Nie ste prihlásený login

Tekvicové variácie

Sezónne suroviny

24. 10. 2009


Tekvica patrí k všestrannejším druhom zeleniny. Dajú sa z nej pripraviť slané aj sladké jedlá, a predovšetkým jedlá rýchle a nenáročné na prípravu. S jesennou oranžovou tekvicou som sa prvýkrát stretla v Bratislave, na internáte. Dovtedy, u nás doma na Východe som mala česť iba s letnou tekvicou, či s cuketami. Moja spolubývajúca nakrájala oranžovú tekvicu na hrubšie pásiky, posypala soľou, čiernym korením a mletou paprikou a dala piecť do rúry. Toto jednoduché jedlo bolo mojou prvou skúsenosťou s tekvicou. Prešlo 10 rokov a oranžovú tekvicu som začala nanovo objavovať vďaka môjmu synovi, ktorému som z nej varila prvé príkrmy. No a prvým jedlom, ktoré som začala s pravidelnosťou variť celej rodine sa stala krémová tekvicová polievka. Postupne som objavovala ďalšie recepty – všetky veľmi jednoduché na prípravu – a tekvica sa tak natrvalo stala súčasťou jedálnička mojej rodiny. Ponúkam vám niektoré z mojich najobľúbenejších receptov.

Krémová tekvicová polievka

1,2 kg oranžovej tekvice (napr. butternut)
1 cibuľa
2 lyžice masla
zeleninový vývar
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
citrónová šťava
tekvicové semiačka a tekvicový olej na ozdobu

Tekvicu olúpeme, rozkrojíme, vydlabeme semiačka a pokrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nasekáme. Vo veľkom hrnci zohrejeme maslo a podusíme na ňom cibuľu. Pridáme pokrájanú tekvicu, zalejeme vývarom a prikryté varíme, kým tekvica nezmäkne. Potom polievku rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Na tanieri ozdobíme tekvicovými semiačkami a tekvicovým olejom.

Túto polievku varím pomerne často. Je nádherne optimisticky oranžová a zamatovo krémová. A to bez použitia smotany, či nebodaj zápražky!
Rovnako zdravá a chutná je aj tekvicová polievka s červenou šošovicou. Môžeme ju pripraviť zo surovej tekvice, ale ak použijeme vopred na olivovom oleji alebo masle v rúre upečenú tekvicu, jej chuť sa ešte vylepší.

Tekvicová polievka s červenou šošovicou

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

100 g masla
tekvicová dužina
hrsť červenej šošovice
soľ a troška karí korenia
hrsť orechov a orechový olej

Maslo rozpustíme v hrnci, posypeme karí korením a ľahko zasmažíme. Pridáme pokrájanú tekvicovú dužinu, krátko opražíme a zalejeme vodou. Potom pridáme šošovicu a varíme približne 20 minút, kým nebude šošovica aj tekvica mäkká. Hotovú polievku rozmixujeme a dochutíme soľou. Podávame pokvapkané orechovým olejom a posypané orechmi.

Nasledujúci recept je zaujímavou kombináciou zdravej zeleniny a nezdravých oškvarok. V pochmúrnej jeseni si však treba spraviť náladu a tento recept vám ju určite urobí, výsledok totiž stojí za hriech!

Tekvica pečená s masťou a oškvarkami

(zdroj inšpirácie: F.O.O.D)

Na dve porcie potrebujeme:
1 malú tekvicu na pečenie
masť
oškvarky
soľ
čierne korenie

Rúru predhrejeme na 180 °C. Tekvicu umyjeme, rozpolíme, položíme do zapekacej misy alebo na pekáč. Potrieme ich masťou a posypeme oškvarkami. Posolíme a okoreníme. Pečieme v rúre dozlatista a domäkka. Podávame s čerstvým pečivom, napríklad s celozrnými žemľami s tekvicovými semienkami.

Orechy a syr sa k sebe neskutočne hodia a vzájomne dopĺňajú. Keď k nim pridáme tekvicu, vznikne jedlo, ktoré môžeme servírovať buď samostatne alebo ako prílohu k mäsu.

Tekvica s vlašskými orechmi a nivou

(zdroj inšpirácie: Nigella Lawson: Nigella Express, Ikar)

oranžová tekvica
olivový olej
čerstvý tymian, prípadne sušený
vlašské orechy
syr s modrou plesňou (niva, rokfort...)
soľ a čierne korenie

Rúru predhrejeme na 220 °C. Tekvicu prekrojíme, vydlabeme semiačka a pokrájame na cca 2,5 cm kocky. Tekvicu dáme do pekáča spolu s olejom. Posypeme čerstvými lístkami tymianu, alebo sušeným. Pečieme v rúre cca 40-45 minút domäkka. Po vybratí z rúry preložíme do misy, posypeme orechmi a rozdrobeným syrom a premiešame. Ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

No a na záver pridávam jeden recept, vhodný aj pre najmenšie deťúrence.

Tarhoňa s tekvicou

tarhoňa
200 g kuracieho mäsa
2 zelené cibuľky
kúsok tekvice
flažolety v konzerve alebo šošovica
čerstvý baby šalát alebo šalát valeriána poľná (polníček)
olej
soľ, štipka korenia
voda alebo vývar

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu a uvaríme v ňom tarhoňu. Hotovú cestovinu zlejeme a prepláchneme studenou vodou aby sa nezlepila. Necháme odkvapkať. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na drobné kocky. Cibuľku umyjeme a aj s vňaťou nakrájame na kolieska. Tekvicu tiež nakrájame na kocky. V hrnci zohrejeme olej a krátko na ňom opražíme cibuľku. Pridáme mäso a za stáleho miešanie opražíme zo všetkých strán do svetlohneda. Podlejeme vodou alebo vývarom a dusíme do polomäkka. Potom k mäsu vsypeme kocky tekvice a spolu dodusíme. Ochutíme soľou a korením. Tesne pred dovarením pridáme k mäsu a tekvici scedené a prepláchnuté flažolety a uvarenú tarhoňu. Dôkladne premiešame a necháme chvíľu prehriať na ohni. Hrniec odstavíme. Na záver primiešame k tarhoni za hrsť čerstvého nasekaného baby šalátu alebo valeriány poľnej.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené