Nie ste prihlásený login

Jednoduché koláče z jesenného ovocia

Sezónne suroviny

14. 10. 2011



Jeseň sa prehupla do svojej škaredšej polovice. Dni sú čoraz kratšie, rána tmavé, teploty nízke. Nemám rada pochmúrne, hmlisté a daždivé jesenné počasie. Na jeseni mám najradšej slnečné babie leto a potom ten čas, keď sa približne od polovice októbra začne sfarbovať lístie do odtieňov žltej, oranžovej, červenej a hnedej.

Jeseň je však úžasná v tom, že nám štedro nadeľuje všetky svoje (nielen) sladké plody. Začína to hroznom, figami, slivkami, pokračuje hruškami a jablkami. Ovocie je samozrejme najzdravšie v čerstvom stave, ale jeho krása, a najmä množstvo, priam vyzývajú k spracovaniu do chutných koláčov. Všetky nasledujúce recepty sú ľahké na prípravu a ich prednosťou je aj to, že dávajú vyniknúť použitej surovine. Chuť ovocia nie je potlačená krémami či polevami, ale naopak, vzala som si sa heslo, že v jednoduchosti je krása.

Mandľový koláč s figami

(zdroj inšpirácie: www.beyondtheplate.net)

70 g mletých mandlí
70 g hladkej múky
štipka soli
1 ČL kypriaceho prášku
113 g masla, zmäknutého
100 g cukru
1 PL svetlého rumu
2 veľké vajíčka
100 g horkej čokolády, nasekanej
4 – 5 zrelých fíg, pokrájaných na štvrtiny

Rúru predhrejeme na 200 °C. Okrúhlu formu s priemerom 23 – 26 cm vystelieme papierom, vymastíme a boky vysypeme múkou. V mise zmiešame spolu mleté mandle, múku, soľ a kypriaci prášok. V inej mise vyšľaháme do svetlej peny maslo s cukrom. Pridáme rum, vajíčka a nakoniec suché ingrediencie. Šľaháme, kým nezískame hladké cesto. Do cesta zapracujeme nasekanú čokoládu, rozotrieme do formy a obložíme figami.

Pečieme približne 45 minút, kým sa koláč nesfarbí dozlatista a špajľa pichnutá a vytiahnutá z cesta nie je suchá. Hotový koláč necháme 15 minút chladnúť vo forme, potom ho vyberieme na mriežku.

Taliansky hroznový koláč

2 vajíčka, žĺtky a bielky zvlášť
75 g krupicového cukru
4 lyžice masla, rozpusteného + na vymazanie formy
60 ml panenského olivového oleja
80 ml plnotučného mlieka
1 ČL vanilkového extraktu
1 ČL kypriaceho prášku
180 g hladkej múky + na vysypanie formy
štipka soli
2 PL strúhanej citrónovej kôry
2 PL strúhanej pomarančovej kôry
250 g drobných bobúľ z červeného hrozna, ideálne bezkôstkového
práškový cukor na posypanie

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Koláčovú formu s priemerom 23 cm vymastíme a vysypeme múkou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, potom pridáme maslo, olej, mlieko a vanilkový extrakt. Múku preosejeme spolu s kypriacim práškom a soľou a primiešame kôru z citrusov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Sneh striedavo s múkou zľahka zapracujeme do žĺtkovej peny. Necháme asi 10 minút stáť, potom primiešame dve tretiny bobúľ hrozna a nalejeme do formy. Uhladíme stierkou a vrch posypeme zvyšným hroznom. Pečieme asi 40 minút. Upečený koláč je na dotyk pružný a má zlatistý odtieň. Necháme vychladnúť na mriežke. Potom vyberieme z formy a pocukrujeme.

Slivkový koláč s makom

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

150 g hladkej múky
75 g zmäknutého masla
2 lyžice trstinového krupicového cukru
1 – 2 lyžice studenej vody

Plnka:
65 g zmäknutého masla
85 g práškového cukru
3 žĺtky
150 g hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
200 g hotovej makovej plnky
nastrúhaná kôra z 1 citróna
2 – 3 lyžice citrónovej šťavy
2 – 3 lyžice slivkového lekváru

Na ozdobu:
400 g čerstvých zrelých sliviek, rozpolených a vykôstkovaných
1 lyžica kryštálového cukru
½ lyžičky mletej škorice
2 lyžice ríbezľového džemu
práškový cukor na posypanie

Rúru vyhrejeme na 190 °C. Z múky, masla, cukru a studenej vody vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme a vyložíme ním dno aj boky formy s priemerom 20 cm. Popicháme vidličkou a pečieme 7 minút.

Maslo utrieme s cukrom do peny, potom po jednom zapracujeme žĺtky a 3 lyžice vody. Vmiešame múku preosiatu s kypriacim práškom, potom makovú plnku, citrónovú kôru aj šťavu. Upečený vychladnutý korpus potrieme slivkovým lekvárom a potom naň navrstvíme makovú plnku. Uhladíme a husto obložíme slivkami. Posypeme cukrom a škoricou a pečieme 65 minút. Keby sa slivky začali pripaľovať, prikryjeme koláč papierom na pečenie. Hotový koláč necháme 10 minút chladnúť, potom ho potrieme zohriatym ríbezľovým džemom a posypeme práškovým cukrom.

Koláč s medovými hruškami

(zdroj inšpirácie: www.technicolorkitcheninenglisch.blogspot.com)

3 väčšie hrušky
½ pohára medu
2 PL citrónovej šťavy
180 g zmäknutého masla
116 g svetlého hnedého cukru
3 vajíčka
225 g hladkej múky
½ ČL kypriaceho prášku
½ ČL mletej škorice
¼ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
80 ml plnotučného mlieka
maslo a múka na formu

Rúru vyhrejeme na 180 °C, tartovú formu s odnímateľným dnom vymastíme a vysypeme múkou. Hrušky ošúpeme, rozpolíme, vyrežeme jadrovník, a každú polovicu rozkrojíme 3 – 4 krát, závisí od veľkosti hrušky. Hrušky, med a citrónovú šťavu dáme do hrnca a na slabom plameni varíme, kým hrušky nezmäknú. Múku preosejeme spolu s kypriacim práškom a v mise zmiešame so škoricou a muškátovým orieškom. Vyberieme a necháme odkvapkať, medovú tekutinu odložíme. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Potom postupne po jednom zašľaháme vajíčka. Na záver po častiach zapracujeme šľahačom aj múku, ktorú pridávame po častiach, striedavo s mliekom. Cesto rozotrieme do formy a obložíme hruškami. Pečieme približne 40 minút. Hotový a ešte teplý koláč preložíme na servírovací tanier a polejeme odloženou medovou tekutinou. Ku koláču sa výborne hodí vanilková zmrzlina.

Jablkový koláč v štýle brownies

(zdroj inšpirácie: Lecker)

Na okrúhlu formu s priemerom 26 cm:
100 g masla, rozpusteného
75 g hladkej múky
225 g hnedého cukru
50 g holandského kakaa + ½ ČL na posypanie
2 ČL kypriaceho prášku
1 balíček vanilkového cukru
3 vajíčka strednej veľkosti M
125 g crème fraîche
100 g horkej čokolády, nasekanej
100 g vlašských orechov, nasekaných nahrubo
4 jablká
50 g marhuľového džemu
1 PL práškového cukru
maslo a múka na formu

Otváraciu formu vymastíme a vysypeme múkou, dno môžeme vyložiť papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 °C. Maslo rozpustíme a necháme trochu vychladnúť. V mise zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, hnedý aj vanilkový cukor a kakao. Vajíčka vyšľaháme v inej mise do svetlej peny. Potom postupne prilejeme maslo a naďalej šľaháme. Po častiach pridáme aj sypkú zmes. Na záver zašľaháme crème fraîche. Potom varechou zamiešame nasekanú čokoládu a orechy. Cesto nalejeme do formy a uhladíme. Jablká ošúpeme, rozkrojíme na štvrtinky a očistíme. Jednotlivé kúsky jabĺk z jednej strany narežeme ako vejárik, zľahka roztiahneme a poukladáme na cesto. Vložíme do rúry a pečieme približne 45 minút. Asi po 25 minútach pečenia koláč vyberieme z rúry a jablká potrieme marhuľovým džemom, ktorý si predtým ohrejeme v malom hrnci. Vložíme späť do rúry a dopečieme. Koláč je upečený vtedy, ak na špajli pichnutej do cesta ostane prilepených zopár vlhkých omrviniek. Je to v podstate brownies, takže musí ostať trošku vlhký. Hotový koláč necháme vychladnúť na mriežke, potom vyberieme z formy a pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s kakaom.

Poznámka: Ak máte doma väčšie vajíčka, použite iba dva kusy. Ja som trošku podcenila množstvo surovín. Použila som tri veľké vajíčka a miesto 125 ml crème fraîche som dala celé balenie, čiže 150 ml. Odkladať 25 ml sa mi nechcelo. Z tohto množstva surovín som pripravila veľa cesta, čo sa prejavilo počas pečenia. Cesto rástlo a jabĺčka sa v ňom pomaly stratili. Potieranie džemom som musela vynechať. Aj napriek tomu bol však koláč výborný a stal sa mojim favoritom. Nabudúce ale dodržím množstvo surovín, aby som sa pokochala koláču, v ktorom budú kontrastovať zlatisté jabĺčka s temne tmavým cestom.


Komentáre k článku


Meno: magdalena Dátum: 06. 09. 2012 21:30:44
Adush, robila som jablkový brownies, neuveriteľne dobrý :) ďakujem za recept.


Meno: Adusha Dátum: 06. 09. 2012 22:50:44
magdalenka, rado sa stalo ;) veru, spomínam, ten koláč bol úžasný ;)


Meno: zuzana Dátum: 17. 10. 2012 13:59:00
skusala som hroznovy, super :-) http://www.foodependence.blogspot.sk/2012/10/tentokrat-hroznovy.html


Meno: Adusha Dátum: 17. 10. 2012 15:22:34
pekne sa ti vydaril ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené