôru. Vyšľaháme do hladkého nadýchaného krému.
Roládu opatrne roztočíme a stiahneme z nej papier. Natrieme krémom a opäť opatrne zrolujeme. Preložíme na servírovací tanier a pocukrujeme.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené