Nie ste prihlásený login

Vianočné pečenie 2009 III.

Doma v kuchyni

20. 12. 2009


Dnes som konečne dopiekla. Šlo to výnimočne ako po masle. Žiadne nečakané okamihy, nevydarené cesto, neskoro vytiahnutý plech z rúry... Pečiem rada, ale dnes som si naozaj vydýchla, že mám hotové. Mám za sebou v podstate týždňovú nočnú smenu. Cez deň som sa k pečeniu nedostala. Nechcela som to riskovať s mojím malým synom v pätách. Ruky od cesta či od múky a plačúce dieťa? Nie, nechcela som pridávať stres sebe ani Dankovi, takže som si pečenie vždy odložila na noc. Ale dnes sa konečne vyspím!! Do tretice pripájam posledné recepty, tentoraz v znamení kokosu.

Kokosové ježe

200 g práškového cukru
2 dl mlieka
1 vajce
3 PL oleja
2 PL medu
300 g hladkej múky
½ balíčka prášku do pečiva
200 g Hery
250 g práškového cukru
7 PL mlieka
4 PL kakaa
strúhaný kokos

Cukor, mlieko, vajce, olej a med dáme do hrnca a spolu rozvaríme na teplú spojenú hmotu. Do tejto hmoty pridáme múku a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Cesto necháme vychladnúť. Potom pokrájame na úhľadné kvádriky. Pripravíme si polevu. Do ohňovzdornej misy dáme Heru, cukor, mlieko a kakao a nad parou necháme rozpustiť. V hotovej poleve máčame kvádriky a obaľujeme v strúhanom kokose. Necháme zatuhnúť.

Kokosky pečiem pravidelne skoro každý rok. Pri príprave lineckého pečiva mi vždy ostanú bielka, ktoré mi je ľúto vyhodiť. No a kokosky sú jednou z možností, ako ich chutne využiť.

Kokosky s tvarohom

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

4 bielky
štipka soli
150 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
70 g mäkkého tvarohu
200 g kokosu

Rúru predhrejeme na 150 °C. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do polotuha. Primiešame jeden aj druhý cukor a vyšľaháme na tuhý, lesklý sneh. Na záver primiešame tvaroh aj kokos. Pomocou dvoch lyžičiek kladieme na plech vystlaný papierom menšie kôpky. Pečieme približne 15 minút, kým nie sú kokosky na vrchu jemne zlaté.

Kokosové toliare

250 g masla
160 g práškového cukru
350 g hladkej múky
2 PL kvalitného kakaa
200 g bielej čokolády
25 g tuku
100 g strúhaného kokosu
1 PL kokosového likéru alebo rumu
6 PL smotany na varenie
biela čokoládová poleva

Maslo a cukor vyšľaháme do peny. Múku a kakao preosejeme a pridáme k maslovej zmesi a vypracujeme hladké cesto. Odložíme minimálne na hodinu do chladničky. Cesto potom vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 5 cm. Rúru predhrejeme na 180 °C. Kolieska poukladáme na plechy vystlané papierom a pečieme vo vyhriatej rúre približne 15 minút. Necháme vychladnúť.
Čokoládu rozpustíme nad parou. Pridáme k nej tuk a keď sa rozpustí, primiešame kokos, smotanu a likér alebo rum. Polovicu keksov potrieme plnkou a zlepíme druhou polovicou keksov. Zlepené toliare ozdobíme roztopenou bielou čokoládou.

Na záver tretieho dielu o tohtoročnom vianočnom pečení vám chcem popriať šťastné a veselé Vianoce, predovšetkým však veľa pohody, pokoja a čo najmenej stresu. Nenaháňajte sa! Ak vidíte, že niečo naozaj nemáte šancu stihnúť, nechajte to tak. Dôležitejšia než umyté okná je dobrá nálada a rodinná pohoda!


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené