Nie ste prihlásený login

Mafin sladký, mafin slaný, každý si vyberie

Doma v kuchyni

28. 11. 2009


Jednou z najjednoduchších a zároveň najchutnejších záležitosti z kuchyne, konkrétne z rúry sú mafiny. Cesto na mafiny sa dá rôzne variovať a zároveň upiecť v hocičom, nemusíme mať doma ani špeciálny plech s jamkami. Ak nemáme spomínaný plech, postačia hrubšie papierové košíčky (2 až 3 klasické papierové košíčky vložené do seba), hliníkové obaly od paštét, či prázdne konzervy v primeranej veľkosti.
Hlavnou a asi najdôležitejšou prísadou, ktorá robí mafiny mafinami je kyslomliečny produkt, prípadne mlieko. Správne upečené mafiny sú šťavnaté koláčiky, ktoré ponúkajú široké pole možností pre obmieňanie. Ak natrafíte na recept, s ktorým ste nadmieru spokojní, zabudnite na všetky ostatné, používajte už len ten. Stačí obmieňať prísady zodpovedné za príchuť.

Mafiny s trojakou čokoládou

(zdroj inšpirácie: Apetit)

250 g hladkej preosiatej múky
25 g kakaa
2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
85 g horkej čokolády na varenie
85 g bielej čokolády
100 g mliečnej čokolády (všetky tri posekané na drobné kocky)
2 vajcia - prešľahané
285 ml kyslej smotany
85 g prírodného hnedého cukru
85 g masla - rozpusteného

Rúru predhrejeme na 200 °C. Múku zmiešame s práškom do pečiva, sódou, kakaom a čokoládou. V inej miske premiešame vajíčka so smotanou, cukrom a maslom.
Zmesi zlejeme dokopy a zľahka premiešame. Navrstvíme do plechu na mafiny, lepšie je použiť aj papierové košíčky. Pečieme cca 20 minút. Po upečení necháme ešte cca 15 minút vo forme. Potom vyklopíme. Najlepšie podávať ešte teplé, vtedy je čokoláda vo vnútri krásne tekutá.

Mafiny s čokoládou a malinami

(zdroj inšpirácie: Apetit 5/2009)

250 g hladkej špaldovej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
30 g kakaa
½ lyžičky sódy bikarbóny
100 g bielej čokolády
130 g mliečnej čokolády
3 vajíčka
200 ml kyslej smotany
85 g prírodného hnedého cukru
85 g masla, rozpusteného a ochladeného
350 g mrazených alebo 300 g čerstvých malín

Rúru prehrejeme na 200 °C. V mise zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, kakao, sódu bikarbónu a čokoládu nasekanú na drobné kocky. V druhej miske prešľaháme vajíčka a zmiešame so smotanou, cukrom a rozpusteným maslom. Suchú zmes zamiešame zľahka do mokrej. Na záver zľahka primiešame maliny, jemne popučené vidličkou. Cestom naplníme formičky a pečieme 20 minút. Upečené mafiny necháme ešte 15 minúť stáť vo formičkách, potom vyklopíme.

Nasledujúci recept predstavuje moje najobľúbenejšie mafiny. Kombinácia hrušky a čerstvého zázvoru je neprekonateľná. Milujem ich! Tento recept pochádza od Nigelly, ja som ho len trošku vylepšila a to tým, že som sušený zázvor nahradila čerstvým. Milujem čerstvý zázvor, do týchto mafinov použijem vždy cca 3 až 5 cm veľký kúsok, jemne nastrúhaný. Mafiny sú neskutočne šťavnaté a vďaka hruške a zázvoru svieže a ľahké.

Hruškovo-zázvorové mafiny

(zdroj inšpirácie: Nigella Lawson: Nigella Express, Ikar)

250 g hladkej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
150 g kryštálového cukru
75 g hnedého cukru, plus ½ lyžičky na posypanie každého mafinu
3 cm veľký kúsok zázvoru - olúpaný, postrúhaný
1 kyslá smotana (200 ml)
125 ml rastlinného oleja
1 lyžica medu,
2 vajcia veľkosti L
1 veľká hruška pokrájaná na 5 mm kocky

Rúru predhrejeme na 200 °C, do formy na 12 mafinov vložíme papierové košíčky.
V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, kryštálový aj hnedý cukor.
V druhej miske zmiešame vajíčka, smotanu, olej, med a nalejeme do misky so suchými surovinami. Nakoniec primiešame zázvor a pokrájanú hrušku. Cesto rovnomerne rozdelíme do formy. Každý mafin posypeme 1/2 lyžičky hnedým cukrom a pečieme cca 20-25 minút.

Jahodové mafiny

Rovnaký recept, akurát miesto smotany použijeme 2 jahodové jogurty a miesto hrušky a zázvoru pokrájané jahody.

Kde je napísané, že mafiny môžu byť iba sladké? Jasné, že nemusia. Kto nemá rád sladké, nech vyskúša slané mafiny. Najlepšie sú ešte trošku teplé. Hodia sa na raňajky miesto pečiva, na párty, či ako príloha k mäsu miesto klasických knedlí.

Mafiny s pečeným cesnakom

(zdroj inšpirácie: Apetit 5/2009)

1 stredná hlavička cesnaku
60 ml olivového oleja + 1 lyžica navyše
2 veľké vajíčka
180 ml mlieka
150 g cottage syra
185 hladkej múky
65 g celozrnnej múky
30 g strúhaného parmezánu
1 lyžica prášku do pečiva
1 lyžička soli

Rúru zohrejeme na 200 °C. Z cesnaku odkrojíme vŕšok, aby „vykukli“ jednotlivé strúčiky. Položíme na kúsok alobalu, zalejeme jednou lyžicou oleja a zabalíme. Pečieme 35-40 minút. Zabalené necháme vychladnúť. Potom mäkké strúčiky vytlačíme do misky a rozpučíme vidličkou. Pridáme vajíčka, mlieko, cottage a 60 ml oleja. Prešľaháme a necháme 10 minút odstáť. V inej miske vidličkou zmiešame obidva druhy múky, parmezán, prášok do pečiva a soľ. Zmes vsypeme do mokrých prísad a varechou dôkladne premiešame.
Naplníme formičky a pečieme 20 minút pri 200 °C, aby povrch zhnedol a špajľa vpichnutá do stredu vychádzala iba s pár omrvinkami cesta.

Mafiny s údeným mäsom

(zdroj inšpirácie: Apetit 5/2009)

250 g múky
1 lyžica prášku do pečiva
½ lyžičky soli
1 vajce
1 – 3 lyžice olivového oleja
250 ml mlieka
200 g údeného mäsa
2 – 3 hrste nasekanej petržlenovej vňate, mladého špenátu alebo žihľavy
mleté čierne korenie

Údené mäso pokrájame na drobné kocky a opečieme na panvici. Rúru predhrejeme na 180 °C. Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva a soľou. V inej miske vyšľaháme vajíčko a premiešame s olejom a mliekom. Primiešame múku a údené mäso. Podľa chuti okoreníme. Môžeme pridať aj posekanú petržlenovú vňať, či mladý špenát. Formičky vymastíme maslom. Pečieme 25 minút.

Pivné mafiny so syrom

(zdroj inšpirácie: Apetit 5/2009)

280 g hladkej múky
1 lyžica cukru
1 lyžica prášku do pečiva
½ lyžičky soli
½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
1 vajíčko
60 g masla
2 lyžice dijonskej horčice
320 ml piva (najlepšie tmavého)
150 g strúhaného syra (čedar, blaťácke zlato)

Rúru predhrejeme na 200 °C. Premiešame múku s cukrom, práškom do pečiva, soľou a korením. V druhej miske prešľaháme vajíčko a premiešame s rozpusteným a vychladnutým maslom a s dijonskou horčicou. Jemne zašľaháme 320 ml piva. Keď padne pena, primiešame strúhaný syr. Na koniec primiešame suchú zmes.
Formičky na muffiny vymastíme maslom a naplníme cestom. Pečieme cca 20 minút.

Tieto muffiny môžeme podávať napríklad miesto knedle s pečeným bravčovým a kapustou.

Komentáre k článku


Meno: nora.tornosova Dátum: 07. 04. 2013 10:37:02
ahoj Adi, včera som spravila tie trojčokládové mafiny a sú perfektnééééé....na šup som hodila dve do seba : ))) len na druhý deň boli trochu hutné, ale skúsim ich zohriať, možno sa poddajú. O týždeň robím ďalší recept


Meno: Adusha Dátum: 08. 04. 2013 09:19:46
Ahoj Nori, tieto mafiny sú super, ale naj sú v deň upečenia. Na druhý deň sú už veru hutnejšie :( Skús zázvorovo-hruškové z tejto strany, tie sú božské a cesto je super aj na druhý deň ;)


Meno: nora.tornosova Dátum: 09. 04. 2013 22:15:38
tak na tie sa chystám tento víkend...inak, keď som ich ohriala, tak boli úplne ako čerstvo upečené...Miška už v pondelok chcela, aby som piekla zas...a tá čokoláda v tých mafinách, jednoducho mnaaaaaaaaaam


Meno: Adusha Dátum: 09. 04. 2013 22:44:41
Veru, darmo, sú fakt superčokoládové ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené