Nie ste prihlásený login

Keď sa povie kukurica...

Sezónne suroviny

06. 09. 2011



...predstavím si všetko možné. Sladké baby kukuričné klásky, varené kukuričné klasy, pukance, polentu, kukuričnú múku, kukuričný škrob, kukuričné lupienky, tortilly, kukuričný sirup. Zabudla som na niečo?
Kukurica patrí k najužitočnejším hospodárskym plodinám. V mnohých krajinách sveta je základnou potravinou. Na kukuricu sa dá nazerať ako na obilie a krmivo alebo ako na zeleninu. V prvom prípade ide o kukuricu siatu, v druhom o jej variant, kukuricu cukrovú. Tá sa od tej prvej líši tým, že premena cukru na škrob v nej prebieha pomalšie, preto majú jej zrniečka oveľa sladšiu chuť. Postupne boli vyšľachtené extra sladké odrody, ktoré umožňujú konzumovať kukuricu aj v surovom stave.

Klasy cukrovej kukurice sa nikdy nezbierajú úplne zrelé, ale v čase tzv. mliečnej zrelosti, keď sú zrniečka ešte guľaté, hladké a pri ich roztlačení z nich vyteká mliečna šťava. Klásky kukurice sa však môžu zbierať ešte oveľa skôr, vo veľkosti okolo 10 cm. Takéto malé klásky sú veľmi jemné, krehké a zvyknú sa označovať ako baby kukurica. Čerstvé sú veľmi obľúbené najmä v ázijskej kuchyni, v našich končinách sa pre zmenu nakladajú do sladko-kyslého nálevu.
Cukrová kukurica je veľmi citlivá na skladovanie. Vysoké teploty totiž urýchľujú premenu cukru na škrob, čo sa prejaví na chuti. Kúpenú kukuricu treba skladovať na chladnom mieste a čo najrýchlejšie ju spotrebovať.

Polievka „chowder“ zo zemiakov a kukurice

(zdroj inšpirácie: Soups, Murdoch Books 2009)

6 čerstvých kukuričných klasov
2 PL oleja
1 cibuľa, nakrájaná najemno
3 strúčiky cesnaku, roztlačené
1 stonka zeleru, nakrájaná
1 mrkva, nakrájaná
2 veľké zemiaky, nakrájané
1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
soľ a korenie
2 PL najemno nakrájanej petržlenovej vňate

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu. Osolíme ju a vložíme do nej kukuričné klasy, ktoré varíme asi 10 minút. Vyberieme ich a necháme vychladnúť natoľko, aby sa dali zobrať do ruky. 250 ml vody, v ktorej sa varili odložíme. Ostrým nožom zrežeme zrná dole z klasov. Polovicu nasypeme do mixéra a rozmixujeme s vodou, ktorú sme si odložili. Kukuricu rozmixujeme na jemnú kašu.
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme cibuľu, cesnak, zeler a veľkú štipku soli. Opekáme približne 5 minút. Potom pridáme zemiaky a mrkvu a varíme ďalších 5 minút. Zalejeme horúcim vývarom, rozmixovanou kukuricou a prisypeme aj celé kukuričné zrná. Znížime plameň a varíme 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Dochutíme soľou a korením. Tesne pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

Varená kukurica s petržlenovo-čili maslom

(zdroj inšpirácie: časopis BBC Good Food)

4 čerstvé kukuričné klasy
50 g zmäknutého masla
malý zväzok petržlenovej vňate s hladkými listami
malá červená čili paprička, bez semien a nasekaná nadrobno
1 strúčik cesnaku, roztlačený
soľ

Zmäknuté maslo, nasekanú vňať, čili, cesnak a štipku soli dáme do misy a pomocou vidličky dôkladne premiešame. Maslo sformujeme do valčeka, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky stuhnúť.
Kukuričné klasy rozkrojíme na menšie časti a uvaríme v osolenej vode domäkka. Podávame horúce, obložené nakrájaným maslom.

Kukuričné mafiny s bazalkou

¼ pohára masla, rozpusteného (65 g)
2 poháre hladkej pšeničnej múky
¼ pohára kukuričnej múky
1 ½ ČL prášku do pečiva
1 ½ ČL sódy bikarbóny
1 ČL soli
1 ČL cukru
¼ ČL čili korenia
1 ¼ pohára cmaru
1 veľké vajíčko
1 pohár kukuričných zŕn (cca z dvoch klasov)
¼ pohára nasekanej čerstvej bazalky

Rúru predhrejeme na 180 °C, jamky na mafinovom plechu vytrieme maslom. V jednej mise premiešame suché prísady, v druhej mise zmiešame rozpustené a vychladnuté maslo s vajíčkom a cmarom. Obsah obidvoch mís spojíme a zľahka premiešame. Na záver vmiešame aj kukuričné zrná a bazalku. Rozdelíme do jamiek na plechu a pečieme 25 – 30 minút dozlatista. Necháme chvíľu vo forme odpočívať, potom vyklopíme na mriežku.

Grilované kukuričné klasy s čili a parmezánom

6 kukuričných klasov
¼ pohára parmezánu, nastrúhaného
1 ČL čili korenia
1 ČL soli
1 limetka rozdelená na 6 dielikov

Klasy predvaríme vo vriacej vode, trvá to približne 5 minút. Potom ich rozložíme na utierku a osušíme. Klasy položíme na rozpálený gril a zo všetkých strán necháme zľahka opiecť. Horúce ugrilované kukuričné klasy posypeme soľou, čili a parmezánom. Podávame s dielikom limetky, z ktorého na klas vytlačíme šťavu.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené